Τι πρέπει να κάνεις αν παγώσουν οι σωληνώσεις του σπιτιού σου;

2022-01-13

Παρέλυσε η χώρα, σε λευκό κλοιό πολλές περιοχές και έφοδος του χιονιά. Αυτές είναι μόνο μερικές από τις "κλισέ" φράσεις που ακούμε συχνά - πυκνά αυτές τις μέρες. Ωστόσο, αν και κλισέ δεν παύουν να κρύβουν αλήθειες. Ξαφνικά βρεθήκαμε αντιμέτωποι με ένα ψυχρό κλίμα, που κανείς μας δεν έχει συνηθίσει. Σαν συνέπεια αυτού, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με πολλές δυσκολίες και ζημιές. Από τις πιο χαρακτηριστικές, δεν είναι άλλη φυσικά από τις παγωμένες σωληνώσεις.

Ακριβώς λόγο της απειρίας μας σε τέτοιες καταστάσεις, δύσκολα θα σκεφτεί κανείς ότι πρέπει να προστατέψει και το σπίτι του από το χιονιά. Πολλοί θα σε προειδοποιήσουν να ντυθείς καλά ή θα σε κατευθύνουν πώς να οδηγείς. Ξέρεις, όμως, τι πρέπει να κάνεις αν παγώσουν ή σπάσουν οι σωλήνες σου από το κρύο; Αν δεν έχεις φροντίσει από νωρίς να τους προφυλάξεις, τώρα πρέπει να αντιμετωπίσεις άμεσα ένα ύπουλο πρόβλημα. Όσο αφήνεις τον πάγο να κάθεται, αυξάνονται οι πιθανότητες οι παγωμένοι σωλήνες να γίνουν σύντομα σπασμένοι.

Τι πρέπει να κάνεις για να επαναφέρεις στη ζωή τις παγωμένες σωληνώσεις;


Αν είστε καινούριοι κάτοχοι σπιτιού θα έχετε ακούσει ότι η προετοιμασία των σωλήνων για τον χειμώνα είναι σημαντική. Ωστόσο, πολλές φορές το αγνοούμε λανθασμένα, με κίνδυνο αυτές να σπάσουν σε θερμοκρασίες παγετού!

Ιδανικά, η μόνωση των σωληνώσεων θα πρέπει να γίνεται το φθινόπωρο, πριν ο χειμώνας μπει για τα καλά. Αλλά αν το ξεχάσατε και ξαφνικά βρεθείτε αντιμέτωποι με παγωνιά, υπάρχει χρόνος να προλάβετε την καταστροφή.

Εδώ είναι μερικές εύκολες τεχνικές για να προφυλάξετε τις σωλήνες σας από το να σπάσουν.

Ανοίξτε τις βρύσες

Αν η θερμοκρασία είναι επικίνδυνα χαμηλή και τείνει να παραμείνει σταθερή, ανοίξτε τις βρύσες σας (εντός και εκτός σπιτιού). Η ροή του νερού θα καθυστερήσει την διαδικασία ψύξης του.

Δεν χρειάζονται υπερβολές. Μια μικρή ροή είναι αρκετή για να κάνει την δουλειά. Άλλωστε η μεγάλη σπατάλη του νερού κάνει κακό τόσο στο περιβάλλον όσο και στην τσέπη μας μέσω φουσκωμένων λογαριασμών.

Ανοίξτε τα ντουλάπια όπου βρίσκονται σωλήνες κρυμμένοι

Οι υδραυλικές εγκαταστάσεις βρίσκονται μακριά από τα βλέμματα για λόγους αισθητικής. Ανοίξτε τα ντουλάπια σας στην κουζίνα και το μπάνιο. Με αυτόν το τρόπο η θερμοκρασία του σπιτιού θα μεταφερθεί στα μέρη αυτά που συχνά δεν φτάνει.

Η συγκεκριμένη τεχνική δεν βοηθάει ιδιαίτερα για τις σωλήνες που βρίσκονται μέσα στους τοίχους. Με την κίνηση του νερού όμως, θα μεταφέρει υψηλότερες θερμοκρασίες σε όλους τους σωλήνες. Αν και μικρή, η διαφορά μπορεί να είναι αρκετή.

Ρίξτε ζεστό νερό στον σωλήνα νερού

Αν οι σωλήνες σας είναι έτοιμοι να παγώσουν από στιγμή σε στιγμή, τυλίξτε τους με ζεστές πετσέτες. Περάστε τες πρώτα στους σωλήνες και μετά ρίξτε καυτό νερό από πάνω. Έτσι τυχόν κομμάτια πάγου που έχουν δημιουργηθεί μέσα τους θα λιώσουν αμέσως!

Ζεστάνετε τους σωλήνες με πιστολάκι μαλλιών!

Το πιστολάκι μαλλιών είναι κορυφαία λύση στην περίπτωση που οι σωλήνες έχουν ήδη αρχίσει να παγώνουν. Ο ζεστός αέρας θα λιώσει τον πάγο χωρίς δυσκολία. Θα χρειαστείτε οπωσδήποτε μια μπαλαντέζα καθώς η μεγαλύτερη ανάγκη θα βρίσκεται στον εξωτερικό χώρο του σπιτιού σας.

Κλείστε τις βάνες νερού, αν οι σωλήνες έχουν ήδη παγώσει

Σε περίπτωση που οι σωλήνες παγώσουν πριν το καταλάβουμε και πάρουμε τα μέτρα μας, θα πρέπει να κλείσουν όλες οι κεντρικές βάνες παροχής νερού άμεσα! Ναι, ακόμα και αυτές εκτός σπιτιού.

Έτσι, σταματάμε την ροή νερού σε έναν ήδη μπλοκαρισμένο σωλήνα. Εκτός από το να σπάσει, υπάρχει και ο κίνδυνος πλημμύρας εντός σπιτιού κατά την απόψυξη του. Αν δεν γνωρίζετε που βρίσκονται οι κεντρικές παροχές του σπιτιού σας καλό θα ήταν να το μάθετε το συντομότερο.

Αφού είστε σίγουροι ότι δεν κινείται νερό μέσα στους σωλήνες, εφαρμόστε την τεχνική με το πιστολάκι ή τις ζεστές πετσέτες για να λιώσετε τον πάγο μέσα τους. Ποτέ μην χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε είδος φλόγας κοντά στους σωλήνες. Υπάρχει τεράστιος κίνδυνος να τις καταστρέψετε εντελώς!

Με τον χειμώνα ήδη στο κατώφλι μας, ποτέ δεν ξέρουμε ποια μέρα θα χρειαστεί να επέμβουμε. Γνώσεις για την λειτουργία και συντήρηση του σπιτιού μας είναι χρήσιμες αλλά και αναγκαίες! Ελπίζουμε οι συμβουλές για το ξεπάγωμα των σωλήνων να σας φανούν χρήσιμες και... αχρείαστες!