Θωράκιση της ελιάς Καλαμών επιδιώκουν οι παραγωγοί και συστήνουν πανελλαδικό φορέα

2022-10-11

Τα προβλήματα έφεραν κοντά τους εκπροσώπους των κυριότερων παραγωγικών φορέων.

Επειδή τα προβλήματα του πρωτογενούς τομέα και ειδικότερα της ελιάς Καλαμών έχουν πολλαπλασιαστεί κρίνεται αναγκαία η σύσταση Πανελλαδικού Φορέα Εκπροσώπησης των παραγωγών της Ελιάς Καλαμών.

Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν εκπρόσωποι συνεταιρισμών και ομάδων παραγωγών από όλη τη χώρα σε συνάντηση που είχαν στις 9 Οκτωβρίου.

Όπως δήλωσε σχετικά εκ των συμμετεχόντων, ο πρόεδρος του ΑΣ Καινούργιου Αγρινίου, κ. Περικλής Παπασάικας, τα προβλήματα και οι αγωνίες των παραγωγών της ελιάς Καλαμών/Καλαμάτας είναι ίδια, όπως και η αγωνία για τις τιμές, τα κόστη και γενικότερα το μέλλον. Σύμφωνα με τον ίδιο, πρόκειται για μια κίνηση που κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση.

Ολόκληρη η ανακοίνωση των φορέων έχει ως εξής:

Στην Καλαμάτα σήμερα 9 Οκτωβρίου 2022 στην αίθουσα συνεδριάσεων του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας συναντήθηκαν οι κάτωθι φορείς:

Αγροτικός Συνεταιρισμός "Ένωση Μεσσηνίας" (Μεσσηνία)

Σύλλογος υπέρ των Μεσσηνιακών Ελαιοκομικών Προϊόντων ΠΟΠ (ΣΥΜΕΠΟΠ) - (Μεσσηνία)

Συντονιστική Επιτροπή Λακωνίας (Λακωνία)

Αγροτικός Συνεταιρισμός "Αρχαίας Ωλένειας" (Αιτωλοακαρνανία)

Αγροτικός Συνεταιρισμός "Καινούργιου" Τριχωνίδας (Αιτωλοακαρνανία)

Αγροτικός Συνεταιρισμός "Γερακίου" (Λακωνία)

Ομάδα Παραγωγών "Κυνουρίας" (Αρκαδία)

Αγροτικός Συνεταιρισμός "Λιβανάτων" (Φθιώτιδα)

Αγροτικός Συνεταιρισμός Λοκρίδας (Loolive) (Φθιώτιδα)

Mε αφορμή τα ζητήματα γύρω από την Ελληνική Ελιά Καλαμών και την "Ελιά Καλαμάτας" ΠΟΠ

Μετά από διάλογο συμφωνήθηκε η ανάγκη θωράκισης της Ελληνικής Ελιάς Καλαμών

Προς αυτή την κατεύθυνση συμφωνήθηκαν τα κάτωθι:

Α) Η διεξαγωγή σειράς συναντήσεων τους επόμενους 6 μήνες ώστε να τεκμηριωθεί και συμφωνηθεί η διαδικασία θωράκισης της παραγωγής και διακίνησης της Ελληνικής Ελιάς Καλαμών

Για να επιτευχθούν τα ανωτέρω επιβάλλεται να θωρακιστεί η Γεωγραφική Ένδειξη και εμπορική ονομασία "Καλαμάτα" για χρήση από αμιγώς Ελληνικές Ελιές Καλαμών μέσω της διερεύνησης της διαδικασίας επέκτασης της γεωγραφικής ζώνης όπου καταστεί εφικτό στην χώρα σύμφωνα με το κανονιστικό πλαίσιο.

Β) Επειδή τα προβλήματα του πρωτογενούς τομέα και ειδικότερα της Ελιάς Καλαμών έχουν πολλαπλασιαστεί κρίνεται αναγκαία η σύσταση Πανελλαδικού Φορέα Εκπροσώπησης των παραγωγών της Ελιάς Καλαμών

Προς υλοποίηση των ανωτέρω θα συσταθεί συντονιστική επιτροπή κατά τις επόμενες συνεδριάσεις η οποία θα διερευνήσει και την διαδικασία εκσυγχρονισμού των προδιαγραφών της "Ελιά Καλαμάτας" ΠΟΠ.Πηγή    www.agrotypos.gr/kalliergeies/elia/thorakisi-tis-elias-kalamon-epidiokoun-oi-paragogoi-kai-systinoun-panelladiko