Λοκρίδα, ο τόπος του Λοκρού...γιού του Διός 

Σε επιφυλακή για τον ιό του Δυτικού Νείλου - Τι λένε επιστήμονες

2019-06-12

Σε επιφυλακή βρίσκεται ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας για τον ιό του Δυτικού Νείλου καθώς ξεκίνησε η περίοδος κυκλοφορίας των κουνουπιών.

Επίσης, πριν από λίγες μέρες, το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία για τους Βρετανούς που ταξιδέψουν στην Ελλάδα. "Το 2018 υπήρξαν περισσότερα από 300 κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου. Πρέπει να πάρετε μέτρα προστασίας από τα κουνούπια, κάνοντας χρήση αντικουνουπικών, να έχετε κλειστές πόρτες και παράθυρα ή να χρησιμοποιείτε σίτες", αναφέρει η οδηγία.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, το 2018 καταγράφηκε στη χώρα μας αυξημένος αριθμός κρουσμάτων καθώς 316 άτομα νόσησαν από την λοίμωξη 50 εκ των οποίων έχασαν τη ζωή τους.

Σε επαγρύπνηση ωστόσο καλεί τους πολίτες το ΚΕΕΛΠΝΟ προκειμένου να προφυλαχθούν από τα κουνούπια.

Πολύ σημαντική είναι η τήρηση των ατομικών μέτρων προστασίας από τα κουνούπια καθ' όλη την περίοδο κυκλοφορίας των κουνουπιών, δηλαδή μέχρι και τον ερχόμενο Οκτώβριο.

Συγκεκριμένα, οι ειδικοί του ΕΟΔΥ συστήνουν τη χρήση εγκεκριμένων εντομοαπωθητικών σώματος και περιβάλλοντος , κατάλληλα ρούχα, τοποθέτηση σήτας στα παράθυρα και τις πόρτες και κουνουπιέρας στα κρεβάτια ιδίως των βρεφών, χρήση κλιματιστικών ή ανεμιστήρων που κρατούν μακριά τα κουνούπια.

Οι ειδικοί υπογραμμίζουν ακόμη ότι δεν πρέπει να υπάρχουν στάσιμα νερά πουθενά, μέσα και έξω από το κάθε σπίτι, στα μπαλκόνια, στην αυλή, στα κτήματα και να κουρεύονται το γρασίδι, οι θάμνοι και οι φυλλωσιές.

Μιλώντας στο enikos.gr, ο καθηγητής μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Αθανάσιος Τσακρής, δήλωσε ότι «λόγω των καιρικών συνθηκών( υγρασία και υψηλές θερμοκρασίες) που επικρατούν στη χώρα αναμένεται περαιτέρω εξάπλωση του ιού», ενώ έθεσε το ερώτημα αν έχουν γίνει οι ψεκασμοί από περιφέρειες και δήμους».

«Ας ελπίσουμε ότι έχει γίνει το πρόγραμμα ψεκασμών και ότι δεν έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος λόγω εκλογών», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Χρειάζεται επιδημιολογική και εργαστηριακή επιτήρηση, λήψη μέτρων ατομικής προστασίας για τα κουνούπια και συνεχής ενημέρωση των πολιτών για τον ιό ώστε οι ευπαθείς ομάδες πληθυσμού να παίρνουν τα κατάλληλα μέτρα και να μειώνεται η πιθανότητα έκθεσης τους στον ιό», πρόσθεσε ο κ. Τσακρής.


Πηγή  https://www.enikos.gr/society/654633/se-epifylaki-gia-ton-io-tou-dytikou-neilou-ti-lene-epistimones-st