Λοκρίδα, ο τόπος του Λοκρού...γιού του Διός 

Σταϊκούρας: Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να βοηθάει τα νοικοκυριά με χαμηλότερα εισοδήματα

2022-03-04

Τη διαβεβαίωση ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να βοηθάει τα νοικοκυριά με χαμηλότερα εισοδήματα για όσο διαρκεί η κρίση που φέρνει αυξήσεις στις τιμές των αγαθών διατύπωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Σε συνέντευξη του στην δημοτική τηλεόραση Θεσσαλονίκης TV 100, o κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι η κυβέρνηση "δεν στέκεται με σταυρωμένα τα χέρια" και πήρε σημαντικές πρωτοβουλίες, όπως η συνέχιση της επιδότησης τμήματος του αυξημένου ενεργειακού κόστους σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, που ανήλθε στα 750 εκατ. ευρώ για το 2022 και η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 350 εκατ. ευρώ.

Επισήμανε ότι οι πρόσθετες παρεμβάσεις που πιθανότατα θα χρειαστούν, "θα πρέπει να αξιολογηθούν και να αποτυπωθούν με σύνεση και σωφροσύνη"

Επιπλέον, ο κ. Σταϊκούρας υπογράμμισε ότι ο πόλεμος είναι εν εξελίξει και η κυβέρνηση δεν είναι σε θέση να προσδιορίσει την έκταση του προβλήματος και τον δημοσιονομικό χώρο που διαθέτει, οπότε δεν είναι εύκολο να λάβει τα μέτρα που απαιτούνται. Πρόσθεσε, δε, ότι "σε ένα οξυμμένο ευρωπαϊκό πρόβλημα, απαιτούνται και ευρωπαϊκές λύσεις, έτσι ώστε να υπάρξει ο δημοσιονομικός χώρος".

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, υπογράμμισε ότι οι συνθήκες του πολέμου και η μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών, δημιουργούν προβληματισμό για τον τουρισμό. Εκτίμησε, ωστόσο, ότι είναι "εξαιρετικά ρεαλιστικός" ο στόχος του προϋπολογισμού ότι τα ταξιδιωτικά έσοδα θα ανέλθουν στο 80% του 2019.

Τέλος, σε ότι αφορά τις επιπτώσεις της κρίσης στην οικονομία σημείωσε ότι "η πρώτη αίσθηση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο είναι ότι θα υπάρχει μια επιπλέον αύξηση του πληθωρισμού σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις περίπου κατά 1,5 με 2 ποσοστιαίες μονάδες και μια συρρίκνωση του ΑΕΠ περίπου κατά 1 ποσοστιαία μονάδα".

Πηγή: enikos.gr