ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΛΑΡΚΟ - «Πείραμα» με τη ζωή των εργαζομένων δεν θα γίνει...

2019-07-18

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 

Όλοι και όλες στη Γενική Συνέλευση την Παρασκευή 19 Ιουλίου 2019 στις 10:00 στο κινηματογράφο Ίλιον . θέματα «ενημέρωση για την επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση εργασίας, το μετάλλευμα Γουατεμάλας που περιμένουν τέλος του μηνός και απόφαση κινητοποιήσεων».
Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι ,
Την Τρίτη 16 Ιουλίου 2019, μετά από γραπτό αίτημα των εκπροσωπούν των εργαζομένων στη διοίκηση της ΛΑΡΚΟ, πραγματοποιήθηκε διοικητικό συμβούλιο της ΛΑΡΚΟ με θέμα «την επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση εργασίας».
Η διοίκηση της ΛΑΡΚΟ, αθετώντας τις δεσμεύσεις της ότι «μετά τις εκλογές και όσο θα είναι διοίκηση στη ΛΑΡΚΟ ότι συμφωνήσαμε στις διαπραγματεύσεις ισχύει και θα υπογραφεί μόλις ενημερώσουν την καινούργια πολιτική ηγεσία»...όπως μας είχαν πει. Τελικά στο διοικητικό συμβούλιο που πραγματοποίησαν χθες, με πρόσχημα ότι «θα τους αλλάξουν», απορρίψανε την επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση εργασίας που οι ίδιοι είχαν αποδεχτεί και επικεντρώθηκαν στην «ζωτικής σημασίας» κατά τη γνώμη τους και όπως το παρουσιάζουν, δοκιμή του Μεταλλεύματος Γουατεμάλας.
Κάτω από αυτές τις συνθήκες συνάδελφοι και συναδέλφισσες είναι μάταιο να δίνουμε τη ζωή μας για να σώσουμε την ΛΑΡΚΟ, να σώσουμε κάτι που άλλοι έχουν την πολιτική και διοικητική ευθύνη, αν θα λειτουργεί ή εάν θα την κλείσουν.
Οι εγκαταστάσεις είναι απαξιωμένες στο απροχώρητο, η αίθουσα των Η/Κ έχει μετατραπεί σε μία βόμβα που ανά πάσα ώρα και στιγμή, με ένα τρύπημα καμινιού θα φέρει ατύχημα.
Οι εργαζόμενοι καθημερινά ζούμε με την αγωνία αν θα συνεχίσει να λειτουργεί το εργοστάσιο, αν θα πληρωθούμε στην ώρα μας, εάν γίνουν προσλήψεις και παρθούν ουσιαστικά μέτρα υγιεινής και ασφάλειας.
Δεν βλέπουμε τίποτα, το μόνο που ακούμε και μας λένε είναι ότι «όσο παράγουμε θα κρατήσουμε την ΛΑΡΚΟ ανοιχτοί». Δεν μας λένε όμως τελικά ποιος πληρώνει αυτή την παραγωγή και με τι αντίτιμο.
Τελικά αποδεικνύεται ότι η διοίκηση έπαιζε παιχνίδι με τη συλλογική σύμβαση εργασίας και την κατάργηση του σκλαβοπάζαρου των εργολαβιών. Την ίδια στιγμή που μας λέει ότι «δεν μπορεί να υπογράψει την ΣΣΕ γιατί έκανε παρέμβαση ο κύριος μέτοχος και φοβάται μήπως έχει ποινικές κυρώσεις», παράλληλα περπατά το σχέδιο Γουατεμάλα, το οποίο οι εργαζόμενοι δεν γνωρίζουμε.
Δεν γνωρίζουμε τι λέει η σύμβαση με την TELF, δεν γνωρίζουμε αν υπάρχει μέσα σε αυτή όρος ιδιωτικοποίησης, με ποιο επιχειρησιακό σχέδιο θα το δοκιμάσουν για να υπάρχει ασφάλεια στην εργασία και στις εγκαταστάσεις.
Για αυτές τις δοκιμές δεν φοβάται η διοίκηση; Για αυτές τις δοκιμές συνεχίζει να είναι διοίκηση αλλά για τη συλλογική σύμβαση εργασίας και την κατάργηση του σκλαβοπάζαρο των εργολαβιών δεν είναι πλέον διοίκηση;
Καμία δοκιμή δεν θα γίνει επειδή οι εργαζόμενοι θα μπουν μπροστά. Δεν θα αφήσουμε να δοκιμάσουν στο τομάρι μας μεταλλεύματα που δεν γνωρίζουμε την συμπεριφορά τους, αν δεν υλοποιηθούν παράλληλα ουσιαστικά μέτρα για να ηρεμήσουν οι εργαζόμενοι για να γίνουν ασφαλείς οι εγκαταστάσεις. Δεν θα αφήσουμε να υλοποιηθούν συμβάσεις - συμφωνίες που δεν γνωρίζουμε, που ενδεχομένως μέσα από την υλοποίηση τους να ιδιωτικοποιείτε παραπέρα η περιουσία του ελληνικού λαού, η ΛΑΡΚΟ.
Τεκμηριώνεται για άλλη μία φορά ότι όσο και να υπερβούμε τον εαυτό μας, άλλοι έχουν την ευθύνη για τη λειτουργία της ΛΑΡΚΟ, άλλοι σχεδιάζουν και άλλοι υλοποιούν. Προτέρημα για εμάς πρέπει και είναι η ακεραιότητα της υγείας μας.
Στη γενική συνέλευση θα παρθούν ουσιαστικές και δυναμικές αποφάσεις κινητοποιήσεων. Δεν παίρνει άλλο αυτή η κατάσταση. Δεν μπορούμε άλλο αυτή την κατάσταση. Δεν ανεχόμαστε άλλο αυτή την κατάσταση.
Καλούμε τη νέα πολιτική ηγεσία άμεσα, «χθες» να τοποθετηθεί και αν δεν συμφωνεί με την απαξίωση της ΛΑΡΚΟ να απομακρύνει την Διοίκηση που κατευθύνετε με εντολές των προηγούμενων, να παγώσει το σχέδιο Γουατεμάλα. Να παρέμβει και να μας ενημερώσει για τα σχέδια που έχει για τη ΛΑΡΚΟ.
«Πείραμα» με τη ζωή των εργαζομένων δεν θα γίνει. Θέλουμε ενημέρωση επίσημη, θέλουμε μέτρα ασφαλείας ουσιαστικά, θέλουμε ηρεμία.
Αν θέλουν να ησυχάσουν τα πράγματα, δεν έχουν παρά να μας ενημερώσουν επίσημα τους εκπροσώπους των εργαζομένων για τη σύμβαση της Γουατεμάλας, να υπογράψουν επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση εργασίας, να καταργήσουν το σκλαβοπάζαρο των εργολαβιών, να πάρουν μέτρα να πληρωθούμε στην ώρα μας, να καλύψουν εδώ και τώρα τα οργανικά κενά και να καθίσουμε κάτω, να ιεραρχήσουμε και να επισκευάσουμε εδώ και τώρα όλες τις επικίνδυνες εγκαταστάσεις. Εάν δεν κάνουν αυτό τότε η νέα πολιτική ηγεσία είναι συνυπεύθυνη.
Περίοδο χάριτος δεν υπάρχει για κανέναν. Εδώ και τώρα απαιτούμε την ασφάλεια των εργαζομένων.

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

                           Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                            Ο Γ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
                           Α. ΚΟΡΕΤΖΕΛΟΣ                                                             Π. ΠΟΛΙΤΗΣ