Βροχές και χιόνια σήμερα στη Φθιώτιδα

2019-01-09

Έρχεται νέο κύμα κακοκαιρίας σήμερα Τετάρτη - Πυκνές χιονοπτώσεις σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές της Στερεάς και της Θεσσαλίας - Κίνδυνος υπερχείλισης του Σπερχειού ποταμού.

Νέο βαρομετρικό χαμηλό θα σχηματιστεί σήμερα Τετάρτη στη νότια Ιταλία, το θερμό μέτωπο του οποίου θα κινηθεί προς τη χώρα μας συνοδευόμενο από θυελλώδεις Ν-ΝΔ ανέμους στα πελάγη 7-8 μποφόρ και τοπικά στο βόρειο Αιγαίο 9.

Το χαμηλό αυτό θα φέρει ισχυρές κατά τόπους βροχές στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας και πυκνές χιονοπτώσεις όχι μόνο στα ορεινά και ημιορεινά, αλλά και στις πεδινές περιοχές της ΒΔ Θεσσαλίας (Καλαμπάκα, Τρίκαλα, Καρδίτσα) καθώς και της δυτικής και κεντρικής Μακεδονίας (ακόμη και στο κέντρο της Θεσσαλονίκης) λόγω του εγκλωβισμένου ψύχους.

Καταιγίδες θα εκδηλωθούν στο Ιόνιο και στα παραθαλάσσια τμήματα της δυτικής-νότιας Πελοποννήσου και δυτικής Κρήτης.

Τα φαινόμενα στη δυτική Ελλάδα (δυτική Μακεδονία, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησο), την ανατολική Μακεδονία-Θράκη και το βόρειο Αιγαίο θα είναι κατά τόπους ισχυρά.

Ο καιρός στη Φθιώτιδα

Την Τετάρτη περιμένουμε βροχές από τις πρωινές ώρες και πυκνές χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά. Αν οι βροχές ξεκινήσουν από νωρίς το πρωί, ενδέχεται να χιονίσει πρόσκαιρα ακόμη και σε πολύ χαμηλά υψόμετρα στα δυτικότερα τμήματα του νομού (περίπου 200μ), αλλά στη συνέχεια τα υψόμετρα χιονόπτωσης θα ανέβουν. Τα φαινόμενα θα είναι εντονότερα τις απογευματινές ώρες, ενώ από αργά το βράδυ ο καιρός θα παρουσιάσει βαθμιαία βελτίωση. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις μέτριοι 4-5 μποφόρ και στα νότια του νομού τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο ως προς τις μέγιστες τιμές και θα κυμανθεί από -2 έως 5 βαθμούς.

Την Πέμπτη θα διατηρηθεί ο άστατος καιρός με ασθενείς βροχές και λίγα χιόνια στα ορεινά. Από το βράδυ τα φαινόμενα θα σταματήσουν. Οι άνεμοι θα πνέουν ΝΔ ισχυροί 6-7 και τοπικά 8 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία σε περαιτέρω άνοδο θα κυμανθεί από 1-8 βαθμούς.

Επισημαίνεται, οτι η απότομη άνοδος της θερμοκρασίας την Πέμπτη σε συνδυασμό με τις βροχές και τους ισχυρούς νοτιάδες θα επιταχύνουν το λιώσιμο του χιονιού, με αποτέλεσμα να υπάρχει αυξημένος κίνδυνος υπερχείλισης του Σπερχειού.