Στον Κωστή Χατζηδάκη η αρμοδιότητα της ΛΑΡΚΟ – Τις επόμενες μέρες η νέα διοίκηση

2019-08-04

Η «καυτή πατάτα» της ΛΑΡΚΟ περνά στην αρμοδιότητα του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη, όπως αναφέρουν πληροφορίες του energypress, ο οποίος θα πρέπει να αναζητήσει λύση για το μέλλον της πάλαι ποτέ κραταιής βιομηχανίας παραγωγής νικελίου.
Το Μέγαρο Μαξίμου, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αν και γνωρίζει πολύ καλά το μέγεθος και την επικινδυνότητα του προβλήματος εξαιτίας των ληξιπρόθεσμων οφειλών της έναντι της ΔΕΗ αλλά κυρίως επειδή η εταιρία παράγει μόνο ζημιές, έχει αφήσει την εξεύρεση λύσης σε μεταγενέστερο χρονικό στάδιο. Πάντως, και όπως αναφέρουν αρμόδιοι αξιωματούχοι, δεν αποκλείεται εντός των επόμενων ημερών να ανακοινωθεί η νέα διοίκηση της βιομηχανίας. «Η επιλογή των στελεχών που θα κάτσουν στην «ηλεκτρική» καρέκλα της ΛΑΡΚΟ θα σηματοδοτήσει και την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης...να αντιμετωπίσει κι αυτό το πρόβλημα στον τομέα των ΔΕΚΟ», τονίζουν με νόημα κύκλοι της κυβέρνησης.
Η περίπτωση της βιομηχανίας νικελίου, μοιάζει αθεράπευτη, παρά και τις σχετικές απόπειρες της προηγούμενη κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τα τεράστια οικονομικά προβλήματα της εταιρίας. Η ΛΑΡΚΟ έχει να δημοσιεύσει ισολογισμό τουλάχιστον μία τετραετίας, ενώ την ίδια στιγμή καλείται από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο να επιστρέψει κρατικές ενισχύσεις ύψους 135,8 εκ. ευρώ.
Τα χρέη δε, προς τη ΔΕΗ που την προμηθεύει με ηλεκτρικό ρεύμα ξεπερνούν τα 310 εκ. ευρώ, ενώ η βιομηχανία νικελίου πρόσφατα αθέτησε τη συμφωνία της έναντι της δημόσιας εταιρίας ηλεκτρισμού για τον διακανονισμό οφειλών της με αποτέλεσμα να κινδυνεύσει με διακοπή ρεύματος. Επιπλέον, λίγο πριν τις εκλογές επιδιώχθηκε η υπογραφή επιχειρησιακής σύμβασης εργασίας αλλά οι καταγγελίες που ήθελαν τη διοίκηση να συμφωνεί με τους εργαζομένους για τη σύναψη ευνοϊκού πλαισίου απασχόλησης φρέναραν αυτές τις εξελίξεις στη βιομηχανία.
Η κυβέρνηση, λένε πηγές, έχει αφήσει την εξεύρεση βιώσιμης λύσης για τη βιομηχανίας σε μεταγενέστερο χρόνο.
Πάντως με τα δεδομένα των απανωτών τα τελευταία χρόνια ζημιογόνων οικονομικών καταστάσεων και των χρεών προς τη ΔΕΗ, δεν δίνονται ελαστικά χρονικά πλαίσια στην κυβέρνηση και το ΤΑΙΠΕΔ για την αποκρατικοποίηση της. Όλα δείχνουν ότι η κρατική βιομηχανία οδηγείται σε καθεστώς εκκαθάρισης.

Απo: energypress.gr