Ξεκίνησε ο διάλογος για τη δημιουργία μιας εθνικής στρατηγικής στο ελληνικό ελαιόλαδο

2019-06-20

Με μεγάλη συμμετοχή, τόσο από φορείς της πολιτείας όσο και από επαγγελματίες του κλάδου, πραγματοποιήθηκε, την Τετάρτη (19/6/2019), η εκδήλωση «Ανοιχτός Διάλογος για το Ελληνικό Ελαιόλαδο», που διοργάνωσε η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Ελαιολάδου (ΕΔΟΕ), στο Αμφιθέατρο του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών στην Αθήνα, στην οποία συμμετείχε και ο ΑγροΤύπος. Για τη σημαντική συνεισφορά της ελαιοκομίας, μίλησε ο πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Ελαιολάδου, Μανώλης Γιαννούλης. Χαρακτηριστικά είπε πως στη χώρα μας δραστηριοποιούνται στον κλάδο περί τις 500.000 οικογένειες, ενώ υπάρχουν περίπου 1.300 ελαιοτριβεία. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ΑγροΤύπου ο κ. Γιαννούλης παραδέχτηκε ότι «δεν υπάρχουν ακριβή στοιχεία για την ελληνική παραγωγή. Εκτιμήσεις της αγοράς μιλάνε για 400.000 τόνους, ενώ το ΥπΑΑΤ κάνει λόγο για 300.000 τόνους».
Στην ομιλία του ο πρόεδρος της ΣΕΒΙΤΕΛ, Γρηγόρης Αντωνιάδης, πρότεινε να πληρώνουν μια ειδική εισφορά όλοι όσοι ανήκουν στον κλάδο εκτός των παραγωγών και τα χρήματα να πηγαίνουν για την προώθηση των εξαγωγών. Τέσσερα ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο της ελαιοκομίας, έθεσε κατά την ομιλία του ο πρόεδρος της ΣΕΒΙΤΕΛ. Πρόκειται για την παρακράτηση, την ιχνηλασιμότητα, την «ενεργητική τελειοποίηση» και την πάταξη της αγοράς του χύμα ελαιολάδου. Όπως τόνισε η «ενεργητική τελειοποίηση» αφορά την εισαγωγή μειονεκτικών ελαιολάδων (λαμπάντε) χωρίς δασμούς την πρόσμιξή του με έξτρα παρθένο και την υποχρεωτική επανεξαγωγή του. Σχετικά με την ιχνηλασιμότητα σημείωσε πως μπορεί να λειτουργεί σαν ένας έμμεσος μηχανισμός ελέγχου της παραγωγής, αλλά και η πάταξη του χύμα ελαιολάδου προσθέτοντας πως «δε κάνουμε τίποτα για την πάταξη του παρεμπορίου».
Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης, απευθύνοντας χαιρετισμό αναφέρθηκε στους δύο βασικούς άξονες πολιτικής του ελαιοκομικού τομέα στους οποίους θα κινηθεί το Υπουργείο το προσεχές διάστημα: τη σύσταση Εθνικού Συμβουλίου για το Ελαιόλαδο με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων και ένα νέο θεσμικό πλαίσιο για τη δακοκτονία. Ο κος Αραχωβίτης αναφέρθηκε στη δύσκολη χρονιά του 2018 για τους Έλληνες ελαιοπαραγωγούς και στην προσπάθεια για έκτακτη στήριξη μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο Γεν. Γραμματέας Υπ. Οικονομίας και Ανάπτυξης, Ηλίας Ξανθάκος, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στις εμπορικές συμφωνίες με τρίτες χώρες, οι οποίες επηρεάζουν και το ελαιόλαδο. Το διεθνές εμπόριο, λόγω της πολιτικής των Ηνωμένων Πολιτειών και της σύγκρουσης με την Κίνα, αντιμετωπίζει διάφορα θέματα, παράλληλα όμως γίνονται βήματα και ανοίγουν άλλες νέες αγορές. Το άνοιγμα ωστόσο νέων αγορών, τόνισε, απαιτεί ιδιαίτερη μέριμνα για την ασφάλεια και την υψηλή ποιότητα του ελαιολάδου.
Ο Γραμματέας Αγροτικών Φορέων της ΝΔ, Δρ Κωνσταντίνος Μπαγινέτας, δήλωσε ότι η συλλογικότητα αποτελεί μονόδρομο και για τον ελαιοκομικό τομέα και στόχος της Νέας Δημοκρατίας είναι να πιστέψει στη συλλογικότητα κάθε μεμονωμένος παραγωγός, διότι η μοναχική πορεία αποτελεί αδιέξοδο. Με ισχυρά συλλογικά σχήματα, όπως η διεπαγγελματική οργάνωση, θα επιτύχουμε αναγνωρισιμότητα και ανταγωνιστικότητα για το ελληνικό ελαιόλαδο και ένα καλύτερο εισόδημα για όλους στον ελαιοκομικό τομέα.
Ο εκπρόσωπος του ΚΙΝ.ΑΛ. και π. Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Μόσχος Κορασίδης επεσήμανε ότι απαιτείται αλλαγή νοοτροπίας και άμεση δράση, με προτεραιότητα την ενίσχυση της συνεργασίας των παραγωγών σε ομάδες παραγωγών, και του θεσμού των Διεπαγγελματικών. Η θεσμική αυτή λειτουργία θα κάνει πολύ πιο εύκολη την εισαγωγή της καινοτομίας και των βελτιώσεων στην παραγωγή, την εμπορία και την διανομή, θα λειτουργήσει ο ελαιοκομικός τομέας χωρίς εμπόδια και θα δώσει μεγαλύτερη υπεραξία στο προϊόν.
Χαιρετισμό απηύθυναν επίσης οι εκπρόσωποι των οργανισμών του Δημοσίου και ειδικότερα ο αντιπρόεδρος του ΕΦΕΤ Διονύσιος Βλάχος , ο Πρόεδρος του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ Νίκος Κατής, και ο Διευθυντής του Γενικού Χημείου του Κράτους (ΓΧΚ) Σταύρος Σάμιος.
Ο κ. Βλάχος χαρακτήρισε στρατηγικής σημασίας τη δημιουργία ενός «οδικού χάρτη», με συγκεκριμένους στόχους και ενέργειες για τη στήριξη του προϊόντος. Ο ΕΦΕΤ, πρόσθεσε, διενεργεί συνεχείς ελέγχους, αλλά απαιτείται συνεργασία για να αντιμετωπίσουμε, όλα τα προβλήματα, όχι μόνο τη νοθεία, αλλά να αναδείξουμε και τους ισχυρισμούς υγείας και τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του ελαιολάδου.
Ο κ. Κατής αναφέρθηκε στο έργο του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ για τον ελαιοκομικό τομέα, όπως η έρευνα στα προβλήματα φυτοπροστασίας ελαιοκαλλιέργειας, ο έλεγχος και η πιστοποίηση συσκευασίας και εμπορίας ελαιολάδων, καθώς και η απονομή ελληνικού σήματος, επισημαίνοντας ιδιαίτερα την ικανοποίηση αιτήματος της ΕΔΟΕ για τη δημιουργία βάσης δεδομένων για ένα εθνικό σύστημα ιχνηλασιμότητας στο ελαιόλαδο.
Ο κ. Σάμιος αναφέρθηκε στο ρόλο του ΓΧΚ στην προστασία και ανάπτυξη εθνικών προϊόντων, την καταπολέμηση νοθείας και δίωξη απάτης με σημαντικές επιτυχίες, καθώς και στη δημιουργία πάνελ οργανοληπτικής δοκιμασίας ελαιολάδου, το οποίο θα διαπιστευθεί μέχρι τέλος του χρόνου. Επεσήμανε επίσης την κοινή δράση με το Ελληνικό Κέντρο Εξαγωγών Προώθησης Ελαιολάδου για χαρτογράφηση της αγοράς ελαιολάδου σε πρωτογενές επίπεδο, με στόχο την ανάδειξη του προϊόντος στη διεθνή αγορά.

«Τον κλάδο δεν τον έχει πλήξει μόνο η οικονομική κρίση αλλά και τα καιρικά φαινόμενα» επεσήμανε από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας της ΕΔΟΕ και εκπρόσωπος της Νέας ΠΑΣΕΓΕΣ, Γιώργος Γωνιωτάκης. Μίλησε επίσης για τις παράνομες εισαγωγές ελαιολάδου «το μαύρο ελαιόλαδο», όπως είπε χαρακτηριστικά, οι οποίες και συνεχίζονται και υπογράμμισε ότι «αν οι τουρίστες που επισκέπτονται τη χώρα μας έτρωγαν ελληνικό ελαιόλαδο, θα χρειαζόμασταν 200.000 τόνους λάδι, μόνο για την εσωτερική αγορά».

Ο Γεν. Διευθυντής του ΣΑΣΟΕΕ Σεραφείμ Αποστόλου επεσήμανε την ανάγκη περιορισμού διακίνησης χύμα ελαιολάδου, και της μαύρης οικονομίας γενικότερα, καθώς και των φορολογικών βαρών που καλούνται να πληρώσουν οι Έλληνες παραγωγοί. Πρότεινε επίσης τη δημιουργία ειδικών προγραμμάτων στήριξης παραδοσιακών ελαιώνων σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές και την λήψη μέτρων ενίσχυσης των μεγάλων συνεταιριστικών οργανώσεων για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας.
Ο Διευθυντής του ΠΑΣΕΛ, Παναγιώτης Καραγιάννης δήλωσε ότι η συνεργατικότητα που όλοι επισημαίνουν δεν έχει επιτευχθεί και είναι το ζητούμενο αυτή τη στιγμή. Πρόσθεσε επίσης πως τα δεδομένα στον τομέα των ελαιοτριβείων έχουν αλλάξει και οι ελαιοτριβείς θα πρέπει να προσαρμοστούν στις νέες αλλαγές.
Ο Πρόεδρος του ΣΠΕΛ, Εμμανουήλ Γιαννούλης αναφέρθηκε στο ρόλο των πυρηνελαιουργείων και τη σπουδαιότητά τους για τον ελαιοκομικό τομέα και ζήτησε την αναγνώριση του ρόλου αυτού από την Πολιτεία με οφέλη τόσ για τις επιχειρήσεις όσο και για την εθνική οικονομία. Χωρίς επεξεργασία ελαιοπυρήνα δεν υπάρχει παραγωγή ελαιολάδου τόνισε. Ζήτησε επίσης ξεκάθαρο νομικό πλαίσιο για τη χωροθέτηση, εγκατάσταση και λειτουργία των επιχειρήσεων του κλάδου.
Από την πλευρά του ο κ. Σταύρος Βέμμος, Αντιπρόεδρος της Επιστημονικής Εταιρείας Εγκυκλοπαιδιστών Ελαιοκομίας, αναφέρθηκε στη βελτίωση του κόστους παραγωγής με την ορθολογική λίπανση και άρδευση. Όπως επισήμανε στην Ισπανία το κόστος παραγωγής σε ξηρικούς ελαιώνες ανέρχεται σε 2,5 ευρώ / κιλό, όταν στην Ελλάδα κυμαίνεται στα 3,5 - 5 ευρώ / κιλό.
Στα προβλήματα από το δάκο που υπήρξαν στην περσινή χρονιά αναφέρθηκε ο κ. Διονύσιος Περδίκης, Καθηγητής εντομολογίας στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. «Θα πρέπει να ήμασταν προετοιμασμένοι για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Πρέπει να γίνεται συνεχή έρευνα για τη δακοκτονία. Δεν υπάρχει ένα σχέδιο για την αντιμετώπιση των εντόμων σε κάθε περιοχή της χώρας αλλά και δεν υπάρχει ενδιαφέρον από τους παραγωγούς να ενημερωθούν για το πρόβλημα. Η γεωργία ακριβείας και οι νέες τεχνολογίες μπορούν αν βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του δάκου», τόνισε. Επίσης αναφέρθηκε στα πλεονεκτήματα των δολωματικών ψεκασμών που εφαρμόζονται στην χώρα μας και δεν αφήνουν υπολείμματα.
Σημαντικά θέματα που αφορούν την εξαγωγή του ελαιολάδου αλλά και τον τρόπο προβολής και προώθησης αναφέρθηκαν στην σχετική ενότητα που συντονιστής ήταν ο δημοσιογράφος του ΑγροΤύπου, Σταύρος Παϊσιάδης. Άνθρωποι της αγοράς ανέφεραν τις μεθόδους που θα πρέπει να ακολουθήσουμε ώστε να κερδίσουμε τους καταναλωτές των διεθνών αγορών.
Στην ημερίδα έλαβαν μέρος εκπρόσωποι από τον χώρο του ελαιοκομικού τομέα όπου και κατέθεσαν τις απόψεις/προτάσεις τους, έτσι ώστε να συνδιαμορφωθεί ένα ολοκληρωμένο στρατηγικό σχέδιο για την ελαιοκομία και το ελαιόλαδο.
Μεταξύ άλλων συμμετείχαν ελαιοπαραγωγοί, ελαιοτριβείς, πυρηνελαιουργοί, τυποποιητές ελαιολάδου, καθώς και στελέχη των συναρμόδιων υπουργείων, οργανισμών, δημόσιων υπηρεσιών και φορέων.

Τα θέματα που συζητήθηκαν αφορούσαν μεταξύ άλλων τη θεσμοθέτηση μέτρων φορολογικού και εισοδηματικού χαρακτήρα, τη συστηματική ενημέρωση και πληροφόρηση για ορθές πρακτικές, τη λήψη μέτρων προστασίας και αξιοποίησης υδάτινων πόρων, τη στήριξη και την ενίσχυση της παραγωγής των βιολογικών ελαιολάδων κ.α.

Η θεματολογία είχε έξι ενότητες, οι οποίες κάλυπταν όλους τους επί μέρους κλάδους του τομέα και όλες τις παραγωγικές και εμπορικές δραστηριότητές του. Πρόκειται για τους τομείς:
1. Ελαιοκαλλιέργεια - πρωτογενής παραγωγή
2. Ελαιοτριβείο- τυποποίηση
3. Διακίνηση & εμπορία χύμα ελαιολάδου
4. Ιχνηλασιμότητα, ποιότητα & έλεγχοι
5. Εξαγωγές, Προβολή & Προώθηση
6. Έρευνα, τεχνολογία, εκπαίδευση


Σταύρος Παϊσιάδης


Πηγή  https://www.agrotypos.gr/index.asp?mod=articles&id=114928