ΔΑΚΟΚΤΟΝΙΑ - ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ Δ. ΛΟΚΡΩΝ 

2019-04-13

ΑΠΡΙΛΗΣ 2019


ΔΑΚΟΚΤΟΝΙΑ


Το 2018 ήταν μια καταστροφική χρονιά για τους μικρομεσαίους αγρότες όπου καταστράφηκε η παραγωγή τους από τον δάκο. Σε πολλές περιοχές η ζημιά ήταν ολοκληρωτική αφού πολλοί παραγωγοί δεν έβγαλαν ούτε το λάδι για το σπίτι τους . Αντίστοιχα οι όποιες ποσότητες βγήκαν ήταν ποιοτικά υποβαθμισμένες λόγω της μεγάλης οξύτητας και με χαμηλές τιμές αγοράς από τους εμπόρους.

Με απόφαση των προηγούμενων κυβερνήσεων αλλά και της σημερινής, έχουν περικοπεί στο 1/3 οι δαπάνες για την δακοκτονία με τις ευθύνες να γίνονται κάθε φορά μπαλάκι μεταξύ κυβέρνησης-περιφέρειας , ενώ οι αγρότες καταστρέφονται.

Το πρόγραμμα δακοκτονίας την περσινή χρονιά δεν ξεκίνησε ποτέ με αποτέλεσμα να χαθεί μεγάλο μέρος της παραγωγής πολύ πριν ξεκινήσει η περίοδος της συγκομιδής. Αυτό δεν έγινε από ανικανότητα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και των υπηρεσιών της. Ήταν πολιτική επιλογή που πηγάζει από τις κατευθύνσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης να απαλλαγεί το κράτος από κάθε ευθύνη της εφαρμογής του προγράμματος της δακοκτονίας και αυτή να την πραγματοποιούν μόνοι τους οι μικρομεσαίοι αγρότες καταβάλλοντας υπέρογκα ποσά χωρίς να ουσιαστικά να προστατεύουν την παραγωγή τους.

Ο κανονισμός του ΕΛΓΑ που λειτουργεί ήδη με όρους αγοράς ,(με υποστελέχωση, περικοπές στις δαπάνες και αποζημίωση με βάση τί πληρώνεις) αφήνει ανασφάλιστη ουσιαστικά την παραγωγή απ τις ποικίλες καιρικές διακυμάνσεις και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την είσοδο ιδιωτικών εταιρειών στην ασφάλιση τόσο της παραγωγής όσο και του κεφαλαίου.

Για το πρόγραμμα δακοκτονίας, το 2019 αποκαλύφθηκε για άλλη μια φορά τί σημαίνει δίκαιη ανάπτυξη για τους φτωχούς αγρότες και τί σημαίνει τέλος μνημονίων. Οι υπηρεσίες της περιφέρειας καλούνται μέσα σε ένα αντιλαϊκό πλαίσιο (μνημονικός νόμος 4412) να υλοποιήσουν το πρόγραμμα χωρίς επαρκή επιστημονικό προσωπικό με μια γραφειοκρατική διαδικασία ανάθεσης που μπορεί να πάρει και πάνω από τέσσερις μήνες για να αποφασίσουν ποιο τρακτέρ τελικά θα πάει να ραντίσει τις ελιές. Την ίδια στιγμή με "fast track" διαδικασίες δίνουν γη και ύδωρ άμεσα όταν θέλει το κεφάλαιο.

Αυτή την πολιτική που απορρέει από την κατεύθυνση της Ε.Ε για την συγκέντρωση της γης σε λίγα χέρια στηρίζουν όλες οι άλλες παρατάξεις του Δήμου.

Μάλιστα στο Δημοτικό Συμβούλιο της 29/3/2019 που η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ έθεσε για πολλοστή φορά το ζήτημα της δακοκτονίας ζητώντας ο Δήμος να προβεί σε ενέργειες και διαμαρτυρίες προς την κυβέρνηση και την περιφέρεια για να ξεκινήσει έγκαιρα και να εφαρμοσθεί σωστά το πρόγραμμα δακοκτονίας ο Δήμαρχος πέταξε το μπαλάκι στη περιφέρεια λέγοντας ότι αυτή είναι υπεύθυνη οι δε άλλες δημοτικές παρατάξεις αρκέστηκαν στο να μην πουν τίποτα.

Η Λαϊκή Συσπείρωση εναντιώνεται σε αυτές τις επιλογές, στην νέα ΚΑΠ της Ε.Ε που εφαρμόζουν κυβέρνηση, περιφέρειες και Δήμοι. Αγωνίζεται και διεκδικεί να παρθούν μέτρα ώστε:

  • Να εξασφαλιστεί ενιαία, πανελλαδικά ολοκληρωμένη ,επιστημονικά άρτια και ασφαλής εφαρμογή του προγράμματος της δακοκτονίας με ευθύνη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Να μην ιδιωτικοποιηθεί το πρόγραμμα της δακοκτονίας που θα έχει τραγικές επιπτώσεις στους ελαιοπαραγωγούς.

  • Nα εξασφαλιστούν τα αναγκαία κονδύλια από τον προϋπολογισμό για την δακοκτονία και να καταργηθεί η εισφορά του 2% στους μικρομεσαίους αγρότες.

  • Να γίνουν προσλήψεις άμεσα του αναγκαίου επιστημονικού -τεχνικού προσωπικού.

  • Να αποζημιωθούν από τον ΕΛΓΑ στο 100% της ζημιάς από το δάκο χωρίς πρόσθετα ασφάλιστρα οι ελαιοπαραγωγοί.

  • Καλεί τους μικρομεσαίους αγρότες να σκεφθούν ότι το ζήτημα της δακοκτονίας αποτελεί κριτήριο ψήφου. Να σκεφθούν πως πρέπει να γυρίσουν την πλάτη σε αυτούς που καταστρέφουν την παραγωγή τους και να συμπορευθούν μαζί με την ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ και το ΚΚΕ σε όλες τις κάλπες και στον αγώνα.

Ο ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ

ΘΩΜΑΣ ΚΑΡΑΤΡΑΝΤΟΣ