Βασίλης Καραστάθης: Ποιος είναι ο Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου με καταγωγή από την Μαλεσίνα

2025-02-03

Ο Δρ. Βασίλειος Κ. Καραστάθης είναι από τον Δεκέμβριο του 2024,  Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Έχει πτυχίο Φυσικής από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, M.Sc. από το University of Birmingham της Μεγάλης Βρετανίας και έλαβε το διδακτορικό του τίτλο από το Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο εξελέγη το 1999 για πρώτη φορά Ερευνητής με γνωστικό αντικείμενο «Σεισμολογία – Φυσική Εσωτερικού της Γης με έμφαση στις μεθόδους και ερμηνεία της σεισμικής διασκόπησης» και μετά από τρεις διαδοχικές εξελίξεις, το 2010, εξελέγη στην ανώτατη βαθμίδα του Διευθυντή Ερευνών.

Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα, τα τελευταία χρόνια, έχουν κυρίως εστιαστεί στην ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών αντισεισμικής προστασίας, όπως τα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης σεισμού και άμεσης εκτίμησης βλαβών. Έχει εξειδικευτεί σε έρευνες της υπεδαφικής δομής με σεισμικές μεθοδολογίες και στην μελέτη μικροσεισμικότητας, έχει εργαστεί στη έρευνα των πρόδρομων φαινομένων σεισμού και ειδικότερα στο συσχετισμό της διαφοροποίησης της εδαφικής συγκέντρωσης ραδονίου.

Έχει εργαστεί εντατικά στη μελέτη ενεργών δομών με γεωφυσικές τεχνικές, και έχει διευθύνει σημαντικά ερευνητικά έργα σε θέματα γεωθερμικών και ενεργειακών κοιτασμάτων, μη καταστροφικού ελέγχου μεγάλων κατασκευών, στη θεμελίωση φραγμάτων, νοσοκομείων, ουρανοξυστών, δικτύων φυσικού αερίου, στην επέκταση του Μετρό, αρχαιομετρίας κλπ. Οι εργασίες μη καταστροφικού ελέγχου φραγμάτων το έτος 2000 ήταν πρωτοποριακές της μεθόδου που καθιερώθηκε στο μέλλον.

Έχει στο ενεργητικό του τον συντονισμό περισσότερων από 40 ερευνητικών έργων για το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο (ευρωπαϊκά, εθνικά αλλά και υπέρ τρίτων μελέτες) με σημαντικότατη προσέλκυση χρηματοδοτήσεων για το Ινστιτούτο. Επίσης συμμετείχε σε πολλά άλλα έργα, σε αρκετά από τα οποία είχε κεντρική ευθύνη στο έργο.

Το 2002 έλαβε το πρώτο βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών για δημοσίευση σχετική με τον εντοπισμό της Αρχαίας Διώρυγας του Ξέρξη. Το έργο του αυτό είχε εκτεταμένη απήχηση στο διεθνή τύπο (New York Times, Times, InternationalHerald Tribune, Die Zeit, αφιέρωμα από το World archaeology κλπ.). 

Το διάστημα 2016-2020 ήταν Associate Editorστο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Journal ofApplied Geophysics του εκδοτικού οίκου Elsevier. Παράλληλα με ένα πλούσιο δημοσιευμένο και διεθνώς αναγνωρισμένο έργο έχει συντονίσει διεθνείς επιστημονικές ημερίδες σε Ευρώπη και Αμερική και έχει πολλαπλώς συμμετάσχει ως «προσκεκλημένος ομιλητής» στα μεγαλύτερα παγκόσμια συνέδρια γεωφυσικής. Σήμερα είναι επικεφαλής του τριμελούς Επιστημονικού συμβουλίου της Ερευνητικής Υποδομής NOA-AEGIS και μέλος της της Επιτροπής Καθοδήγησης (Steering Committee). Συμμετέχει επίσης στις μόνιμες επιτροπές του ΟΑΣΠ σχετικά με την «Κοινωνική Αντισεισμική Άμυνα» και την «Εκτίμηση του Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης» και έχει επιβλέψει τέλος σημαντικό αριθμό διδακτορικών και μεταπτυχιακών φοιτητών.

Καταγωγή από την Μαλεσίνα Φθιώτιδας του Δήμου Λοκρών

 Ο Δρ. Βασίλειος Κ. Καραστάθης είναι γιός   του αείμνηστου  Δάσκαλου - Λογοτέχνη, Κώστα Καραστάθη ο οποίος γεννήθηκε στη Μαλεσίνα Φθιώτιδας . Αν και υπήρξε Δάσκαλος στη Δημόσια Εκπαίδευση, παράλληλα ασχολήθηκε με την ιστορική έρευνα και τη Λογοτεχνία, κυρίως το ιστορικό μυθιστόρημα και το διήγημα, ενώ  διηγήματα, μελετήματα, δοκίμια και κριτικές του έχουν δημοσιευθεί σε πολλά λογοτεχνικά και άλλα περιοδικά.  Το συγγραφικό έργο του αείμνηστου Κώστα Καραστάθη ανέρχεται σε τριάντα ένα βιβλία, από τα οποία τα επτά έχουν διακριθεί σε πανελλήνιους λογοτεχνικούς και άλλους διαγωνισμούς.