ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΛΑΡΚΟ - Μας προτείνουν να μας πετάξουν σαν στυμμένες λεμονόκουπες και μας οδηγούν στον εξευτελισμό...

2022-02-26

 «Κοινοποίηση 24ωρης Απεργίας το Σάββατο 26/2/2022»


Εκφράζοντας την αντίθεση των εργαζομένων και καταγγέλλοντας την απόφαση της Κυβέρνησης να διατάξει την εκτέλεση της ομαδική απόλυση όλων μας, σας γνωστοποιούμε ότι από το Σάββατο 26/2/2022 στις 06.00 π.μ. έως την Κυριακή 27/2/2022 στις 06.00 π.μ., οι εργαζόμενοι θα πραγματοποιήσουν 24ωρη απεργία για τους εξής λόγους:

Η έναρξη του αντίστροφου χρονομέτρου των απολύσεων μας ξεκίνησε από την Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου όπου ο δικαστικός επιμελητής μας απέδωσε την πρόσκληση. Το επόμενο 30ημερο θα είμαστε όλοι απολυμένοι. Τα σχέδια της κυβέρνησης για τους εργαζομένους της ΛΑΡΚΟ πλέον δεν είναι στα λόγια και στις αερολογίες, είναι αποτυπωμένα με όλα τα νόμιμα μέτρα στο χαρτί και τα έχουμε μπροστά μας.

Η βάση και τα προτεινόμενα μέτρα επί των απολύσεων μας είναι απαράδεκτα, μας απολύουν, μην διασφαλίζοντας κανέναν μας την επόμενη μέρα και αρπάζοντας μας τον ιδρώτα που έχουμε δουλέψει.

Μας προτείνουν να μας πετάξουν σαν στυμμένες λεμονόκουπες και μας οδηγούν στον εξευτελισμό. Οδηγούν 750 εργαζομένους να σκύψουν το κεφάλι και να γυρίσουν την πλάτη στους υπόλοιπους. Στους υπόλοιπους που στην ηλικία των 55 και άνω, σε μία δύσκολη ηλικία, μετά από 30 και 40 έτη εργασία τους βάζουν να μαζέψουν τα μπογαλάκια τους από τους οικισμούς μέσα σε δύο μήνες, από τα σπίτια που έχουν ρίξει δεκάδες χιλιάδες ευρώ για να είναι κατοικήσιμα και να πηγαίνουν στα αφερέγγυα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας. Μη γνωρίζοντας που θα πάνε, μη γνωρίζοντας τι επίδομα θα παίρνουν κάθε μήνα. Έχοντας σίγουρο μόνο ότι αντί μισθού θα παίρνουν επίδομα, με το μέγεθος και την διασφάλιση που μπορεί να έχει ένα επίδομα. Μετά από 35 χρόνια εργασία τους προσφέρουν μια 100% ανασφαλή ζωή μέχρι να πάρουν σύνταξη, Την ώρα της συνταξιοδότησης δε, θα ξεκινήσει το δεύτερο στάδιο του εξευτελισμού, θα σταματήσει το επίδομα και θα ξεκινήσει η σύνταξη που θα είναι το 60% του επιδόματος αυτού.

Προτείνουνε στους 750 να μπούμε σε έναν αγώνα εξευτελισμού για 3 μήνες και όποιος είναι καλό παιδί και εφόσον τον θέλουν για τις ανάγκες τους, να ανανεώνει για ένα μήνα μετά. Αφήνοντας πάλι πίσω και έξω από τα συρματοπλέγματα τον κακό συνάδελφο. Βλέποντας καινούργιους πρόσφυγες να πετιούνται από τους οικισμούς, βλέποντας και άλλους στην επιδοματική ζωή για κάποιους μήνες, οι οποίοι με ένα επίδομα επανένταξης, θα προσπαθεί να βρει φάει για τα παιδιά του, δουλειά και σπίτι.

Όσο αφορά την διασφάλιση της λειτουργίας. Μόνο στα λόγια. Το παραμύθι ότι αν φύγουν οι 55 και επάνω θα διασφαλιστούν οι υπόλοιποι, στο γυρίζει πίσω και μικρό παιδί. Αν υλοποιηθεί όπως είναι η πρόταση δεν μπορεί από αντικειμενικούς λόγους να συνεχίσει να λειτουργεί. 42 εργοδηγοί, 20 επιστάτες, 20 γερανιστές, δεν ξέρω πόσοι διευθυντές και στελέχη και άλλοι τόσοι χείριστες εγκαταστάσεων.

Παράλληλα μας κλέβουν τις αποζημιώσεις και σε παλιούς και σε νέους. Μας κλέβουν γιατί σωστά ειπώθηκε μέσα στην βουλή, είναι χαρτογιακάδες, δεν ξέρουν τη σημαίνει δουλειά. Μας κλέβουν από την φοροληστεία, δίνουν δις στα αφεντικά τους, μας κλέβουν τις αποζημιώσεις εν ψυχρό και κουνούν το δάκτυλο στην γιαγιά που έκλεψε μια κονσέρβα από τα ΛΙΝΤΛ για να φάει.

Επί της ουσίας και σε παλιούς και σε νέους τα χρήματα που μας προτείνουν να μας δώσουν ως αποζημίωση είναι λιγότερα και από αυτά που μας έχουν κρατήσει μέσα στα δυο έτη από τις περικοπές μισθών, δώρων και επίδομα αδείας. Και βεβαίως ούτε λόγος για το ασφαλιστήριο ζωής. Γιατί το θεωρούν προνόμιο που είχες ασφαλιστήριο ζωής σε μια επιχείρηση που έχει πάρει αρκετές 10καδες ζωές εργατών εμ ψυχρό.

Αυτά έχουμε, αυτά προέβλεπαν οι διασφάλιση της λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ και των θέσεων εργασίας που έταζε η Κυβέρνηση με τους μηχανισμούς της, προεκλογικά και μέχρι χθες. Όλοι οι βουλευτές της πέρασαν από εδώ προεκλογικά. Να ο λογαριασμός και αυτός επειδή αγωνιστήκαμε δυο έτη, ούτε αυτά δεν θα έδιναν, θα μας είχαν ήδη καθαρίσει. Πρέπει να είσαι ή πολύ κουτός ή πληρωμένος για να πιστεύεις και να διαδίδεις μέχρι και σήμερα άλλα.

Όλοι μας θέλουμε να εξασφαλιστεί η συνέχιση της λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ οι θέσεις εργασίας και τα δικαιώματα στο 100%. Κανένας δεν θέλει να φύγει από την ΛΑΡΚΟ ΑΝ ΔΕΝ ΤΟΥ ΕΡΘΕΙ Η ΩΡΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ. ΑΓΑΠΑΜΕ ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΑΝΟΝΑΣ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ.

Από αυτή την άποψη κρατώντας μία συνέπεια στην υπεράσπιση το δικαιωμάτων των εργαζομένων προτείνουμε να δώσουμε και τη μάχη των διαβουλεύσεων, ξέροντας ότι δεν υπάρχουν περιθώρια. Γνωρίζοντας ότι είναι μία τυπική διαδικασία. Προειδοποιώντας μην τολμήσετε και την λήξετε με συνοπτικές διαδικασίες. 30 Μέρες και 30 Νύχτες, 24 ώρες το 24ωρο θα διαβουλευτούμε.

Απορρίπτουμε την πρόταση της Κυβέρνησης. Δεν αποδεχόμαστε να βγούμε από την εργασία μας, από τα σπίτια μας, δεν αποδεχόμαστε την κλοπή των χρημάτων που έχουμε εργαστεί και μας ανήκουν.

Παίρνοντας υπόψη το σκοπό της πρόσκλησης όπου οι ίδιοι αναφέρουν, «τη συνέχιση της λειτουργίας και την διασφάλιση των αποζημιώσεων μας», συμμετέχουμε στις διαβουλεύσεις και αντιπροτείνουμε:

  • Για να εξασφαλιστεί η συνέχιση της ενιαίας λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ πρέπει εξασφαλιστεί η επαναπρόσληψη όλων των εργαζομένων, χωρίς να υπάρχει διακοπή, με σύμβαση αορίστου χρόνου, διώχνοντας τους δουλέμπορους κοστοβόρους εργολάβους και ενσωματώνοντας στην ΛΑΡΚΟ τους εργαζόμενους των εργολαβιών που καλύπτουν πάγιες, εξειδικευμένες και διαρκές ανάγκες. Μόνο έτσι θα εξασφαλιστεί η συνέχιση της λειτουργίας, δεν θα υπάρξει κενό σε θέσεις κλειδιά, θα είναι εφικτό να υπάρξει σχέδιο μετάδοσης της τεχνογνωσίας που έχουν όλοι οι εργαζόμενοι 55 ετών και πάνω, θα εξασφαλιστεί η μη απομάκρυνση του κεφαλαίου, το μη ξεδόντιασμα του έμψυχου δυναμικού της ΛΑΡΚΟ, που είναι αυτό που κράτα αυτή την στιγμή την αξία χρήση της.
  • Συμφωνούμε να μην επαναπροσληφθούν μόνο οι συνάδελφοι που σήμερα έχουν θεμελιώσει ασφαλιστικά και ηλικιακά δικαιώματα σύνταξης.
  • Δεν αποδεχόμαστε τους υπολογισμούς που κάνουν στις αποζημιώσεις μας. H καταβολή στο 100% της αποζημίωσης και των υποχρεώσεών του ασφαλιστηρίου συμβολαίου σύμφωνα με τις συμβατικές υποχρεώσεις που έχουν απέναντι μας, είναι αδιαπραγμάτευτα, όπως αδιαπραγμάτευτη είναι η αναγνώριση της προϋπηρεσίας μας με δελτίο παροχής υπηρεσιών και στις εργολαβίες
  • Οι εργαζόμενοι, πλην αυτών που έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα, να παραμείνουν στην εργασία , να συνεχίσει να λειτουργεί ενιαία η ΛΑΡΚΟ, μέχρι να αναλάβει ο ανάδοχος και να διαπραγματευτούμε οι ίδιοι μαζί του.
  • Έχουμε κάθε νομικό, συνδικαλιστικό και κυρίως ηθικό δικαίωμα μετά από τόσα χρόνια εργασίας και έχοντας δώσει τη ζωή μας στη ΛΑΡΚΟ, να υπερασπιστούμε την εργασία μας.
  • Τώρα και μέσα στις διαβουλεύσεις που πραγματοποιούμε να εξασφαλιστεί ότι με το που θα έρθει ο ανάδοχος και μέχρι να τελειώσουμε τις διαπραγματεύσεις μαζί του, με ευθύνη του κράτους θα καταβάλλεται η μισθοδοσία και ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων. Αν και εφόσον μέσα από τις διαπραγματεύσεις με τον ανάδοχο μπορεί να προκύψουν εργαζόμενοι που δεν θα απορροφηθούν, ανεξαρτήτως ηλικίας, να εξασφαλιστεί από τώρα μόνιμη και σταθερή εργασία σε γεωγραφικό τόπο επιλογής του εργαζόμενου, με τον ίδιο μισθό που είχε σήμερα, με τα ίδια δικαιώματα.
  • Η κυβέρνηση να εξασφαλίσει σε οποιαδήποτε έκβαση των διαγωνισμών και του σχεδίου που έχει αναπτύξει για τη ΛΑΡΚΟ, με το οποίο συνεχίζουμε να διαφωνούμε και κρατάμε τις προτάσεις μας, τη συνέχιση της ενιαίας λειτουργίας, τον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη της.

Για το Δ.Σ.

ο Πρόεδρος                                                    ο Γεν. Γραμματέας

Πολίτης Παναγιώτης                                   Ανδρέας Κορέτζελος