Συνέδριο ΝΔ – Μητσοτάκης: Στο διάστημα που ακολουθεί ο λαϊκισμός θα παίξει το τελευταίο του χαρτί

2022-05-08

«Τα όμορφα λόγια, όμορφα καίγονται και οι λαϊκιστές ξεχνούν αμέσως όσα έταζαν. Είναι κάτι που το ζήσαμε και πληρώσαμε. Δεν πρέπει ποτέ να το ξεχάσουμε, δεν πρέπει ποτέ να το ξαναζήσουμε»

Προειδοποίηση Μητσοτάκη: Έρχονται μήνες γεμάτοι από ψεύτικα επιχειρήματα

Κατά το κλείσιμο των εργασιών του 14ου συνεδρίου της ΝΔ.

Ιδιαίτερη αναφορά στο επόμενο χρονικό διάστημα ενόψει των εθνικών εκλογών, έκανε ο Πρωθυπουργός κος Κυριάκος Μητσοτάκης κατά το κλείσιμο των εργασιών του 14ου συνεδρίου της ΝΔ.

Στην ομιλία του, ο πρωθυπουργός φωτογραφίζοντας το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προειδοποίησε τα «γαλάζια» στελέχη πως έρχονται μήνες γεμάτοι από ψεύτικα επιχειρήματα - που θα ποντάρουν πάνω σε αληθινά προβλήματα, επισημαίνοντας πως «απέναντι στα οποία εμείς διαθέτουμε δύο ισχυρά όπλα: τα χειροπιαστά αποτελέσματα της πολιτικής μας, αλλά και το ήθος της παράταξής μας».


«Στο διάστημα που ακολουθεί, και ενώ εμείς θα εργαζόμαστε για την εφαρμογή του σχεδίου μας, ο λαϊκισμός θα παίξει το τελευταίο του χαρτί», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Και ακριβώς επειδή θα πρόκειται για την πιο απεγνωσμένη επίθεσή του, μην έχετε καμία αμφιβολία ότι αυτή θα είναι πιο σκληρή και πιο χυδαία από ποτέ. Θέτοντας σε κίνδυνο όχι μόνο όσα πέτυχε η χώρα έως τώρα, αλλά τορπιλίζοντας συνολικά τη θέση της μέσα σε ένα ασταθές διεθνές περιβάλλον».


«Και αυτό είναι η μεγαλύτερη απειλή, γιατί στις σημερινές συνθήκες ισχυρά κράτη είναι τα σταθερά κράτη. Και είναι μια κρίσιμη παραδοχή από την οποία πηγάζουν και τα καθήκοντα της παράταξης στους επόμενους 12 μήνες. Δυστυχώς, και στην πρόσφατη κρίση που απορρέει από την απροκάλυπτη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δείξει τις διαθέσεις του», εξήγησε και συνέχισε ο πρωθυπουργός: «Και αν η στάση του στην πανδημία χαρακτηρίστηκε από «υγειονομικό σαμποτάζ», η τακτική του σήμερα θα μπορούσε άνετα να ονομαστεί «κοινωνικό σαμποτάζ». Γιατί επιστρατεύει και πάλι αδίστακτα ψέματα για να παραμορφώσει την πραγματικότητα. Ζητώντας εθνικές ευθύνες για μία διεθνή αναταραχή και έναν πόλεμο. Κατασκευάζοντας την εικόνα μιας δήθεν κατεστραμμένης Ελλάδας που μόνο ο αρχηγός της Αντιπολίτευσης βλέπει και υποσχόμενος ξανά ότι, με ένα νόμο και με ένα άρθρο, θα ανακουφίσει έναν πολίτη ο οποίος δοκιμάζεται».


Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως «οι αντίπαλοί μας αναζητούν, βέβαια, το δικό τους «κομματικό» φιλί της ζωής στην τεχνητή αναπνοή της δημαγωγίας. Όμως, είναι αλήθεια πως μέσα σε ένα βαρύ από τις οικονομικές δυσκολίες κλίμα, αυτή η τακτική γίνεται διπλά επικίνδυνη. Οι ανέξοδες υποσχέσεις ακούγονται καλά. Αλλά φυλακίζουν μυαλά. Και τότε γεννιούνται οι πλαστές προσδοκίες. Τα όμορφα λόγια, όμορφα καίγονται και οι λαϊκιστές ξεχνούν αμέσως όσα έταζαν, αφήνοντας μόνους τους πολίτες να ζουν κάτω από τα ερείπια που έφεραν τα ψέματα. Είναι κάτι που το ζήσαμε, το πληρώσαμε, μας δίδαξε πολλά. Δεν πρέπει ποτέ να το ξεχάσουμε. Δεν πρέπει ποτέ να το ξαναζήσουμε».


Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός περιέγραψε την αντιπολιτευτική τακτική του ΣΥΡΙΖΑ ως ισοπεδοτική. «Η χώρα γύρισε σελίδα. Όχι όμως και ο ΣΥΡΙΖΑ που παραμένει συνώνυμο της μιζέριας και της άρνησης. Αυξάνουμε εμείς γενναία τον κατώτατο μισθό; «Είναι ψίχουλα», μας απαντούν. Προστατεύουμε τα εθνικά σύνορα; «Ναι, αλλά δεν προστατεύετε τους μετανάστες». Οργανώνουμε υποδειγματικά δωρεάν εμβολιασμούς; «Δεν υπάρχουν τα εμβόλια». Υποδεχόμαστε επενδύσεις και νέες δουλειές; «Ευνοείτε συμφέροντα». Μειώνουμε τον ΕΝΦΙΑ για όλους και περισσότερο για τους ασθενέστερους; «Βοηθάτε τους έχοντες και κατέχοντες», απαντούν. Στηρίζουμε τους ταχυδιανομείς, τα παιδιά των delivery, τις εργαζόμενες μητέρες, τα άτομα με αναπηρία; «Είστε ανάλγητοι νεοφιλελεύθεροι», λέει η κασέτα. Φέρνουμε Rafale και φρεγάτες; «Ούτε γραβάτες, ούτε φρεγάτες», λέει η άλλη πλευρά. Εύκολο να λες «όχι» σε όλα και «ναι» στο τίποτα. Και αυτή ήταν και θα είναι η τακτική τους».


Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε και για τον πρόεδρο του ΣΥΡΖΑ, Αλέξη Τσίπρα. «Με επικεφαλής ένα αρχηγό που δεν ξέρει ούτε καν να υπολογίσει τα νέα μέτρα για το ρεύμα, ούτε καλά-καλά να μετρήσει τα ποσά έως τα 600 ευρώ που θα επιστραφούν. Αλλά τολμά να μιλά για «λογαριασμούς Μητσοτάκη», επειδή πολύ απλά δεν τολμά να μιλήσει για «λογαριασμούς Πούτιν» που είναι και η πραγματική αιτία των αυξήσεων. Γι' αυτό και σας προειδοποιώ πως έρχονται μήνες γεμάτοι από ψεύτικα επιχειρήματα που θα ποντάρουν πάνω σε αληθινά προβλήματα. Απέναντι στα οποία εμείς διαθέτουμε δύο ισχυρά όπλα: τα χειροπιαστά αποτελέσματα της πολιτικής μας, αλλά και το ήθος της παράταξής μας. Μακριά, λοιπόν, από κάθε έπαρση. Οφείλουμε να εξηγήσουμε τα πολλά που έγιναν μέσα σε λίγο χρόνο, ζυγίζοντάς τα, όχι μόνο με βάση το μέγεθος, την ταχύτητα, αλλά κυρίως με την αφετηρία τους. Να ξέρουμε δηλαδή όχι μόνο πού πάμε, αλλά να θυμόμαστε από πού ξεκινήσαμε τον Ιούλιο του 2019. Και ας μην ξεχνάμε ότι χτίζουμε την Ελλάδα του αύριο, κλείνοντας ταυτόχρονα και τις πληγές του χθες, σε ένα δρόμο όχι χωρίς λάθη τα οποία με θάρρος αναγνωρίζουμε».
Και κατέληξε: « Γι' αυτό και το σύνθημα «Το είπαμε. Το κάναμε» συμβαδίζει και θέλω να συμβαδίζει, και στο δικό σας λόγο, πάντα με το ρήμα «Προσπαθούμε» και με δύο ακόμα: «Νοιαζόμαστε» και «Δρούμε». Κάτι που σημαίνει ότι η Κυβέρνηση σηκώνει τα μανίκια, ενώ το κόμμα τη σημαία ενός πιο δυναμικού ανοίγματος στην κοινωνία».