Τσίπρας: Οι διαχωριστικές γραμμές, η παρακαταθήκη και τα καρφιά. Αντιδράσεις μετά το «mea culpa» του Αλέξη Τσίπρα για τις τηλεοπτικές άδειες και τη Novartis

2024-03-03

Έξι μήνες μετά την παραίτησή του από τον προεδρικό θώκο και αποστασιοποιημένος πλέον από τα κομματικά τεκταινόμενα και τους χειρισμούς της συλλογικής ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας μίλησε στη δημοσιογράφο Ξένια Κουναλάκη περισσότερο ως υπερκομματικός παραταξιάρχης εκφράζοντας την αγωνία του για τον ευρύτερο χώρο, για το πολιτικό σύστημα... ενός κόμματος με μονοκρατορία του κ. Μητσοτάκη και με ισχυρές δόσεις αυτοκριτικής.

Μπορεί να μην είναι ο ίδιος που ως άλλος Κάτων Πρεσβύτερος διαπιστώνει πως «ΣΥΡΙΖΑ delenda est» - μεριμνούν άλλοι άλλωστε για αυτό - ωστόσο βλέπει πως το κόμμα του υπό τις οδηγίες της νέας ηγετικής ομάδας οδεύει στον εκφυλισμό, την απαξίωση και την εκλογική συντριβή στις επικείμενες ευρωεκλογές.

Δεν είναι διόλου τυχαίο πως σε 56 λεπτά συνέντευξης ο κ. Τσίπρας μίλησε αρκετά για τον ευρύτερο προοδευτικό χώρο, για τις προοδευτικές δυνάμεις και την «κυβερνώσα Αριστερά», για τις αξίες της κοινωνικής δικαιοσύνης, την αλληλεγγύη και τη δημοκρατία για τις οποίες οφείλει να αγωνίζεται η Αριστερά, αλλά δεν είπε ούτε μία φορά τη λέξη «ΣΥΡΙΖΑ», καθιστώντας κάτι παραπάνω από σαφείς τις διαχωριστικές γραμμές που ο ίδιος πλέον προτίθεται να θέσει με την Κουμουνδούρου.

Εξέφρασε τη μεγάλη ανησυχία του για την επικείμενη άνοδο της ακροδεξιάς και την αντιπολιτική τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Ελλάδα, σημειώνοντας πως «η αδυναμία του προοδευτικού χώρου και η αδυναμία της αντιπολίτευσης να παίξει το ρόλο της μέσα στη βουλή» θα φουντώσει ένα «κύμα αντιπολιτικής», εφόσον «δεν καταφέρουν οι προοδευτικές δυνάμεις να γίνουν από μέρος του προβλήματος, μέρος της λύσης». Αξίζει να σημειωθεί ότι και σε αυτό το σημείο ο κ. Τσίπρας δεν αναφέρθηκε ονομαστικά στον ΣΥΡΙΖΑ, παρά τον άθροισε με τις «προοδευτικές δυνάμεις».

«Καρφιά» σε Παππά, Πολάκη, έπαινοι σε... Τσακαλώτο

Το διπλό «mea culpa» για τον τρόπο με τον οποίον εξελίχθηκε η προσπάθεια να μπει τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο με τις τηλεοπτικές άδειες («πρόθεσή μας ήταν να δημιουργήσουμε ένα ευνομούμενο τηλεοπτικό τοπίο, αλλά καταλήξαμε να έχουμε τα ίδια και χειρότερα»), καθώς και για τους χειρισμούς στο σκάνδαλο Novartis («υπήρξαν λάθη στους χειρισμούς μας. Η πρόθεσή μας να μην παρέμβουμε σε αυτό το σκάνδαλο, έδινε την εντύπωση ότι βάζαμε στο ίδιο τσουκάλι ανθρώπους που ενδεχομένως είχαν εμπλοκή, με ανθρώπους που δεν είχαν») ενέχουν δόση αυτοκριτικής και για τον ίδιον ως επικεφαλής της κυβέρνησης, αλλά αποτελούν σαφώς «αιχμές» για τους διαχρονικούς «Ηρακλείς» του συριζαϊκού στέμματος, Νίκο Παππά και Παύλο Πολάκη, αμφότεροι έχοντες πορευθεί πολιτικά με προμετωπίδα τη «φιλία» τους με τον Αλέξη Τσίπρα αλλά και αμφότεροι πλέον εκ των πρωτεργατών της επιχείρησης αποκαθήλωσης της παρακαταθήκης του προς εφήμερη τέρψιν της νέας ηγεσίας και μακροπρόθεσμα προσωπικών τους σχεδιασμών.

Αντίθετα, χωρίς επίσης καμία αναφορά στους αποχωρήσαντες από τον ΣΥΡΙΖΑ και τη δημιουργία της Νέας Αριστεράς, πέραν της δεδηλωμμένης ανησυχίας του για τον πολυκερματισμό των προοδευτικών δυνάμεων, ο κ. Τσίπρας επαίνεσε το «μαξιλάρι», χάρη στο οποίο σήμερα η χώρα παραμένει στις αγορές και εκτός κινδύνου χρεωκοπίας, αποδίδοντας εμμέσως εύσημα και στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Πρώτος τον «χορό» των αντιδράσεων άνοιξε ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, ακολούθησαν η Έλενα Ακρίτα και ο Νίκος Μωραΐτης, ενώ από την πλευρά του Νίκου Παππά έλεγαν πως δεν υπάρχει κανένα σχόλιο.

 

Παύλος Πολάκης: «Λάθος, σύντροφε»

«Λάθος σύντροφε Αλέξη Τσίπρα! Ατυχές ήταν πως δεν ήρθες στο συνέδριο να τα πεις αυτά, αλλά πήγες στο συνέδριο της Καθημερινής» ανέφερε σε ανάρτηση ο Παύλος Πολάκης. Στη συνέχεια στράφηκε για ακόμη μία φορά κατά της Δικαιοσύνης για μία σειρά υποθέσεων.

«Ατυχής ήταν η αυταπάτη μεγάλου τμήματος της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ πως η "Δικαιοσύνη θα έκανε τη δουλειά της". Η Δικαιοσύνη που αρχειοθέτησε με «αδιευκρίνιστα ποσά» το Γεωργιάδη και τον Αβραμόπουλο, που έβγαλε βούλευμα αθώωσης του Λοβέρδου παρά τα ΣΥΝΤΡΙΠΤΙΚΑ στοιχεία, η Δικαιοσύνη που δεν έβαλε φυλακή το Λιγνάδη, η Δικαιοσύνη που ακόμα "κλώθει" για το Predator και τα Τέμπη, η Δικαιοσύνη που καταδίκασε το Νίκο Παππό γιατί ανάγκασε τους καναλάρχες να πληρώσουν!! (Μπορώ να πω κι άλλα αλλά όχι τώρα)», σχολίασε ο Παύλος Πολάκης.

«Ατυχής δεν ήταν ο διαγωνισμός για τα κανάλια του Νίκου Παππά και του Λευτέρη Κρετσου, αλλά η πολιτική επιλογή μετά την απόφαση του ΣΤΕ που έριξε το διαγωνισμό να ΜΗΝ ΞΑΝΑΝΟΜΟΘΕΤΗΣΟΥΜΕ με αλλαγή κανονισμού της Βουλής, αλλαγή σύνθεσης του σώματος των προέδρων της Βουλής και επιλογή νέου ΕΣΡ που θα έκανε ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ!! Έτσι θα αποδεικνύαμε πως θα πηγαίναμε μέχρι ΤΕΛΟΥΣ όπως κάναμε με τους εργολάβους στα νοσοκομεία που μας έριξε τον πρώτο νόμο το ΣΤΕ αλλά ξανανομοθετησαμε και ΔΙΩΞΑΜΕ τους εργολάβους σε 77 νοσοκομεία ,κερδίζοντας και στο Ευρωπαϊκό δικαστήριο !!» κατέληξε ο Παύλος Πολάκης.

Η ανάρτηση της Έλενας Ακρίτα

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Έλενα Ακρίτα, σχολιάζοντας τα όσα είπε ο κ. Τσίπρας για τη διαχείριση της υπόθεσης τηλεοπτικών αδειών γράφει τα εξής: «"Ατυχής η διαχείριση (μας) στις τηλεοπτικές άδειες και στην υπόθεση Novartis. Βάλαμε στο ίδιο τσουβάλι ανθρώπους που είχαν εμπλοκή με ανθρώπους που δεν είχαν καμία εμπλοκή". Αλέξης Τσίπρας στη δημοσιογράφο Ξένια Κουναλάκη. Όταν το ωωω τι είπε παίρνει επικές διαστάσεις….».

Νίκος Μωραΐτης: Δεν καταλαβαίνω τίποτα – Πρώτη φορά νιώθω τόσο πολιτικά μόνος

Ο στιχουργός Νίκος Μωραΐτης, προχώρησε στην ακόλουθη ανάρτηση στο Twitter: «Να δίνεις συνέντευξη σε δημοσιογράφο που έγραψε ότι ο διάδοχός σου έκανε μόντελινγκ στο Άουσβιτς. Να σου λέει "ήρθατε στο σωστό συνέδριο"(δηλαδή του κόμματός σου ήταν λάθος), κι εσύ να γελάς. Δεν καταλαβαίνω τίποτα. Πρώτη φορά νιώθω τόσο πολιτικά μόνος – αλλά και τόσο ελεύθερος».

Νίκος Παππάς για τις δηλώσεις Τσίπρα: «Ουδέν σχόλιο»

Σύμφωνα με το Mega, ο Νίκος Παππάς αρκέστηκε στο «ουδέν σχόλιο» σχετικά με τις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες από το περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού, γίνεται λόγος πως ο Αλέξης Τσίπρας «τοποθετήθηκε με ειλικρίνεια μέσα στους έξι μήνες από την παραίτησή του από το κόμμα. Έκανε μία ειλικρινή αυτοκριτική, κι όχι αφηρημένη, αναφερόμενος στην υπόθεση Novartis και των τηλεοπτικών αδειών»Σύμφωνα με το Mega, ο Νίκος Παππάς αρκέστηκε στο «ουδέν σχόλιο» σχετικά με τις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες από το περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού, γίνεται λόγος πως ο Αλέξης Τσίπρας «τοποθετήθηκε με ειλικρίνεια μέσα στους έξι μήνες από την παραίτησή του από το κόμμα. Έκανε μία ειλικρινή αυτοκριτική, κι όχι αφηρημένη, αναφερόμενος στην υπόθεση Novartis και των τηλεοπτικών αδειών»


Πέρα από τον απολογισμό της κυβερνητικής του θητείας, ο Αλέξης Τσίπρας συνόψισε την πολιτική παρακαταθήκη του σε τρία σημεία, δίνοντας το πολιτικό αποτύπωμά του:

1. Έξοδος από μνημόνια και επιστροφή σε ανάπτυξη με ρύθμιση χρέους για να γίνει βιώσιμο μετά από σύγκρουση με δανειστές. Δεν ήταν καθόλου αυτονόητο ότι θα μπορούσαμε να έχουμε καθαρή έξοδο χωρίς πιστοληπτική γραμμή και με ρυθμιση χρέους μέσα σε τρία χρόνια, κάτι στο οποίο πριν τη διακυβέρνησή του είχαν αποτύχει τρεις διαδοχικές κυβερνήσεις.

2. Συμφωνία Πρεσπών. Κόντρα στο ρεύμα του λαϊκισμού τολμήσαμε μια συμφωνία επωφελή για τη χώρα. Ποιες θα ήταν οι πιέσεις σήμερα με το Ουκρανικό για αποδοχή των γειτόνων μας στο ΝΑΤΟ με τη Συνταγματική τους ονομασία, αν αυτή δεν είχε αλλάξει;

3. Η εντιμότερη κυβέρνηση στη διαχείριση δημοσίου χρήματος


Πηγές 

1)   https://www.dnews.gr/eidhseis/politikes-eidhseis/463066/o-allos-tsipras-oi-diaxoristikes-grammes-i-parakatathiki-ta-karfia-kai-i-pnevmonia-tou-syriza 

2)   https://www.enikos.gr/politics/syriza-antidraseis-meta-to-mea-culpa-tou-alexi-tsipra-gia-tis-tileoptikes-adeies-kai-ti-novartis/2117929/