Τι δήλωσε το Νοσοκομείο Λαμίας για τον τραγικό θάνατο της 13χρονης μαθήτριας

2019-02-01

Συνέντευξη τύπου παραχώρησε σήμερα Παρασκευή 1/2/2019 η Διοίκηση του Νοσοκομείου Λαμίας για το τραγικό περιστατικό του θανάτου της 13χρονης μαθήτριας από την Λαμία.

Θυμίζουμε ότι η αδικοχαμένη Ιωάννα πρώτα διακομίσθηκε στο Νοσοκομείο Λαμίας με έντονους πόνους στη κοιλιά και μετά μεταφέρθηκε και χειρουργήθηκε για σκωληκοειδίτιδα στο Νοσοκομείο της Λάρισας, λόγω έλλειψης παιδοχειρούργου στη Λαμία.

Η Διοίκηση του Νοσοκομείου στην ανακοίνωση της αναφέρθηκε στο περιστατικό όπως καταγράφηκε στο Νοσοκομείο Λαμίας.

Τόσο ο Διοικητής του Νοσοκομείου κ. Ευάγγελος Χατζημαργαρίτης όσο ο υποδιοικητής κ. Ανδρέας Κολοκυθάς, όσο και ο κ.Δημήτρης Σφύρας Συντονιστής Διευθυντής ΜΕΘ, αναφέρθηκαν στο τι έγινε ακριβώς στο Νοσοκομείο τις ώρες που νοσηλεύτηκε η 13χρονη αφού βέβαια πρώτα εξέφρασαν την βαθύτατη θλίψη τους ....

"Ακολουθήθηκε κανονικά η διαδικασία και υποβλήθηκε στις απαραίτητες εξετάσεις η μικρή Ιωάννα για να διερευνηθεί το πρόβλημα της" ανέφεραν. Ανέφεραν περιληπτικά τις εξετάσεις που υποβλήθηκε και ότι όταν κρίθηκε να διακομισθεί σε πιο ειδικευμένο Νοσοκομείο, όπως άλλωστε προβλέπεται, το έκαναν άμεσα, μεταφέροντας την στη Λάρισα. Ανέφεραν επίσης ότι και προφορικά και γραπτά ενημέρωσαν τους γιατρούς στη Λάρισα για την κατάσταση του κοριτσιού τονίζοντας όλες τις ιατρικές πληροφορίες που τους έδειξαν οι εξετάσεις.

Η διοίκηση σημείωσε ότι αναμένεται το πόρισμα από την ΕΔΕ και παρέχει κάθε δυνατή ενημέρωση και συνεργάζεται ώστε να διαπιστωθεί τι έχει γίνει.

Υπογράμμισαν δε σε όλους τους τόνους ότι όσα έγιναν στο Νοσοκομείο Λαμίας είναι σύμφωνα με τις διαδικασίες και ιατρικές υπηρεσίες(και σε σωστούς χρόνους) που δύναται να προσφέρει καθώς και στο γεγονός έχει υπάρξει παραπληροφόρηση σχετικά με το τι έγινε στο Νοσοκομείο Λαμίας. Για το τι συνέβη και κατέληξε στη Λάρισα η μαθήτρια θα το δείξει η εκεί Ένορκη Διοικητική Εξέταση.

Αναφορικά με το άλλο περιστατικό τον 9χρονο που είχε νοσηλευτεί πριν 1,5 χρονο στο Νοσοκομείο Λαμίας και μετά μεταφέρθηκε στο Παίδων και πάλι είχαμε τραγική κατάληξη, σημειώθηκε ότι διενεργείται έρευνα στο Παίδων ενώ το Νοσοκομείο Λαμίας έχει δώσει όλα τα σχετικά στοιχεία. Εδώ να σημειωθεί ότι ο Διοικητής ενημερώθηκε για το συμβάν τον Αύγουστο του 2018 καθώς όταν συνέβη ήταν άλλος Διοικητής.


Αναλυτικά το κείμενο της τοποθέτησης του Διοικητή του Νοσοκομείου Λαμίας:

"Πάνω από όλα, επιτρέψτε μας και από ετούτο το βήμα να εκφράσουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στους γονείς, συγγενείς και φίλους της Ιωάννας.

Κυρίες και Κύριοι

Σεβόμενοι και απόλυτα ευαισθητοποιημένοι για την δύσκολη στιγμή που περνάει η οικογένεια και όλη η τοπική κοινωνία, η Διοίκηση του Νοσοκομείου αποφάσισε να μην τοποθετηθεί, μέχρι σήμερα επί των δηλώσεων που αφορούν το συγκεκριμένο περιστατικό, έχοντας εμπιστοσύνη στην Δικαιοσύνη αλλά και στους λοιπούς ελεγκτικούς μηχανισμούς που διέπουν την λειτουργία μας.

Λόγω όμως, της πρωτοφανούς και άδικης διαστρέβλωσης των πραγματικών γεγονότων διαχείρισης του περιστατικού ως προς την υποδοχή, διερεύνηση, την διάγνωση και διαχείριση του, αλλά και των συνθηκών λειτουργίας του Νοσοκομείου μας, με αποτέλεσμα την διασάλευση του κλίματος εμπιστοσύνης των πολιτών ως προς τις παρεχόμενες υπηρεσίες μας και το κίνδυνο της δημόσιας υγείας στην περιοχή - Όπως φαίνεται από τα στοιχεία που εδόθησαν στις αρμόδιες δικαστικές αρχές και στους ελεγκτικούς μηχανισμούς, οφείλουμε να σας ενημερώσουμε ότι:

  • Ήδη από τον Μάρτιο του 2018, η λειτουργία του Νοσοκομείου μας είναι αδιάκοπη και στελεχώνεται καθημερινά με ειδικευμένους Ιατρούς, τόσο στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών όσο και στις κλινικές, ενώ η αρτιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών έχει συντελέσει στο να έχει υψηλότατα ποσοστά νοσηλείας και θεραπείας στις διάφορες Κλινικές. Στο Νοσοκομείο της πόλης μας πραγματοποιούνται ετησίως περίπου 18.000 Νοσηλείες, 85.000 επισκέψεις στα Εξωτερικά Ιατρεία και αντιμετωπίζονται επιτυχώς 45.000 επισκέψεις στα Επείγοντα, περιλαμβάνοντας ιδιαίτερα σοβαρά ατυχήματα που συμβαίνουν στην ευρύτερη περιοχή. Πραγματοποιούνται 3.500 χειρουργικές επεμβάσεις και 1000 εισαγωγές στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και στη Μονάδα Στεφανιαίων Νόσων. Διενεργούνται δύσκολες χειρουργικές και εξειδικευμένες Νευροχειρουργικές και αγγειοχειρουργικές επεμβάσεις, μεταμοσχεύσεις και αντιμετωπίζονται σοβαρά ογκολογικά περιστατικά με υψηλά ποσοστά θεραπεία και επιβίωσης.
  • Το Γ.Ν Λαμίας διαχρονικά αλλά και ιδιαίτερα τον τελευταίο καιρό, καλύπτει πλήθος περιστατικών που προσέρχονται από γειτονικούς Νομούς, καθώς είναι το Νοσοκομείο Αναφοράς στα εξειδικευμένα τμήματα και κλινικές του.
  • Επιδεικνύοντας ευθύνη και σεβασμό στην υπόθεση από την πρώτη στιγμή, για λόγους αμεροληψίας ζητήσαμε από την Υγειονομική Περιφέρεια να διατάξει συνολική ΕΔΕ από νοσοκομείο που δεν εμπλέκεται με την υπόθεση της επιστημονικής διερεύνησης του περιστατικού από το Νοσοκομείο μας αλλά και της Χειρουργικής Επέμβασης και της 26ώρης Μετεγχειρητικής νοσηλείας από το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας όπου και κατέληξε η Ιωάννα. Ο διοικητής της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας διέταξε την διενέργεια ΕΔΕ ορίζοντας Ιατρό Συντονιστή Διευθυντή από το Γενικό Νοσοκομείο Βόλου.
  • Παράλληλα με αμεσότητα και εγκυρότητα καταθέσαμε το σύνολο των στοιχείων του ιατρικού φακέλου που αφορούν την διαχείριση της Επιστημονικής διερεύνησης του περιστατικού από το Νοσοκομείο μας στους Γονείς, στην Εισαγγελία Λαμίας και Λάρισας, το ΣΕΥΠ αλλά και στην κατεπείγουσα ΕΔΕ που διατάχθηκε, για την άμεση διαλεύκανση της υπόθεσης και για την απόδοση ευθυνών. Αφού αναμένουμε τα Πορίσματά τους, θα συμβάλλουμε πλήρως και τα μέγιστα, με οποιοδήποτε τρόπο, και στους 4 ελεγκτικούς μηχανισμούς που ενεργοποιήθηκαν άμεσα, για την αποκατάσταση της αλήθειας και την ανάδειξη των συνθηκών κάτω από τις οποίες πραγματοποιήθηκε η ιατρική διερεύνηση και αξιολόγηση του περιστατικού από το Νοσοκομείο μας, αλλά και η Χειρουργική Επέμβαση και η Μετεγχειρητική φροντίδα από το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας όπου και κατέληξε η Ιωάννα.
  • Με εντολή της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου και την καθοδήγηση της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας οφείλουμε να αναδείξουμε τα αποτελέσματα του Ελέγχου και να εφαρμόσουμε πλήρως, τις όποιες τυχόν πειθαρχικές και άλλες ευθύνες που ενδεχομένως να προκύψουν, για το άτυχο συμβάν στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας.

Είναι πρέπον όμως να τοποθετηθούν τα γεγονότα στην πραγματική τους διάσταση για το Νοσοκομείο μας." 


Πηγή  https://fonografos.net/v1/%CF%84%CE%B9-%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CF%86%CE%AD%CF%81%CE%B5%CE%B9-%CF%84%CE%BF-%CE%BD%CE%BF%CF%83%CE%BF%CE%BA%CE%BF%CE%BC%CE%B5%CE%AF%CE%BF-%CE%BB%CE%B1%CE%BC%CE%AF%CE%B1%CF%82-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84/?fbclid=IwAR1b9bjvEdW99s33iCBE2GA5woE0r3IGFftlPm9JvRjUQyGxZ0cfABlUjcE