Ανασχηματισμός ενόψει – Τα σενάρια μετά το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών

2024-06-10
Με πολύ γρήγορους ρυθμούς τρέχουν οι εξελίξεις στο κυβερνητικό στρατόπεδο με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη να βρίσκεται σε συνεχείς συσκέψεις ενόψει ενός πολιτικού restart ως απάντηση στο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.

 Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σήμερα μέχρι αργά το απόγευμα είχε αλλεπάλληλες συνεργασίες με πολύ στενούς συνεργάτες του και κορυφαίους υπουργούς. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΝΤ1, από το πρωί πέρασαν το κατώφλι του Μαξίμου ο Κωστής Χατζηδάκης, ο Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Άκης Σκέρτσος και ο Θοδωρής Λιβάνιος. Σε αυτές τις συναντήσεις ο πρωθυπουργός φέρεται να μοιράστηκε μέρος των σχεδιασμών του από εδώ και στο εξής.
 
 Παράλληλα φαίνεται ότι το προγραμματισμένο για την Παρασκευή 14 Ιουνίου υπουργικό συμβούλιο αποτελεί ένα πολιτικό ορόσημο. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του ΑΝΤ1, υπάρχει πολύ ισχυρή πιθανότητα να έχει γίνει ανασχηματισμός έως τότε. Άπαντες στο κυβερνητικό σχήμα έχουν ειδοποιηθεί, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, να είναι προσβάσιμοι από το πρωί της Τετάρτης και μετά.

Σύμφωνα με τον Νίκο Χατζηνικολάου, στην επιλογή του ποιοι υπουργοί μένουν και ποιοι φεύγουν από την κυβέρνηση θα παίξει ρόλο όχι μόνο η ικανότητα και η αποτελεσματικότητα αλλά και το τι έκαναν στην προεκλογική περίοδο.

Ο πρωθυπουργός είχε αναθέσει σε συγκεκριμένους υπουργούς γεωγραφικές περιφέρειες ώστε να «τρέξουν» τον προεκλογικό αγώνα. Γι' αυτό σε όποια περιφέρεια κριθεί ότι η ΝΔ δεν πήγε καλά στην ευρωκάλπη αυτό θα παίξει ρόλο και για τον υπουργό που είχε αναλάβει τον προεκλογικό αγώνα του κόμματος σε αυτή την περιφέρεια.

Στο μικροσκόπιο φαίνεται ότι μπαίνουν υπουργεία που αφορούν την καθημερινότητα των πολιτών. Έτσι το υπουργείο Ανάπτυξης, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, οι υποδομές και οι μεταφορές φέρονται να έχουν μπει στο μικροσκόπιο του Μεγάρου Μαξίμου. Επιπλέον ο τομέας της Δικαιοσύνης φέρεται να είναι από εκείνους που παρακολουθεί στενά ο πρωθυπουργός.
 
 

Στόχος οι ψηφοφόροι που δεν πήγαν στην κάλπη

Στο Μέγαρο Μαξίμου προσπαθούν να δώσουν μία απάντηση στο τι πήγε στραβά στις ευρωεκλογές και γιατί υπήρξε τόσο μεγάλο ποσοστό αποχής. Οι πρωτοβουλίες που θα αναληφθούν από εδώ και πέρα θα έχουν στόχο την επαναπροσέγγιση με τους παραδοσιακούς ψηφοφόρους της ΝΔ, τμήμα των οποίων φέρεται να έχει δυσαρεστηθεί από συγκεκριμένες πολιτικές, όπως ο γάμος των ομόφυλων και το φορολογικό των ελευθέρων επαγγελματιών.

Θα ψάξουν επίσης να δουν τι πήγε λάθος στους νεαρούς ψηφοφόρους, καθώς οι επιδόσεις της ΝΔ σε αυτή την ηλικιακή κατηγορία δεν ήταν αυτές που ήθελαν στο Μέγαρο Μαξίμου αλλά και στους αγρότες. Όλα αυτά σταθμίζονται ενόψει του επικείμενου ανασχηματισμού.


Πηγή    https://www.enikos.gr/politics/anaschimatismos-enopsei-ta-senaria-meta-to-apotelesma-ton-evroeklogon/2173650/