Λοκρίδα, ο τόπος του Λοκρού...γιού του Διός 

Στους 5 καλύτερους δημάρχους της Ευρώπης ο Κώστας Μπακογιάννης

2022-01-16
Ανάμεσα στους πέντε καλύτερους δημάρχους της Ευρώπης για το 2021 βρίσκεται ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης. Σύμφωνα με την αξιολόγηση της mayorsofeurope.eu, ο Κώστας Μπακογιάννης είναι στις πέντε καλύτερες θέσεις, μαζί με τους δημάρχους του Αμβούργου, της Στοκχόλμης, της Πράγας και της Μπρατισλάβα.

Λαμβάνοντας υπόψη τις καλύτερες πρακτικές, αλλά και τα θετικά παραδείγματα, τα οποία μπορούν να εμπνεύσουν τους υπόλοιπους αρχηγούς των ευρωπαϊκών πόλεων, η πλατφόρμα κατέληξε στους κορυφαίους δημάρχους της ΕΕ, κατατάσσοντας στην πέμπτη θέση των δήμαρχο της Αθήνας.

Κώστας Μπακογιάννης: Γιατί είναι στους κορυφαίους δημάρχους της Ευρώπης

 

Σύμφωνα με την πλατφόρμα «Mayors of Europe» το 2021 ο Κώστας Μπακογιάννης εστίασε σε έργα υποδομής, στην ανάπτυξη της Αθήνας ως έξυπνη πόλη (Smart City), αλλά και στην τουριστική προβολή της.
Επισημαίνεται μάλιστα ότι ο Κώστας Μπακογιάννης «υλοποιώντας μια σειρά έργων οδηγεί με επιτυχία την πόλη της Αθήνας στον δύσκολο δρόμο του αστικού μετασχηματισμού».

Ειδικά για το ζήτημα της κλιματικής κρίσης, σημειώνεται ότι ο δήμαρχος Αθηναίων «αποτελεί πρότυπο όταν μιλάμε για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, δείχνοντας προσήλωση και καινοτόμα προσέγγιση».

Η πλατφόρμα ξεχωρίζει μερικές πρωτοποριακές παρεμβάσεις, όπως είναι η δημιουργία των «πάρκων τσέπης» στις γειτονιές της πόλης, η φύτευση δέντρων και πρασίνου, η ανάπλαση της πλατείας Ομονοίας, η επαναλειτουργία των σιντριβανιών, η ανακατασκευή των πεζοδρομίων κ.ά.

Στα καλύτερα παραδείγματα είναι και το πρώτο θεματικό πάρκο που δημιουργήθηκε στο Παγκράτι (Ιαπωνικός Κήπος), ο διορισμός της πρώτης Επικεφαλής Αντιμετώπισης Αστικής Υπερθέρμανσης (Chief Heat Officer) στην Ευρώπη από τον δήμο Αθηναίων, αλλά και πρωτοποριακές ενέργειες σε άλλους τομείς, όπως η δημιουργία του Athens Film Office για την προσέλκυση διεθνών παραγωγών και την προώθηση της Αθήνας ως κινηματογραφικού προορισμού.