Σταϊκούρας: Λεφτόδεντρα δεν υπάρχουν – Eίμαι ρεαλιστικά αισιόδοξος ότι το 2022 θα είναι καλύτερη χρονιά

2022-02-13

Σε εκδήλωση της διοικούσας επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, στην εκλογική περιφέρεια Αχαΐας, παρέστη ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος στην ομιλία του υπογράμμισε μεταξύ άλλων: «Λεφτόδεντρα δεν υπάρχουν. Οφείλουμε να είμαστε σύνθετοι, προσεκτικοί και να κάνουμε το βέλτιστο για συνταξιούχους, εργαζομένους και νέους. Θέλουμε να είμαστε μια ειλικρινής κυβέρνηση που έχει κάνει τα κουμάντα της».

Επιπλέον ο κ. Σταϊκούρας επεσήμανε: «Θέλουμε να δημιουργήσουμε πολλές θέσεις απασχολήσης. Είναι εύκολο να λέμε πολιτικά τσιτάτα χωρίς να λογοδοτουμε. Εμείς δεν το κάνουμε αυτό. Εμείς λέμε τι μπορούμε και τι όχι και λογοδοτουμε για αυτό. Επειδή εσείς μας έχετε στηρίξει καθημερινά και δίνετε αγώνες. Με ορθολογισμό σας λέω ότι είμαι είμαι ρεαλιστικά αισιόδοξος ότι το 2022 θα είναι μία πολύ καλύτερη χρονιά για τη χώρα, θα είναι μία χρονιά στην οποία θα επιβεβαιωθεί ότι η Ελλάδα αλλάζει, βαδίζει μπροστά και το σημαντικότερο, κοιτάει ψηλά», τόνισε σύμφωνα με το pelop.gr.


Όπως προσέθεσε, «έχουμε μία ισχυρή ανάπτυξη και μάλιστα ισχυρότερη από τις εκτιμήσεις που είχαμε κάνει και ό,τι χάσαμε το 2020 το πήραμε πίσω το 2021». Παράλληλα, σημείωσε ότι «τα καταφέραμε συνολικά και συνεκτικά ως κυβέρνηση, παρά τις πρωτοφανείς υγειονομικές συνθήκες, ώστε να πετύχουμε ένα σημαντικό κομμάτι όσων υποσχεθήκαμε προεκλογικά».

Ακόμη, ο Χρήστος Σταϊκούρας, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ επεσήμανε ότι «η μεγάλη εικόνα της οικονομίας είναι ικανοποιητική και οι προοπτικές εξαιρετικά αισιόδοξες, με αρκετές νέες επενδύσεις και με δημιουργία νέων ποιοτικών θέσεων απασχόλησης».

Οι επιστρεπτέες προκαταβολές

Μιλώντας στη συνέχεια για τις επιστρεπτέες προκαταβολές, είπε ότι «εμείς δανειστήκαμε 8,3 δισ. ευρώ για να τα δανείσουμε στην κοινωνία και στις επιχειρήσεις έτσι ώστε αυτά να τα πάρουμε μελλοντικά πίσω». Όμως, όπως ανέφερε, «από αυτά τα 8,3 δισ. ευρώ, προσδοκούμε να πάρουμε πίσω 2,3 δισ. ευρώ, δηλαδή εμείς δανειστήκαμε ως χώρα, θα επιστρέψουμε αυτά που δανειστήκαμε, αλλά κοινωνία και επιχειρήσεις δεν θα επιστρέψουν αυτά που δανείστηκαν, διότι 6 δισ. ευρώ "κουρεύτηκαν"».

Όσον αφορά στον κατώτατο μισθό, είπε ότι «φέτος, η αύξηση που θα δοθεί τον Μάιο θα είναι πιο γενναία σε σύγκριση με αυτή που δόθηκε τον περασμένο Ιανουάριο και ως εκ τούτου θα βοηθήσει να προσεγγίσει τον μέσο ευρωπαϊκό όρο».

Επίσης, είπε ότι «φέτος θα δημιουργηθούν 86.000 θέσεις απασχόλησης μέσω του ΟΑΕΔ», προσθέτοντας ότι «δημιουργούνται τα κίνητρα για να έχουμε θέσεις απασχόλησης, ώστε ο άνεργος να βάλει εισόδημα στο σπίτι».

Τι είπε για την ενεργειακή κρίση

Στη συνέχεια, ο κ. Σταϊκούρας αναφέρθηκε στην ενεργειακή κρίση, λέγοντας ότι «φαίνεται να είναι κοντά μας για μεγαλύτερη διάρκεια απ' όσο περιμέναμε παγκοσμίως, αλλά και να είναι πιο έντονη στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς από ό,τι περιμέναμε πανευρωπαϊκά, γι' αυτό και χρειάζεται αντιμετώπιση».

«Γι' αυτό εμείς», συνέχισε, «ερχόμαστε και βοηθάμε με μόνιμο τρόπο το διαθέσιμο εισόδημα για παροδικές κρίσεις» και εξήγησε: «Η μείωση του ΕΝΦΙΑ, η μείωση της φορολόγησης των επιχειρήσεων και η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών είναι μόνιμα μέτρα για να αντιμετωπίσουν και παροδικές κρίσεις και αυτά δεν μπορεί να τα προσπερνά κανείς».

Όσον αφορά το ενεργειακό πεδίο, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι «καλύπτουμε τμήμα μέρους της αύξησης του ενεργειακού κόστους και μέχρι τώρα έχουμε δώσει πάνω από δύο δισεκατομμύρια ευρώ για να βοηθήσουμε να καλυφθεί μέρος αυτού του κόστους» και συμπλήρωσε:

«Προσπαθούμε να βοηθήσουμε στο μέτρο του εφικτού τα νοικοκυριά. Τις επιχειρήσεις δεν τις βοηθήσαμε το 2021, αλλά το πράττουμε το 2022. Τους αγρότες τους βοηθήσαμε το 2021 στο ενεργειακό κόστος και τα νέα εκκαθαριστικά τα οποία ουσιαστικά μαζί με αυτά που έχουν πάρει οι αγρότες θα πηγαίνουν και θα συμψηφίζουν. Επίσης, τις επόμενες ημέρες θα μεταφερθεί ένα σημαντικό κομμάτι πόρων, άνω των 30 εκατομμυρίων ευρώ, για αποζημιώσεις covid για διάφορα προϊόντα του πρωτογενούς τομέα».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του είπε ότι «πρέπει να συνεχίσουμε να είμαστε κοντά στην κοινωνία και να την βοηθάμε μέχρι να επιστρέψει η κανονικότητα, αλλά ταυτόχρονα θα πρέπει να είμαστε και πάρα πολύ προσεκτικοί για το παρόν και το μέλλον της οικονομίας». Διότι, όπως εξήγησε, «δεν θέλουμε και δεν θα αντιστρέψουμε καμία από τις σωστές πολιτικές που υλοποιήσαμε τελευταία τα δυόμισι χρόνια προς όφελος των πολιτών».

«Οφείλουμε να είμαστε προσεκτικοί, συνετοί και σώφρονες, ώστε να κάνουμε το βέλτιστο για τους συνταξιούχους, τους εργαζόμενους και τη νέα γενιά» πρόσθεσε και επεσήμανε: «Στόχος μας είναι να ενισχύουμε την κοινωνία, κυρίως τη μεσαία τάξη, τα χαμηλότερα και τα μεσαία εισοδηματικά στρώματα, γιατί είμαστε λαϊκή παράταξη, γιατί το ιδεολογικό μας πρόσημο είναι ο κοινωνικός φιλελευθερισμός, δηλαδή η οικονομική αποτελεσματικότητα και η κοινωνική δικαιοσύνη».