Αγροτική ανάπτυξη

Με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γιώργου Γεωργαντά, του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών, κ. Θόδωρου Σκυλακάκη και του Υφυπουργού Οικονομικών, κ. Απόστολου Βεσυρόπουλου, παρατείνεται η προθεσμία υποβολής στοιχείων συμβάσεων συμβολαιακής γεωργίας για το πρώτο έτος εφαρμογής, στην ειδική εφαρμογή της Ανεξάρτητης Αρχής...

Παρουσιάσθηκε σήμερα από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και τίθεται σε λειτουργία στο gov.gr, η δημόσια ψηφιακή πύλη για την υποβολή της Ενιαίας Αίτηση Ενίσχυσης για όλους τους αιτούντες και δικαιούχους αγρότες έτους 2023 – ΟΣΔΕ 2023.

Μειωμένη αναμένεται να είναι η φετινή παραγωγή στις ελιές Χαλκιδικής σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις. Όπως φαίνεται θα υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να επαναληφθεί το φαινόμενο της ακαρπίας που είχαμε το 2021 και δημιούργησε πολλά προβλήματα στους παραγωγούς.

Μετά από συνεργασία των αρμόδιων Υπουργείων Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, ολοκληρώθηκαν σήμερα, μέσω του ΕΛΓΑ, οι πληρωμές αποζημιώσεων στους δικαιούχους αγρότες που επλήγησαν από ακραία καιρικά φαινόμενα το 2022, ύψους 65 εκατομμυρίων ευρώ.

Η ελιά γενικά δεν θεωρείται απαιτητικό είδος και μπορεί να αναπτυχθεί σε μεγάλη ποικιλία εδαφικών τύπων. Η λίπανση αποτελεί ένα σημαντικό μέρος της διαχείρισης του ελαιώνα και στοχεύει στη διατήρηση της καλής γονιμότητας και της φυσικής κατάστασης του εδάφους του ελαιώνα. Η κατάσταση του εδάφους έχει άμεση επίδραση στη συγκράτηση του νερού, στον...

Καταβλήθηκαν 152,3 εκατ. ευρώ σε 37.037 βαμβακοπαραγωγούς - Πριν τις εορτές του Πάσχα οι υπόλοιπες συνδεδεμένες ενισχύσεις της φυτικής παραγωγής

Όπως επισημαίνεται από τις 2 Μαΐου 2023 και μετά οι αιτήσεις θα μπορούν να υποβάλλονται στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ" myBusinessSupport" για την κατ' αποκοπή επιστροφή του ΦΠΑ, με τον οποίο έχουν επιβαρυνθεί οι αγρότες για τα αγαθά και τις υπηρεσίες που έλαβαν.

Ο Αγροτικός Ελαιουργικός Συνεταιρισμός Λιβανατών ο "ΚΥΝΟΣ" διοργανώνει την Δευτέρα 3 Απριλίου 2023 Ημερίδα σχετικά με την ΝΕΑ ΚΑΠ . Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στον χώρο του Δημοτικού καταστήματος Δαφνουσίων στις 19:30 μ.μ.

113 χρόνια μετά την εξέγερση των Θεσσαλών αγροτών ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργος Γεωργαντάς βρέθηκε στο Κιλελέρ προκειμένου να αποτίσει φόρο τιμής στους αγρότες που έδωσαν την ζωή τους το Μάρτιο του 1910 στην σκιά της τραγωδίας των Τεμπών.

Κάμψη παρουσίασε το 2022 η εγχώρια αγορά τρακτέρ στη χώρα μας, καθώς σύμφωνα με στοιχεία του Συνδέσμου Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Μηχανημάτων (ΣΕΑΜ) οι πωλήσεις τρακτέρ μειώθηκαν κατά 38%, ακολουθώντας την ευρωπαϊκή τάση, όπου καταγράφηκε πτώση των πωλήσεων κατά 8-10%.

Νέα εγκύκλιο για την υπαγωγή των επαγγελματιών αγροτών και των αγροτικών συνεταιρισμών στο «Μεταφορικό Ισοδύναμο» εξέδωσαν από κοινού το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Γ.Ε.ΜΗ. με αφορμή τα ερωτήματα που τέθηκαν σχετικά με την υποχρέωση κατοχής αριθμού Γ.Ε.ΜΗ.

Μετά από 3 χρόνια απουσίας λόγω κορονοϊού συνεδρίασε ξανά η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Φθιώτιδας αυτή την φορά με μεγαλύτερη συμμετοχή συλλόγων, συνολικά 8 αγροτικών εκ των οποίων οι 3 είναι νεοσύστατοι και τριών κτηνοτροφικών.

Δημοσιεύθηκε στη Εφημερίδα της Κυβέρνησης η απόφαση του ΥΠΑΑΤ ( υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων) μέσω της οποίας καθορίζεται το πλαίσιο εφαρμογής των νέων Σχεδίων Βελτίωσης (δράση 4.1.5), η πρόσκληση των οποίων αναμένεται εντός των επόμενων ημερών. Μεταξύ άλλων όπως τονίζεται, η χρηματοδότηση της επένδυσης για όλες τις...

Το γλοιοσπόριο αποτελεί μία από τις σημαντικότερες μυκητολογικές ασθένειες της ελιάς, καθώς μπορεί να προκαλέσει ποικιλία συμπτωμάτων σε ελαιοποιήσιμες και επιτραπέζιες ποικιλίες. Αποτέλεσμα των προσβολών είναι σημαντική ποσοτική και ποιοτική υποβάθμιση της παραγωγής.

Τα εγκαίνια των εκθέσεων Detrop και Oenos πραγματοποίησε στην Θεσσαλονίκη ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργος Γεωργαντάς. Ο κ. Γεωργαντάς αναφέρθηκε στη δυναμική του πρωτογενούς τομέα, που αντανακλάται σε εκθέσεις όπως οι Detrop και Oenos.

Έως τις 31 Μαρτίου παρατείνεται η προθεσμία για την πληρωμή της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς του ΕΛΓΑ για τους γεωργούς και τους κτηνοτρόφους οι οποίοι δεν έχουν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις τους για το έτος 2021, μετά από απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.