Συμφωνία κυβέρνησης-τραπεζών για τον νέο νόμο Κατσέλη

2019-02-15

Σε συμφωνία κατέληξαν κυβέρνηση και τραπεζίτες όσον αφορά το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, το οποίο θα αντικαταστήσει το νόμο Κατσέλη.

Κυβερνητικές πηγές δήλωσαν: "Στη συνάντηση των αρμόδιων υπουργών με τους εκπροσώπους των ελληνικών συστημικών τραπεζών επήλθε συμφωνία για το πλαίσιο προστασίας της α' κατοικίας που θα διαδεχθεί το άρθρο 9 του Νόμου 4346/2015. Η κοινή πρόταση θα διαβιβαστεί στους εποπτικούς θεσμούς του τραπεζικού συστήματος με στόχο η διαδικασία νομοθέτησης να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου".

Η σύσκεψη μεταξύ των αρμόδιων υπουργών και των CEOs των τραπεζών ξεκίνησε λίγο μετά τις 6 το απόγευμα.

Πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι για την προστασία της πρώτης κατοικίας θα πρέπει το ύψος της αντικειμενικής αξίας της να μην υπερβαίνει τις 250.000 ευρώ και το υπολειπόμενο δάνειο τις 130.000 ευρώ.

Το εισόδημα δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τις 12.500 ευρώ για ένα άτομο και τις 21.000 ευρώ για το ζευγάρι, ενώ θα προσαυξάνεται κατά επιπλέον 5.000 ευρώ για κάθε παιδί.

Σε ότι αφορά το "κούρεμα" δεν θα είναι οριζόντιο, θα γίνεται όμως στο υπόλοιπο του ποσού του δανείου, όταν το ύψος του τελευταίου υπερβαίνει το 120% της αξίας του ακινήτου.

Στην ρύθμιση μπαίνουν όλα τα δάνεια που συνδέονται με πρώτη κατοικία.

Πηγή πληροφοριών: ant1news