Σαν τον σκορπιό του μύθου

2019-01-26

Άρθρο του  ΠΑΣΧΟΥ ΜΑΝΔΡΑΒΕΛΗ

Με παράπονο ξεκίνησε την ομιλία της στη Βουλή η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Τασία Χριστοδουλοπούλου. Μίλησε για τη «στοχοποίηση βουλευτών με τις αφίσες», για τα επεισόδια έξω από τη Βουλή, για τις επιθέσεις σε σπίτια βουλευτών που ψηφίζουν υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών. Θλιβερά πράγματα ομολογουμένως, αλλά συνέχεια της αλητείας που ενθάρρυνε ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση κατά των «γερμανοτσολιάδων», «μερκελιστών», «μνημονιακών» κ.λπ. Να θυμίσουμε πως μολότοφ δεν έπεσαν μόνο στο σπίτι της κ. Θεοδώρας Τζάκρη, αλλά και στο σπίτι ενός δύστυχου αστυνομικού στην Κερατέα, που είχε κι αυτός τα παιδιά του μέσα. Ομως για τον πρωθυπουργό τότε «η Κερατέα είναι η πόλη-σύμβολο, αποτελεί ένα πρώιμο αντιμνημονιακό μοντέλο (...) έδειξε σε όλη την Ελλάδα τον δρόμο της αξιοπρέπειας, της αυτοπεποίθησης και της ανατροπής» (30.5.2012). Ας είναι. Τόσα καταλάβαιναν, τόσα έλεγαν...

Είπε όμως και κάτι άλλο, πιο βαρύ, η κ. Χριστοδουλοπούλου. Κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία ότι σχεδιάζει τα επεισόδια και τις επιθέσεις στα σπίτια βουλευτών. Το τεκμηρίωσε δε, λέγοντας ότι ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης έφερε στη Βουλή μια επιστολή την οποία είχε συνυπογράψει και ζητούσε την αναγνώριση της ΠΓΔΜ με το συνταγματικό της όνομα· το τότε «Δημοκρατία της Μακεδονίας» και ουχί το τωρινό. Ευγενέστατος, αν και οργισμένος, ο κ. Νίκος Δένδιας ζήτησε να ανακαλέσει. Δεν το έκανε. Ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης χαρακτήρισε τη συκοφαντία «σκληρή πολιτική εκτίμηση».

Το 2008, η τότε γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, μετά τα θλιβερά επεισόδια του Δεκεμβρίου, δήλωσε πως «πρέπει να σταματήσει ο ΣΥΡΙΖΑ να χαϊδεύει τα αυτιά των κουκουλοφόρων». Αστραψε και βρόντηξε τότε το Πολιτικό Γραφείο του ΣΥΡΙΖΑ. Το ΚΚΕ, έλεγε, «σε ρόλο θλιβερού συκοφάντη ταυτίζεται με ακραίους κύκλους της Ν.Δ. και της Ακροδεξιάς και από κοινού εξαπολύουν μια πρωτοφανή για το ήθος της Αριστεράς επίθεση συκοφαντίας εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ. (...) Ο ΣΥΡΙΖΑ ενοχοποιείται γιατί ενοχλεί. Η ηγεσία του ΚΚΕ δεν αντιλαμβάνεται τι γίνεται γύρω της. (...) Γι' αυτό και επιτίθεται με συκοφαντίες στην υπόλοιπη Αριστερά και επιμένει σε μια διασπαστική λογική που μόνο υπηρεσίες στις δυνάμεις του συστήματος μπορεί να προσφέρει» (9.12.2008).

Και να φανταστεί κανείς ότι το μόνο που είπε η κ. Παπαρήγα ήταν ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ χαϊδεύει τα αυτιά των κουκουλοφόρων». Δεν είπε ότι οργανώνει τις επιθέσεις, όπως ισχυρίστηκε για τη Ν.Δ. η κ. Χριστοδουλοπούλου. Αυτό πρέπει να το θυμόμαστε κάθε φορά που ακούμε τις ανοησίες πως άλλαξε ο ΣΥΡΙΖΑ και έβαλε τα ρούχα αλλιώς. Δυστυχώς, παραμένει ένα βαθιά διχαστικό κόμμα, που σαν τον σκορπιό του μύθου δεν μπορεί να απαρνηθεί τη φύση του.

Πηγή  https://www.kathimerini.gr/1006879/opinion/epikairothta/politikh/san-ton-skorpio-toy-my8oy