Λοκρίδα, ο τόπος του Λοκρού...γιού του Διός 

Συντάξεις: Ποιοι θα δουν αυξήσεις από την 1/1/2023 λόγω της κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης

2022-07-10

Αύξηση στη σύνταξή τους θα δουν από 1η Ιανουαρίου 2023 συγκεκριμένες κατηγορίες συνταξιούχων μετά την κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης που ανακοίνωσε πριν από μερικές ημέρες ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή.

Αυτό αφορά μεταξύ άλλων, όσους:

  • Δεν έχουν προσωπική διαφορά ή έχουν αρνητική προσωπική διαφορά. Για παράδειγμα συνταξιούχος που λαμβάνει σύνταξη 1.000 ευρώ και έχει μηδενική προσωπική διαφορά θα λάβει αύξηση 6%.
  • Έχουν μικρή προσωπική διαφορά. Αυτή θα "ροκανιστεί" ολόκληρη και μετά οι δικαιούχοι θα δουν αυξήσεις συντάξεις τους. Για παράδειγμα συνταξιούχος που λαμβάνει σύνταξη 1.000 ευρώ και έχει προσωπική διαφορά 100 ευρώ θα λάβει μεν αύξηση 6% αλλά αυτή δεν θα την δει στην τσέπη του διότι θα μειωθεί η προσωπική του διαφορά.
  • Έχουν μεγαλύτερη προσωπική διαφορά. Αυτοί θα δουν μόνο λογιστική αύξηση της σύνταξης. Αυτό σημαίνει ότι η αύξηση που δικαιούνται να λάβουν από 1/1/2023 θα συμψηφιστεί με την προσωπική διαφορά και δεν θα δουν αυξήσεις στην τσέπη τους. Για παράδειγμα συνταξιούχος που λαμβάνει σύνταξη 1.000 ευρώ και έχει προσωπική διαφορά 100 ευρώ θα λάβει αύξηση 6% ωστόσο αυτή δεν θα την δει στην τσέπη του διότι θα μειωθεί η προσωπική διαφορά.

Τι λέει ο νόμος Βρούτση για τις συντάξεις

Υπενθυμίζεται ότι ο νόμος Βρούτση (4670/2020) αναφέρει για τις συντάξεις τα εξής: "Το συνολικό ποσό της σύνταξης αυξάνεται από την 1-1-2023 κατ' έτος, με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων με βάση συντελεστή που προκύπτει από το άθροισμα του ετήσιου ποσοστού μεταβολής του ΑΕΠ συν το ποσοστό μεταβολής του μέσου ετήσιου γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή του προηγούμενου έτους, διαιρούμενου διά του δύο και δεν υπερβαίνει το ποσοστό μεταβολής του μέσου ετήσιου γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή" .

Συντάξεις: Πότε θα δοθούν οι πρώτες αυξήσεις και πώς

Το ποσοστό της αύξησης στις συντάξεις θα δοθεί ανάλογα με το πώς θα διαμορφωθεί ο πληθωρισμός και η ανάπτυξη της χώρας . Σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα η αύξηση στις συντάξεις αναμένεται να είναι γύρω στο 6% για όλους τους συνταξιούχους. Οι πρώτες αυξήσεις θα δοθούν τον ερχόμενο Δεκέμβρη με τις συντάξεις Ιανουαρίου.πηγή   www.enikonomia.gr/my-money/syntaxeis-poioi-tha-doun-afxiseis-apo-t/391489/