Λοκρίδα, ο τόπος του Λοκρού...γιού του Διός 

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΛΑΡΚΟ - 26/2/2022 - 24ωρη απεργία και Συλλαλητήριο στις 12.00 π.μ. στο Σύνταγμα

2022-02-25

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Σαββάτο 26/2/2022 24ωρη απεργία και Συλλαλητήριο στις 12.00 π.μ. στο Σύνταγμα.

Προσυγκέντρωση 10.30 π.μ. στην Ομόνοια.

Αναχώρηση λεωφορείων:

Οικισμός ΛΑΡΚΟ 7.30 π.μ.

Λάρυμνα 7.30 π.μ.

Μαρτίνο 7.45 π.μ.

Μαλεσίνα 7.30 π.μ.

Αϊ Γιάννης 7.30 π.μ.

Κόκκινο 7.45 π.μ.

Ακραίφνιο 8.00 π.μ.

Κάστρο 8.00 π.μ.

Λούτσι 7.30 π.μ.

Παύλο 7.45 π.μ.

Η Κυβέρνηση από τις 18/2/2022 έστειλε τις απολύσεις στους εργαζόμενους τις ΛΑΡΚΟ, στους «απόγονους του Ηφαίστου».

Θέλει να μας απομακρύνει από το Σφυρί, το αμόνι, τα καμίνια, τα μηχανουργία και τα σπίτια μας.

Θέλει να σβήσει μια για πάντα την ΛΑΡΚΟ, καταδικάζοντας την ανάπτυξη και την οικονομία της Χώρας, μαραζώνοντας 6 νομούς.

Δεν θα περάσει.

Φορώντας την φόρμα εργασίας μας και κρατώντας ψηλά την σημαία της ενότητας, μπαίνουμε στα λεωφορεία με τις γυναίκες και τα παιδιά μας, τους γονείς και τους κατοίκους της περιοχής μας και καταβαίνουμε στην Αθήνα.

Συνάδελφοι,

Με στόχο να μας είχαν ήδη απομακρύνει από την εργασία, τα σπίτια μας, να είχαν ήδη κλείσει την ΛΑΡΚΟ, τα τελευταία δυο έτη ήταν πολλές οι επιθέσεις που δεχτήκαμε από την Κυβέρνηση και τους πληρωμένους κονδυλοφόρους της.

Δυο έτη ματώσαμε, αλλά καταφέραμε να φτάσουμε στην τελική μάχη, να εξαντλήσουμε το χρονόμετρο και να ήμαστε όρθιοι στον τελευταίο γύρο. Είμαστε μέσα στις εργασίες και τα σπίτια μας. Από το «τίποτα» που μας έλεγαν αρχικά, τώρα μας πετούν ψίχουλα για να κάνουν την δουλεία τους, τις μπίζνες δισεκατομμυρίων.

Ξεκινήσαμε έχοντας λίγους συμμάχους και την κοινή γνώμη απέναντι μας και ανατρέψαμε τους όρους. Στηριχτήκαμε στους συμμάχους μας και σήμερα οι εργαζόμενοι της Χώρας είναι μαζί μας. Παίρνοντας δύναμη από την έκφραση αλληλεγγύης συντονίζουμε από κοινού τους αγώνες μας για να βελτιωθεί συνολικά η ζωή όλων μας.

Το Σάββατο 26 Φεβρουαρίου είναι μια κινητοποίηση πολλών σωματείων, Ε.Κ., Ομοσπονδιών, ενάντια στην ακρίβεια, στο κλείσιμο εργοστάσιων, τις απολύσεις, την απελπιστική κατάσταση την υγεία, ενάντια στον εργασιακά μεσαίωνα των εργολαβιών και την καταστολή.

Σε αυτήν την Πανελλαδική Κινητοποίηση οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ, στα Πετρέλαια και Λιπάσματα καβάλας, στην cosco, στα Μεταλλεία Χρυσού στην Χαλκιδική, οι υγειονομικοί, τα Σωματεία και οι Ομοσπονδίες των κλάδων μας, έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο γιατί εκτός από τον κοινό αγώνα με όλους τους εργαζόμενους, σε αυτήν την κινητοποίηση το κεντρικό σύνθημα είναι να ανεβεί ακόμη περισσότερο το επόμενο διάστημα η αλληλεγγύη στους αγώνες μας.

Οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ, με την συμμετοχή και την οργανωμένη παρουσία, πρέπει και θα είναι πρωτοπόροι γιατί τώρα θα κριθεί το τελικό αποτέλεσμα του αγώνα και των θυσιών που έχουμε κάνει.

Συνάδελφοι

Η έναρξη του χρονομέτρου ξεκίνησε από την Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου όπου ο δικαστικός επιμελητής μας απέδωσε την πρόσκληση.

Κάτω από αυτή την πραγματικότητα έχουμε μπει σε νέα φάση. Τα σχέδια της κυβέρνησης για τους εργαζομένους της ΛΑΡΚΟ πλέον δεν είναι στα λόγια και στις αερολογίες, είναι αποτυπωμένα με όλα τα νόμιμα μέτρα στο χαρτί και τα έχουμε μπροστά μας.

Η βάση και τα προτεινόμενα μέτρα επί των απολύσεων μας είναι απαράδεκτα, μας απολύουν, μην διασφαλίζοντας κανέναν μας την επόμενη μέρα και αρπάζοντας μας τον ιδρώτα που έχουμε δουλέψει, οδηγώντας την ΛΑΡΚΟ στο οριστικό κλείσιμο.

Από αυτή την άποψη κρατώντας μία συνέπεια στην υπεράσπιση το δικαιωμάτων των εργαζομένων θα δώσουμε και τη μάχη των διαβουλεύσεων.

Απορρίπτουμε την πρόταση της Κυβέρνησης. Δεν αποδεχόμαστε να βγούμε από την εργασία μας, από τα σπίτια μας, δεν αποδεχόμαστε την κλοπή των χρημάτων που έχουμε εργαστεί και μας ανήκουν και αντιπροτείνουμε:

  • Για να εξασφαλιστεί η συνέχιση της ενιαίας λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ πρέπει εξασφαλιστεί η επαναπρόσληψη όλων των εργαζομένων, χωρίς να υπάρχει διακοπή, με σύμβαση αορίστου χρόνου, διώχνοντας τους δουλέμπορους κοστοβόρους εργολάβους και ενσωματώνοντας στην ΛΑΡΚΟ τους εργαζόμενους των εργολαβιών που καλύπτουν πάγιες, εξειδικευμένες και διαρκές ανάγκες. Μόνο έτσι θα εξασφαλιστεί η συνέχιση της λειτουργίας, δεν θα υπάρξει κενό σε θέσεις κλειδιά, θα είναι εφικτό να υπάρξει σχέδιο μετάδοσης της τεχνογνωσίας που έχουν όλοι οι εργαζόμενοι 55 ετών και πάνω, θα εξασφαλιστεί η μη απομάκρυνση του κεφαλαίου, το μη ξεδόντιασμα του έμψυχου δυναμικού της ΛΑΡΚΟ, που είναι αυτό που κράτα αυτή την στιγμή την αξία χρήση της.
  • Συμφωνούμε να μην επαναπροσληφθούν μόνο οι συνάδελφοι που σήμερα έχουν θεμελιώσει ασφαλιστικά και ηλικιακά δικαιώματα σύνταξης.
  • Δεν αποδεχόμαστε τους υπολογισμούς που κάνουν στις αποζημιώσεις μας. H καταβολή στο 100% της αποζημίωσης και των υποχρεώσεών του ασφαλιστηρίου συμβολαίου σύμφωνα με τις συμβατικές υποχρεώσεις που έχουν απέναντι μας, είναι αδιαπραγμάτευτα, όπως αδιαπραγμάτευτη είναι η αναγνώριση της προϋπηρεσίας μας με δελτίο παροχής υπηρεσιών και στις εργολαβίες
  • Οι εργαζόμενοι, πλην αυτών που έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα, να παραμείνουν στην εργασία , να συνεχίσει να λειτουργεί ενιαία η ΛΑΡΚΟ, μέχρι να αναλάβει ο ανάδοχος και να διαπραγματευτούμε οι ίδιοι μαζί του.
  • Έχουμε κάθε νομικό, συνδικαλιστικό και κυρίως ηθικό δικαίωμα μετά από τόσα χρόνια εργασίας και έχοντας δώσει τη ζωή μας στη ΛΑΡΚΟ, να υπερασπιστούμε την εργασία μας.
  • Τώρα και μέσα στις διαβουλεύσεις που πραγματοποιούμε να εξασφαλιστεί ότι με το που θα έρθει ο ανάδοχος και μέχρι να τελειώσουμε τις διαπραγματεύσεις μαζί του, με ευθύνη του κράτους θα καταβάλλεται η μισθοδοσία και ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων. Αν και εφόσον μέσα από τις διαπραγματεύσεις με τον ανάδοχο μπορεί να προκύψουν εργαζόμενοι που δεν θα απορροφηθούν, ανεξαρτήτως ηλικίας, να εξασφαλιστεί από τώρα μόνιμη και σταθερή εργασία σε γεωγραφικό τόπο επιλογής του εργαζόμενου, με τον ίδιο μισθό που είχε σήμερα, με τα ίδια δικαιώματα.
  • Η κυβέρνηση να εξασφαλίσει σε οποιαδήποτε έκβαση των διαγωνισμών και του σχεδίου που έχει αναπτύξει για τη ΛΑΡΚΟ, με το οποίο συνεχίζουμε να διαφωνούμε και κρατάμε τις προτάσεις μας, τη συνέχιση της ενιαίας λειτουργίας, τον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη της.

Η συμμετοχή των εργαζομένων στην απεργία, στο μεγάλο συλλαλητήριο στις 26/2 το Σάββατο είναι επιβεβλημένη, είναι όπλο για τις διαπραγματεύσεις, είναι αφετηρία της κλιμάκωσης που έχουμε μπροστά μας. Οι διαπραγματεύσεις από μόνες τους δεν θα φέρουν αποτέλεσμα, ο αγώνας θα φέρει αποτέλεσμα.

Το Δ.Σ.