Tips για να προστατέψεις την επιδερμίδα σου το χειμώνα

2022-01-23

Ζούμε σε μια χώρα με μεγάλη ηλιοφάνεια και καλοκαιρία, συνεπώς σε μεγάλο βαθμό είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε πώς να προστατεύουμε την επιδερμίδα μας από τη βλαβερή ηλιακή ακτινοβολία και την υπερβολική ζέστη. Λίγοι όμως γνωρίζουν πως η επιδερμίδα μας ταλαιπωρείται εξίσου και από το χειμωνιάτικο κρύο, ιδιαίτερα όταν γίνεται πολύ τσουχτερό.


Παρακάτω ακολουθούν μερικές συμβουλές για να προστατεύσετε αποτελεσματικά την επιδερμίδα σας κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

 Οι χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα αλλά και η ιδιαίτερα ξηρή ατμόσφαιρα που προκαλεί η θέρμανση στους εσωτερικούς χώρους, βάζουν την επιδερμίδα σε δοκιμασία. Όταν ο οργανισμός σας νιώθει να απειλείται από το κρύο, αναπτύσσει μηχανισμούς αυτοπροστασίας. Βρίσκεται δηλαδή σε μια μόνιμη προσπάθεια να διατηρεί τη θερμοκρασία του σώματος γύρω στους 37 βαθμούς.

Υπάρχουν περιπτώσεις που μας φαίνεται ότι έχει περισσότερο κρύο από τη θερμοκρασία που δείχνει το θερμόμετρο. Αυτό συμβαίνει γιατί το όργανο αυτό δεν μπορεί να υπολογίσει τους παράγοντες του αέρα και της υγρασίας, οι οποίοι κάνουν το κρύο πιο έντονο. Η υγρασία αυξάνει την αγωγιμότητα του αέρα, δηλαδή το κρύο μεταφέρεται πιο εύκολα από το περιβάλλον στο σώμα μας και ο αέρας που έρχεται σε επαφή με το σώμα μας το παγώνει. 

Πώς να αντιμετωπίσετε τις χαμηλές θερμοκρασίες

Το δέρμα είναι το πρώτο μέρος του σώματος που έρχεται σε επαφή με το κρύο και γι' αυτό υφίσταται πρώτο τις συνέπειές του.


Απολέπιση (και) τον χειμώνα
Η επιδερμίδα έχει ανάγκη να «παίρνει ανάσα» ακόμα και όταν ο υδράργυρος βρίσκεται χαμηλά. Αν παρατηρείτε σημάδια ξηρότητας, επιλέξτε ένα ήπιο προϊόν απολέπισης και χρησιμοποιήστε το μία φορά την εβδομάδα - η διαδικασία αυτή αφενός απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα από την επιφάνεια του προσώπου αφετέρου ενεργοποιεί τη διαδικασία ανανέωσης των κυττάρων. Ακόμα Προστατέψτε το δέρμα σας με μια ενυδατική κρέμα.
Επιλέξτε μια πλούσια ενυδατική/αντιγηραντική κρέμα
Η εντατική ενυδάτωση και θρέψη της επιδερμίδας είναι απαραίτητη για την ενδυνάμωσή της απέναντι στην επίθεση του κρύου και την ξηρότητα που προκαλεί.
Σε συνδυασμό με τον αέρα, το κρύο ξηραίνει το δέρμα και κάνει τα χείλη να ξεφλουδίζουν.
Για τα χείλη σας μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα ειδικά στικ.
Τέλος, η παρατεταμένη έκθεση στο κρύο μπορεί να γίνει αιτία δερματίτιδας εκ ψύχους που είναι μία μορφή αλλεργικής αντίδρασης στο κρύο. Συνήθως αντιμετωπίζεται με τη χρήση κορτιζονούχου αλοιφής.Τα άκρα: Συνήθως παγώνουν πιο εύκολα από τα υπόλοιπα μέρη του σώματος .

Μπορείτε τις κρύες μέρες να φοράτε σκούφο και γάντια και χοντρές κάλτσες για να τα προστατεύσετε. Πιο πολύ υποφέρουν από το κρύο στα άκρα οι γυναίκες. Μην ξεχνάτε πως η επιδερμίδα των χεριών είναι πολύ λεπτή. Προσπαθήστε να μην βγαίνετε στο κρύο αν δεν έχετε στεγνώσει καλά τα χέρια σας (αυτός είναι ένας από τους βασικούς λόγους που σκάνε) και κάντε συνήθεια την ενυδατική κρέμα για τα χέρια και τις παρανυχίδες που αγριεύουν το χειμώνα, η οποία θα τα προφυλάξει από την ταλαιπωρία (μαζί με τα γάντια, φυσικά).


Χρήσιμες συμβουλές


*Φορέστε τα κατάλληλα ρούχα
*Προστατεύστε τα σημεία που υποφέρουν
*Η άσκηση είναι ένας ακόμη καλός τρόπος να ζεσταθείτε, γιατί κατά τη διάρκειά της επιταχύνεται ο μεταβολισμός και αυξάνεται η παραγωγή θερμότητας στο σώμα από τις καύσεις που έχουν προκληθεί.
*Ακόμη, μην ξεχνάτε να πίνετε νερό, γιατί το σώμα μας αντιμετωπίζει αποτελεσματικότερα το κρύο όταν ενυδατώνεται επαρκώς. Το χειμώνα χρειάζεστε τουλάχιστον 6-7 ποτήρια νερό την ημέρα.
*Φροντίστε να έχετε καλυμμένα τα άκρα σας και το κεφάλι, για να εμποδίσετε τη μεγάλη απώλεια θερμότητας από αυτά τα συγκεκριμένα μέλη.
*Τα ζεστά ροφήματα και οι ζεστές σούπες αποτελούν έναν καλό τρόπο να αντιμετωπίσουμε το κρύο, καθώς αυξάνουν τη θερμοκρασία του οργανισμού.Πηγή  https://24pharmacy.deals/blog/xeimonas.html