Στις Λιβανάτες το πρώτο εργοστάσιο για ανακύκλωση ελαστικών στην Ελλάδα

2025-01-25
Το εργοστάσιο θα κατασκευαστεί σε ιδιόκτητη έκταση 45 στρεμμάτων στις Λιβανάτες του Δήμου Λοκρών στη Φθιώτιδα.

Πρόκειται ίσως για μία από τις λιγοστές επενδύσεις των τελευταίων δώδεκα μηνών που δεν αφορά την ανάπτυξη ακινήτων και εισέρχεται σε τροχιά υλοποίησης. Ο λόγος για την υλοποίηση του πρώτου εργοστασίου στην Ελλάδα με αντικείμενο την ανακύκλωση ελαστικών στο τέλος του κύκλου ζωής τους με τη μέθοδο της πυρόλυσης. Το έργο, ύψους 44,5 εκατ. ευρώ, δρομολογεί η εταιρεία «Θερμόλυση» από κοινού με τη γερμανική Pyrum Innovations, η οποία εκτιμάται ότι το προσεχές διάστημα θα αποκτήσει ποσοστό 15% στην ελληνική εταιρεία.

Ο επιχειρηματίας - εμπνευστής 

Ο ιδρυτής της εταιρείας «ΘΕΡΜΟ-ΛYΣΗ Μ. Α. Ε.» και εμπνευστής αυτής της μεγάλης επένδυσης που θα δώσει αναπτυξιακή τροχιά στη Λοκρίδα και όχι μόνο, είναι ο επιχειρηματίας Κώστας Καραμπάς από τις Λιβανάτες Φθιώτιδας.

Όπως είπε ο ίδιος ο επιχειρηματίας Κώστας Καραμπάς στο LamiaReport το εργοστάσιο στις Λιβανάτες είναι ένα από τα τρία που δρομολογεί η Pyrum στην Ευρώπη (εκτός Γερμανίας), με τα άλλα δύο να σχεδιάζονται σε Τσεχία και Σουηδία.

«Μετά από πολύχρονο αγώνα και πολύ δουλειά είμαστε στην ευχάριστη θέση να πούμε ότι εξασφαλίστηκε η άδεια για την μεγάλη αυτή επένδυση, η οποία είναι καινοτόμος και στρατηγικής σημασίας για την ανάπτυξη του τόπου μας. Η μονάδα θα λειτουργεί στα πλαίσια της κυκλικής οικονομίας παίρνοντας τα απόβλητα από τα ελαστικά που έχουν ολοκληρώσει τον κύκλο της ζωής τους, τα οποία θα μετατρέπει σε πρώτη ύλη για την παραγωγή άλλων προϊόντων. Αρχικά θα δημιουργηθούν τουλάχιστον 50 νέες θέσεις εργασίας οι οποίες σταδιακά θα αυξάνονται...», είπε ο κ. Καραμπάς.

Το project

Την άνοιξη του 2024 η «Θερμόλυση» είχε υποβάλει αίτημα υπαγωγής της επένδυσης στον φορέα Enterprise Greece. Τέλη του περασμένου Δεκεμβρίου η εταιρεία εξασφάλισε την άδεια δόμησης για την κατασκευή του εργοστασίου της σε ιδιόκτητη έκταση 45 στρεμμάτων στις Λιβανάτες του Δήμου Λοκρών στη Φθιώτιδα. 

Η μονάδα, που θα αποτελείται από τέσσερις ορόφους και θα διαθέτει εμβαδόν δόμησης 6.100 τετραγωνικών μέτρων, εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει να κατασκευάζεται μετά το α΄ εξάμηνο της φετινής χρονιάς. Μέσα στο ίδιο χρονικό διάστημα αναμένεται και η έκδοση της απόφασης του Enterprise Greece για τον χαρακτηρισμό της μονάδας ως «εμβληματικής επένδυσης εξαιρετικής σημασίας». 

Το εργοστάσιο θα έχει ετήσια δυναμικότητα επεξεργασίας 20.000 τόνων ελαστικών στο τέλος του κύκλου της ζωής τους, η οποία αντιστοιχεί περίπου στη μισή ποσότητα φθαρμένων ελαστικών (45.000 τόνοι) που παράγεται στην Ελλάδα κάθε χρόνο. Θα ανακυκλώνει τα ελαστικά με την τεχνολογία της πυρόλυσης, δηλαδή της θερμικής λύσης των χημικών δεσμών του άνθρακα, χωρίς οξυγόνο. Η Pyrum, που έχει μετόχους τη γερμανική βιομηχανία χημικών Basf και την κατασκευάστρια ελαστικών Continental και συνεργάζεται με κολοσσούς όπως η Michelin και η Pirelli, κατέχει ηγετική θέση στην ανακύκλωση ελαστικών και στη μετατροπή τους σε δευτερογενείς πρώτες ύλες (π.χ. ανακτημένο πυρολυτικό υγρό) με μεγάλη χρησιμότητα για τη βιομηχανία. 

Το εργοστάσιο της Ελλάδας είναι ένα από τα τρία που δρομολογεί η Pyrum στην Ευρώπη (εκτός Γερμανίας), με τα υπόλοιπα δύο να σχεδιάζονται σε Τσεχία και Σουηδία.

Κατά το εννεάμηνο του 2024 ο όμιλος Pyrum Innovations, που είναι εισηγμένος στο χρηματιστήριο Euronext Growth, εμφάνισε τζίρο άνω του 1 δισ. ευρώ και προσαρμοσμένες λειτουργικές ζημίες (EBITDA) της τάξεως των 6 εκατ. ευρώ. Μέσω της ανακύκλωσης ελαστικών παράγει, εκτός από ανακτημένο πυρολυτικό υγρό, ανακτημένο μαύρο άνθρακα (πυρολυτικό εξανθράκωμα – carbon black) και αέριο, που έχουν ευρεία χρήση. Για παράδειγμα, από τον Οκτώβριο του 2024 η εταιρεία Schwalbe, που κατασκευάζει ελαστικά ποδηλάτων, αγοράζει ανακτημένο μαύρο άνθρακα από την Pyrum, ενώ ελέγχει και τμήμα του μετοχικού κεφαλαίου αυτής, όπως αναφέρει η οικονομική έκθεσή της. Το ίδιο υλικό προμηθεύεται και η γερμανική Continental από την Pyrum για την κατασκευή συγκεκριμένου τύπου ελαστικών που χρησιμοποιούν βαρέος τύπου οχήματα. Αλλά και η BASF χρησιμοποιεί το πυρολυτικό υγρό –παράγεται κατά τη διαδικασία της θερμόλυσης– ως καύσιμο.

Η αγορά των ελαστικών στο τέλος του κύκλου ζωής τους έχει, παγκοσμίως, αξία 7,2 δισ. ευρώ και αναμένεται να αγγίξει τα 8,5 δισ. ευρώ μέχρι το 2029, εμφανίζοντας την επόμενη τετραετία ετήσιο εκτιμώμενο ρυθμό ανάπτυξης 3,7%.  



Πηγές 

1)  https://www.kathimerini.gr/economy/563409805/protes-adeies-gia-anakyklosi-elastikon-se-fthiotida/ 


2) https://www.lamiareport.gr/topika/topikanea/item/sti-fthiotida-to-proto-ergostasio-stin-ellada-gia-anakyklosi-elastikon/