Στο Προεδρικό Μέγαρο σήμερα οι πολιτικοί αρχηγοί – Το χρονοδιάγραμμα και οι διαδικασίες μέχρι τις δεύτερες κάλπες

2023-05-24

Ολοταχώς τρέχουν οι διαδικασίες για να στηθούν δεύτερες κάλπες μετά τις εκλογές της περασμένης Κυριακής στις 25 Ιουνίου. Στις 11 το πρωί η Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει συγκαλέσει σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στο Προεδρικό Μέγαρο, σύμφωνα με το άρθρο 37 παρ.3 εδάφιο γ' του Συντάγματος.

Ο κύκλος των διερευνητικών εντολών ολοκληρώθηκε, χωρίς να προκύψει κυβερνητική λύση ή έστω προσπάθεια κυβερνητικής λύσης, και άρα η διαδικασία περνά στο επόμενο στάδιο.

Αρχικά υπήρχε η πληροφορία ότι το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών δεν θα γινόταν δια ζώσης, αλλά τηλεφωνικώς. Ωστόσο, έγινε η ανατροπή και τελικά οι πολιτικοί αρχηγοί θα συναντηθούν σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο.

Σημειώνεται ότι χθες, Τρίτη τόσο ο Αλέξης Τσίπρας όσο και ο Νίκος Ανδρουλάκης πέρασαν το κατώφλι του Προεδρικού Μεγάρου για να λάβουν τις διερευνητικές εντολές όμως, δεν τις παρέλαβαν.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μετά τη βαριά ήττα του κόμματός του στις εκλογές της Κυριακής, τόνισε στην Κατερίνα Σακελλαροπούλου εξαρχής ότι δεν θα παραλάβει τη διερευνητική εντολή καθώς δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις σχηματισμού κυβέρνησης. Μάλιστα σε δήλωσή του, όταν τελείωσε η συνάντηση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για οδυνηρή ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές και ζήτησε συγγνώμη από όσους πληγώθηκαν.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης κατά τον διάλογο που είχε με την Κατερίνα Σακαλλαροπούλου ανέφερε ότι «σύμφωνα με τη λαϊκή ετυμηγορία, πιστεύω ότι δεν υπάρχει περιθώριο προγραμματικών συγκλίσεων, για αυτό επιστρέφω ως άγονη άμεσα τη διερευνητική εντολή».

Ο κ. Ανδρουλάκης ανέφερε πώς «η λαϊκή ετυμηγορία ανέδειξε την ανάγκη να υπάρχει ισχυρή, αξιόπιστη προοδευτική δύναμη στον τόπο για να αφήσουμε στον παρελθόν την τοξικότητα, τη διχόνοια και τον λαϊκισμό». Πρόσθεσε ότι «αυτή την ανάγκη, θα αγωνιστώ να αποκτήσει σάρκα και οστά στις ερχόμενες εκλογές».

Τώρα τα βλέμματα της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και των άλλων κομμάτων είναι ήδη στις επόμενες κάλπες με τα επιτελεία να ανασυντάσσονται και να αναπροσαρμόζουν στρατηγικές προκειμένου όχι μόνο να μην χάσουν δυνάμεις στις δεύτερες εκλογές (ανησυχούν για το σύνδρομο του καναπέ και της χαλαρής ψήφου) αλλά και να τις αυξήσουν τόσο εκεί που οι επιδόσεις ήταν καλές όσο και εκεί όπου δεν ήταν.

Υπηρεσιακή κυβέρνηση: Αυτά είναι τα επικρατέστερα ονόματα

Μετά την συνάντηση και εφόσον αυτή αποβεί άκαρπη, όπως όλα δείχνουν, η κ. Σακελλαροπούλου θα αρχίσει τις επαφές για τον διορισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης, η οποία θα οδηγήσει την χώρα στις εκλογές της 25ης Μαΐου.

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, υπηρεσιακός Πρωθυπουργός αναμένεται να οριστεί ο Ιωάννης Σαρμάς, πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Υπηρεσιακός υπουργός Εξωτερικών αναμένεται να οριστεί ο πρέσβης ε.τ. Βασίλης Κασκαρέλης. Για το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, προκρίνονται ο πρέσβης ε.τ. Παύλος Αποστολίδης και ο πρέσβης ε.τ. Δημήτρης Παρασκευόπουλος.

Το χρονοδιάγραμμα έως τον 2ο γύρο των εκλογών

Ο διορισμός της υπηρεσιακής κυβέρνησης αναμένεται να γίνει από την κ. Σακελλαροπούλου την Πέμπτη, 25 Μαΐου, ενώ την επόμενη ημέρα, Παρασκευή 26 Μαΐου, αναμένεται να γίνει η ορκωμοσία της. Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός αναμένεται να ορκιστεί είτε την Πέμπτη είτε την Παρασκευή.

Στη συνέχεια, την ερχόμενη Κυριακή 28 Μαΐου στις 18:00 θα ορκιστούν οι βουλευτές της νέας Βουλής. Την επομένη, την Δευτέρα 29 Μαΐου, αναμένεται η συγκρότηση του προεδρείου της Βουλής, η ορκωμοσία και στη συνέχεια, αναμένεται, μέσα στην ίδια ημέρα, η διάλυση της Βουλής με την θυροκόλληση του σχετικού προεδρικού διατάγματος, που θα προκηρύσσει και τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, οι οποίες αναμένεται να πραγματοποιηθούν στις 25 Ιουνίου.Πηγή  https://www.enikos.gr/politics/sto-proedriko-megaro-simera-oi-politikoi-archigoi-to-chronodiagramma-kai-oi-diadikasies-mechri-tis-defteres-kalpes/1972044/