Στις 5 Μάρτη οι διαπραγματεύσεις για Συλλογική Σύμβαση στη ΛΑΡΚΟ

2019-02-27

Την Δευτέρα πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ Διοίκησης της ΛΑΡΚΟ και Σωματείου με θέμα «ενημέρωση για την πορεία της ΛΑΡΚΟ». Το Συνδικάτο Μετάλλου είχε ζητήσει από την Διοίκηση και είχε απαντήσει θετικά στο αίτημα να παραβρίσκεται στην συνάντηση.

Τελικά η συζήτηση μετατράπηκε, από «ενημέρωση για την πορεία της ΛΑΡΚΟ» σε συζήτηση για την «ΣΣΕ και τα προβλήματα των εργαζομένων» και είχε το θετικό αποτέλεσμα, το γεγονός ότι καθορίστηκε ημερομηνία συνέχισης των διαπραγματεύσεων για την σύναψη Επ.Σ.Σ.Ε, η 5/3/2019.

Το Συνδικάτο, όπως αναφέρει στην σημερινή του ανακοίνωση, είναι το μόνο που αντιπροσωπεύει ως συνδικαλιστική οργάνωση και έχει μέλη όλους τους εργαζόμενους στις εργολαβίες. Επίσης έχει μέλη και 300 μόνιμους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ.

«Έχει αυτοτελή δράση στο εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ, κύρος στους εργαζόμενους. Με ενέργειες του και αγώνα έχει αποσπάσει έγγραφα από την Επιθεώρηση εργασίας, την ΕΜΝΕ, που καταγράφουν τις παρατυπίες της ΛΑΡΚΟ. Έχει ανοίξει σε βουλή, υπουργεία, ΜΜΕ, μεγάλα προβλήματα των εργαζομένων, όπως το θέμα του σκλαβοπάζαρου των εργολαβιών, απολύσεις, την ΣΣΕ, μέτρα υγιεινής και ασφάλειας κ.α . Συνεχίζουμε στον ίδιο δρόμο.

Σε καμιά περίπτωση δεν διεκδικούμε τον τίτλο του αντιπροσωπευτικότερου Σωματείου που δραστηριοποιείται στο εργοστάσιο της Λάρυμνας. Αυτό είναι και καλός είναι, το ιστορικό Σωματείο εργαζομένων ΛΑΡΚΟ. Αυτό τεκμηριώνεται από την πλευρά μας και από την δράση των εκλεγμένων συνδικαλιστών μας που έχουν δράση και ως μέλη, ως συνδικαλιστές και στο Σωματείο της ΛΑΡΚΟ.

Το Συνδικάτο μας έχει όλο το συνδικαλιστικό, ηθικό αλλά και νομικό δικαίωμα όπως προβλέπεται από τους νόμους 1264 και 1876 να παρεμβαίνει ως κλαδικό, συμβουλευτικά σε οτιδήποτε αφορά τα συμφέροντα των μελών του. Καταστατική υποχρέωση που την επιδιώκουμε στην πράξη καθημερινά έχει να συντονίζεται, να βοηθά και να βοηθιέται από τα επιχειρησιακά σωματεία με σκοπό την επίλυση των προβλημάτων των Μεταλλεργατών.

Τα λέμε όλα τα παραπάνω καταγγέλλοντας την διασπαστική, αντισυνδικαλιστική και αντισυναδελφική στάση της ΔΑΚΕ που «έβγαλε σπυράκια» μόλις διαπίστωσε την παρουσία μας στην συνάντηση, φτάνοντας στο σημείο να βάλει θέμα «να βγούμε έξω για να αρχίσουν οι συζητήσεις».

Επικαλούμενοι διάφορες ανυπόστατες «μπούρδες» που δηλώνουν την αμάθεια από την πλευρά τους ουσιαστικών για τα συμφέροντα των εργαζομένων, συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, περί Κλαδικού κ.α Και Ξεχνώντας ότι πλέον δεν είναι απόλυτη πλειοψηφία, έβαλε το θέμα σε ψηφοφορία και..... «έσπασε τα μούτρα της » βλέποντας ότι το αίτημα της δεν πέρασε γιατί τα υπόλοιπα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου της ΛΑΡΚΟ ψήφισαν να είμαστε παρών.

Σαν Συνδικάτο δεν θα ανοίξουμε άλλο το θέμα, μπροστά μας έχουμε την ΣΣΕ και πρέπει όλοι να συμβάλουμε για να υπάρξει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Από αυτήν την μάχη δεν έχει σημασία να δούμε ποια παράταξη θα βγει νικητής. Σημασία έχει να βγουν κερδισμένοι οι εργαζόμενοι και αυτοί θα κρίνουν. Όσοι περισσότεροι συμβάλουμε σε αυτήν την κατεύθυνση, τόσο καλύτερα για τους εργαζόμενους.

Από αυτήν την άποψη καλούμε τους εργαζόμενους σε συσπείρωση γύρο από το Σωματείο της ΛΑΡΚΟ που είναι μπροστά και το πιο αρμόδιο για την ΣΣΕ. Το Συνδικάτο μας δηλώνει ότι στις 5/3 θα είναι παρόν, θα συμβάλει με την παρέμβαση του και με όλες του τις δυνάμεις σε αυτόν τον αγώνα, σε αυτήν την μάχη. Η ΛΑΡΚΟ έχει νομική υποχρέωση να μας καλεί έτσι ώστε να έχουμε παρουσία στις διαπραγματεύσεις, όπως καλεί και καλώς καλεί και το Σωματείο Χειριστών.

Η πραγματική Δημοκρατία και τα συνδικαλιστικά δικαιώματα, δεν είναι κάτι που προσφέρονται «αλά καρτ». Παρακολουθούμε τις εξελίξεις, παρεμβαίνουμε ουσιαστικά, σας ενημερώνουμε».

Πηγή  https://efthia.gr/%CF%83%CF%84%CE%B9%CF%82-5-%CE%BC%CE%AC%CF%81%CF%84%CE%B7-%CE%BF%CE%B9-%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CF%80%CF%81%CE%B1%CE%B3%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B5%CF%8D%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%83%CF%85/?fbclid=IwAR0rDRffr3__WFHU8Tj3JAVeY3KFMy73_mlWRJ3i6yyocaFNjNaws6HGidE</p>