ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΛΑΡΚΟ - Την Παρασκευή 21/1/2022 στις 10.00 π.μ. στο Κινηματογράφο ΙΛΙΟΝ θα πραγματοποιηθεί συντονιστικό και την επόμενη Παρασκευή 28/1/2022 Γ.Σ.

2022-01-21

Ανακοίνωση

Η υπομονή έχει και όρια. Καλούμε την Κυβέρνηση και την ειδική διαχείριση να λύσουν τώρα το πρόβλημα με την καθυστέρηση στην μισθοδοσία των συναδέλφων της εργολαβικής εταιρείας ΤΕΧΝΟΣΤΥΛ Α.Ε. Παράλληλα να πάρουν όλα τα μέτρα έτσι ώστε να μην καθυστερήσει η μισθοδοσία όσων εργαζόμαστε απευθείας στην ΛΑΡΚΟ.

Προετοιμαζόμαστε για Γ.Σ. αποφάσεων την Παρασκευή 28/01/2022 στις 10.00 π.μ. στο Κινηματογράφο ΙΛΙΟΝ.

Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι

Με βάση τα δημοσιεύματα και τις δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών η Κυβέρνηση ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει τους εγκληματικούς διαγωνισμούς εκποίησης.

Το Σωματείο μας, ενώ έστειλε επιστολή στην εκπομπή του star κεντρικής Ελλάδας και «ΒΗΜΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ», ζητώντας να μας δοθεί βήμα έτσι ώστε να ακουστούν και οι θέσεις των εργαζομένων, παράλληλα με βάση τις δεσμεύσεις που είχαμε για νέα συνάντηση με την κυβέρνηση, στείλαμε επιστολή και ζητάμε να οριστεί μερομήνια και ώρα που θα γίνει αυτή.

Με την επιχειρηματολογία ότι έχουν δοθεί έμμεσα και άμεσα:

ü 52 εκατομμύρια ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό.

ü 15 από την πώληση προϊόντων που προϋπήρχαν στην ΛΑΡΚΟ (περιουσίας με την μορφή προϊόντων παραγωγής), όπως ανομοιόμορφου νικελίου και σκουριάς μεταλλακτών.

ü Έχουν εξοικονομηθεί 40+ εκατομμύρια από τις περικοπές μισθών, δώρων, μη καταβολή αποζημιώσεων, περικοπές επισκευών και ανταλλακτικών.

ü Έχουν εισπραχθεί επιπλέον πάνω από 160 εκατομμύρια ευρώ από τις πωλήσεις.

ü Είναι δεσμευμένα αυτή την στιγμή 40 εκ ευρώ από την επιστροφή μη εκπομπής ρύπων για τα έτη 2019, 2020, 2021.

ü Το κόστος παραγωγής από 14.000 ευρώ τον τόνο που είχε πριν, σήμερα έχει ξεπεράσει τις 40.000 ευρώ. Οι τιμές είναι 23.000 $ ο τόνος και η παραγωγή έχει συρρικνωθεί στο 20% των δυνατοτήτων, με αποτέλεσμα από την απώλεια παραγωγής να έχει χαθεί τζίρος άνω των 560 εκ. ευρώ.

ü Το εργοστάσιο και τα μεταλλεία έχουν γκρεμιστεί, οι εργαζόμενοι κινδυνεύουμε.

Ο «λογαριασμός», μετά από δύο χρόνια δεν γίνεται για το ποιος έφτασε τη ΛΑΡΚΟ έως εδώ. Αυτόν το λογαριασμό το κάναμε και με ντοκουμέντα αποδείξαμε ότι οι κυβερνήσεις την έφτασαν ως εδώ. Ο «λογαριασμός» γίνεται για τα δύο χρόνια εκκαθάρισης, όπου εμείς προβλέψαμε και βιώνουμε τις επιπτώσεις, όμως ακόμη και σήμερα με ρεαλισμό συνεχίζουμε να κάνουμε προτάσεις στην βάση να ξαναχτίσουμε τη ΛΑΡΚΟ, να τη βάλουμε σε λειτουργία.

Σε αυτήν την βάση καλούμε την Κυβέρνηση να μας απαντήσει:

Ø Τι θα κάνει έτσι ώστε να υπάρξει σχέδιο και χρονοδιάγραμμα επισκευής, εκσυγχρονισμού, αύξησης της παραγωγής σε συνθήκες ασφαλούς εργασίας και παραπέρα ανάπτυξης, διασφάλιση δηλαδή της ενιαίας λειτουργίας;

Ø Τι θα κάνει έτσι ώστε να διασφαλιστούν όλες οι θέσεις εργασίας, συμπεριλαμβανομένων και των συναδέλφων των εργολαβιών όπου μέχρι και σήμερα, κάτω από αυτές τις συνθήκες, οι «συνεργάτες» δουλέμποροι της ΛΑΡΚΟ τους καθυστερούν την μισθοδοσία;

Ø Αυτήν την στιγμή βρίσκονται σε «ομηρία» συνάδελφοι που έχουν κλείσει 40 χρόνια στη βαριά βιομηχανία, έχουν συμπληρώσει το 62ο έτος της ηλικίας τους και δεν μπορούν να απολυθούν «λόγο γήρατος» (συνταξιοδότηση). Πως θα διασφαλίσει ότι θα καταβληθεί ο μόχθος που χρωστάει η Κυβέρνηση ως εργοδότης, τις αποζημιώσεις δηλαδή στο 100% και το ασφαλιστήριο ζωής, σύμφωνα με τις ατομικές και ΣΣΕ;

Ø Με ποιον τρόπο θα μας καταβάλει ένα μισθό, για να ανασάνουμε οικονομικά, τόσο εμείς όσο και οι τοπικές κοινωνίες; (Εμείς προτείνουμε αύξηση της παραγωγής αφού πρώτα εξασφαλιστούν συνθήκες ασφαλούς εργασίας. Ένα καμίνι, 5 μέρες αν λειτουργήσει μπορεί να βγάλει έναν μισθό για τους εργαζόμενους και θα «ανασάνουν» όλες οι τοπικές κοινωνίες γύρω από την ΛΑΡΚΟ σε 6 νομούς για τους επόμενους 4 μήνες).

Τους δηλώσαμε ότι:

  • Λέμε ΟΧΙ στο κλείσιμο της ΛΑΡΚΟ και τον μαρασμό του τόπου μας. Δεν έχουμε που να πάμε.
  • Λέμε ΟΧΙ στις απολύσεις, δεν θα επιτρέψουμε την σαλαμοποίηση των εργαζομένων.
  • Ο μόχθος σκληρής εργασίας μας ανήκει, δεν χαρίζεται, ούτε παίρνει εκπτώσεις η καταβολή στο 100% όλων των υποχρεώσεων που έχει η Κυβέρνηση ως εργοδότης απέναντι μας και απορρέουν από τις Συλλογικές και ατομικές συμβάσεις.

Με την διάθεση να εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο διαλόγου, αναμένουμε να μας ορίσουν συγκεκριμένη ημερομηνία και ώρα που θα πραγματοποιηθεί η συζήτηση. Παράλληλα όμως δεν μένουμε θεατές, ετοιμαζόμαστε για να δώσουμε την μάχη σε οποιαδήποτε αρνητική εξέλιξη.

Σε αυτήν την βάση :

Την Παρασκευή 21/1/2022 στις 10.00 π.μ. στο Κινηματογράφο ΙΛΙΟΝ θα πραγματοποιηθεί συντονιστικό και την επόμενη Παρασκευή 28/1/2022 Γ.Σ.

Για οποιαδήποτε εξέλιξη θα σας ενημερώσουμε άμεσα στην πύλη.Πηγή  https://larkikanea.blogspot.com/2022/01/2112022-1000-2812022.html