Τσίπρας : Στις 26 Μαΐου ευρωεκλογές και αυτοδιοικητικές

2019-02-27

Ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι δεν αλλάζουν οι ημερομηνίες διεξαγωγής των συγκεκριμένων εκλογικών αναμετρήσεων. 

Απαντώντας στα σενάρια που βλέπουν το φως της δημοσιότητας και τις βολές που εξαπέλυσε εναντίον του η αξιωματική αντιπολίτευση σχετικά με αλλαγές της τελευταίας στιγμής για τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές κάλπες, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι η διπλή εκλογική αναμέτρηση θα διεξαχθεί στις 26 Μαΐου, όπως είναι προγραμματισμένο.

Εξερχόμενος των κεντρικών γραφείων του ΣΥΡΙΖΑ μετά το πέρας της συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος, ο Αλέξης Τσίπρας απηύθυνε κάλεσμα συνεργασίας στις προοδευτικές δυνάμεις.

Όπως είπε, πρόκειται για ειλικρινή πρόταση προς όσους αυτοπροσδιορίζονται ως προοδευτικοί και αναγνωρίζουν ως ύψιστο διακύβευμα των ευρωεκλογών την αντιμετώπιση της ανόδου της ακροδεξιάς, καθώς και των νεοφιλελεύθερων πολιτικών.

Σε ερώτηση εάν οι εθνικές εκλογές θα διεξαχθούν τον Μάιο, ο πρωθυπουργός απάντησε: «Έχουμε ευρωπαϊκές εκλογές στις 26 Μαΐου και αυτοδιοικητικές εκλογές την ίδια μέρα», βάζοντας με αυτόν τον τρόπο τέλος στα σενάρια περί αλλαγής της ημερομηνίας του πρώτου γύρου της αυτοδιοικητικής κάλπης.

Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας τα προηγούμενα 24ωρα, το Μαξίμου επεξεργαζόταν σχέδιο αλλαγής της ημερομηνίας της διεξαγωγής του α' γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών, μεταφέροντάς την μία Κυριακή νωρίτερα, δηλαδή στις 19 Μαΐου αντί στις 26 Μαΐου που είναι προγραμματισμένες οι ευρωεκλογές.

Η ΝΔ είχε ζητήσει να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του

Σχετικό ερώτημα είχε απευθύνει η ΝΔ στον πρωθυπουργό. Συγκεκριμένα, η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Μαρία Σπυράκη ζήτησε από την κυβέρνηση χθες να αποσαφηνίσει το πλαίσιο διεξαγωγής των εκλογικών αναμετρήσεων.

«Είμαστε 90 μέρες πριν από τις κάλπες και είναι απαράδεκτο να μην είναι ξεκάθαρο το πλαίσιο» ανέφερε και έθετε τα εξής ερωτήματα:

- Ισχύει ή όχι ότι η κυβέρνηση σκέφτεται να αλλάξει τον τρόπο διεξαγωγής των ευρωεκλογών και αυτές να γίνουν με λίστα και όχι με σταυρό προτίμησης;

- Ισχύει ή όχι ότι η κυβέρνηση σκέφτεται να αλλάξει και πάλι τις ημερομηνίες διεξαγωγής των δημοτικών εκλογών και ο πρώτος γύρος να διεξαχθεί στις 19 Μαϊου και όχι μαζί με τις ευρωεκλογές.

- Ποιος θα είναι τελικά ο υποχρεωτικός αριθμός των υποψηφίων περιφερειακών και δημοτικών συμβούλων κάθε συνδυασμού; Είναι αδιανόητο ακόμη και σήμερα να μην έχει ξεκαθαρίσει η κυβέρνηση ακόμη και το μέγιστο αριθμό υποψηφίων ανά συνδυασμό με συνέπεια να μην το γνωρίζουν αυτό ακόμη και οι ενδιαφερόμενοι;

- Σκέφτεται όντως η κυβέρνηση να αυξήσει την υποχρεωτική ποσόστωση των γυναικών τόσο στις εθνικές όσο και στις αυτοδιοικητικές εκλογές;

Κι ενώ ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε το τοπίο σχετικά με την ημερομηνία των εκλογών, νωρίτερα ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης είχε διευκρινίσει ότι δεν τίθεται θέμα «λίστας» και πως οι εκλογές θα γίνουν κανονικά με σταυρό προτίμησης.

Την ίδια διαβεβαίωσε παρείχαν και άλλες κομματικές πηγές στο περιθώριο της συνεδρίασης του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ.

Βερναρδάκης : Με «σταυρό» στις ευρωεκλογές

«Στις ευρωεκλογές θα πάμε με το εκλογικό σύστημα που υπάρχει, δηλαδή με σταυρό. Δε θα υπάρξει κανένας αιφνιδιασμός», ξεκαθάρισε ο Χριστόφορος Βερναρδάκης μιλώντας στην ΕΡΤ1.

«Δε νομίζω ότι θα αλλάξει κάτι στο θέμα της σταυροδοσίας» ανέφερε χαρακτηριστικά. «Αν θα έπρεπε να αλλάξει κάτι και αυτό θα έπρεπε να το δούμε για τις επόμενες εκλογές είναι να είναι όλη η χώρα μια Περιφέρεια με σταυρό».

Σε ό,τι αφορά το θέμα των συνεργασιών με «προοδευτικό πρόσημο», ο Χριστόφορος Βερναρδάκης σημείωσε: «Θα ήταν στρατηγικό λάθος ο ΣΥΡΙΖΑ να μετατραπεί σε κόμμα της κεντροαριστεράς» και πρόσθεσε ότι «πρέπει να παραμείνουμε ο σκληρός πόλος της αριστεράς γύρω από τον οποίο θα οικοδομήσουμε συμμαχίες».

«Πρέπει να δημιουργήσουμε στη μεταμνημονιακή περίοδο εκείνους του όρους ενός πλατύ κοινωνικού μετώπου απέναντι στον φιλελευθερισμό και την ακροδεξιά», προειδοποίησε ο υπουργός Επικρατείας και πρόσθεσε ότι «την ίδια ώρα έχουμε τα μάτια μας για συμμαχίες. Θέλουμε τις ωσμώσεις αυτός είναι ο προοδευτικός πόλος».

Οι προοδευτικές συνεργασίες του ΣΥΡΙΖΑ

Το ζήτημα του «προοδευτικού μετώπου» ήταν το αντικείμενο της συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας και όπως δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας αποφασίστηκε ομοφώνως να υπάρξει σχετική εισήγηση προς την Κεντρική Επιτροπή που θα συνεδριάσει την Κυριακή.

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός δήλωσε: «Η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε σήμερα ομοφώνως να εισηγηθεί προς την Κεντρική Επιτροπή, η οποία θα συνεδριάσει την προσεχή Κυριακή, την απεύθυνση ενός πλατιού καλέσματος για τη δημιουργία ενός ευρύτατου μετώπου, μιας ευρύτατης συμπαράταξης, σε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις, κόμματα, συλλογικότητες, αλλά και πολίτες που αυτοπροσδιορίζονται στο χώρο τον προοδευτικό, προκειμένου να αποτραπεί, ενόψει των επόμενων, κρίσιμων, ευρωπαϊκών εκλογών σε τρεις μήνες από σήμερα, να αποτραπεί η άνοδος, η επέλαση στην Ευρώπη, της ακροδεξιάς, με ό,τι συνέπειες μπορεί να έχει αυτό στις κοινωνίες μας, στη δημοκρατία μας, στην ίδια την Ευρώπη, αλλά και να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οι κυρίαρχες σήμερα νεοφιλελεύθερες επιλογές στην οικονομία και οι επιπτώσεις τους σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

»Πρόκειται για μια απεύθυνση πλατιά, που αφορά, επαναλαμβάνω, όλες τις δυνάμεις που αυτοπροσδιορίζονται στον χώρο της προόδου και αντιλαμβάνονται τη μεγάλη ανάγκη σήμερα, στις εξελίξεις που ζούμε στην Ευρώπη, να αντιμετωπιστούν αυτοί οι δυο μεγάλοι κίνδυνοι.»

Σε ερώτηση εάν θεωρεί ότι «η Φώφη Γεννηματά θα μπορέσει να ανταποκριθεί αυτή τη φορά σε αυτό το κάλεσμα; Ή ο Σταύρος Θεοδωράκης», ο Αλέξης Τσίπρας περιορίστηκε να απαντήσει: «Η πρόταση είναι ειλικρινής, απευθύνεται σε όλους όσοι αυτοπροσδιορίζονται στον προοδευτικό χώρο και αναγνωρίζουν ως μέγιστο διακύβευμα της εποχής την αναχαίτιση της ανόδου της ακροδεξιάς σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά και την αντιμετώπιση των νεοφιλελεύθερων επιλογών και νεοφιλελεύθερων πολιτικών».

Πηγή  https://www.in.gr/2019/02/26/politics/tsipras-stis-26-maiou-eyroekloges-kai-aytodioikitikes/