ΤΟ ΜΑΡΤΙΝΟ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΚΙ ΕΝΑΝ ΚΑΙΡΟ ...

2019-04-11

Το παρόν βιβλίο διανέμεται δωρεάν από τον συγγραφέα με προτεραιότητα να έχουν αυτοί που του εμπιστεύτηκαν τις φωτογραφίες 

Το Μαρτίνο η πατρίδα μου, η γενέτειρα μου πουθενά αλλού καλύτερα, από τότε που η κτηνοτροφία και η γεωργία δημιουργούσε νοικοκυραίους, μέχρι λίγο πριν την ταχύτατη αλλαγή του βιοτικού επιπέδου και των σχέσεων των Μαρτιναίων.

Δεν πρόκειται για νοσταλγία ενός χαμένου παραδείσου αλλά για απλή καταγραφή ενός παρελθόντος που χάνεται.

Το φωτογραφικό αρχείο της εφημερίδας «ΑΙΑΣ Ο ΛΟΚΡΟΣ» με βοήθησε να ανιχνεύσω τη σκληρή καθημερινότητα των Μαρτιναίων της γενιάς, πριν και μετά τον πόλεμο του 1940. Είναι οι Μαρτιναίοι που ανέστησαν τις επόμενες γενιές του Μαρτίνου. Μαρτιναίϊκη κοινωνία, ο πλούτος και η φτώχεια, οι εορτές σε δύσκολα χρόνια επιβίωσης, μια ματιά πίσω στον χρόνο «μια φορά κι έναν καιρό» τότε που το Μαρτίνο ήταν κεφαλοχώρι της περιοχής.

Επικεντρωθείτε στην σπανιότητα των φωτογραφιών που καταγράφουν το Μαρτίνο και το βιβλίο αυτό ας αποτελέσει έναν ελάχιστο φόρο τιμής στους αφανείς προγόνους μας.

Αριστείδης Κ. Κούρος


Πηγή   https://www.martino.gr/diafora-nea/1139-%CF%84%CE%BF-%CE%BC%CE%B1%CF%81%CF%84%CE%B9%CE%BD%CE%BF-%CE%BC%CE%B9%CE%B1-%CF%86%CE%BF%CF%81%CE%B1-%CE%BA%CE%B9-%CE%B5%CE%BD%CE%B1%CE%BD-%CE%BA%CE%B1%CE%B9%CF%81%CE%BF.html