Πρόβλημα στη συγκομιδή ελιάς η έλλειψη εργατών λέει η Διεπαγγελματική

2022-10-15

Στο σοβαρό πρόβλημα της έλλειψης εργατών γης αναφέρεται η Διεπαγγελματική Οργάνωση Επιτραπέζιας Ελιάς (ΔΟΕΠΕΛ). Όπως επισημαίνει ήδη εμφανίζεται μια σημαντική μείωση της παραγωγής ελίας Χαλκιδικής και Κονσερβολιάς λόγω του συγκεκριμένου προβλήματος.

Ειδικότερα αναφέρει τα εξής:
Σε δυσχερή θέση οδηγούνται οι ελαιοπαραγωγοί περιοχών καλλιέργειας επιτραπέζιων ποικιλιών της χώρας και οι εξαγωγικές επιχειρήσεις του προϊόντος λόγω έλλειψης εργατών γης, αλλά και εξαιτίας της παρατεταµένης ανοµβρίας, ιδιαίτερα στις Π.Ε. Φθιώτιδας, Φωκίδας, Αιτωλοακαρνανίας, Άρτας.

Λίγο πριν την λήξη της συγκοµιδής του πράσινου ελαιόκαρπου της ποικιλίας Χαλκιδική της τρέχουσας ελαιοκοµικής περιόδου (2022/2023), διαπιστώνεται µείωση της συγκοµιδής µε την ποσότητα που συγκοµίσθηκε µέχρι στιγµής να φθάνει περίπου στο 60% της παραγωγής, µε πιθανή εξέλιξη ποσότητα του προϊόντος να οδηγηθεί µελλοντικά στην ελαιοποίηση (απόσυρση).

Η συλλογή του πράσινου ελαιόκαρπου της ποικιλίας Κονσερβολιά έχει επίσης επιβραδυνθεί µε βασική αιτία κυρίως την έλλειψη εργατικών χεριών, την παρατεταµένεη ανοµβρία στις περιοχές παραγωγής και τις χαµηλές τιµές παραγωγού. Εκτιµάται ότι, ούτε το 35% της εσοδείας δεν έχει ακόµη συγκοµιστεί.

Η ολιγωρία που παρατηρήθηκε τα προηγούµενα χρόνια από τα αρµόδια υπουργεία και τις υπηρεσίες τους στην επίλυση του προβλήµατος µετάκλισης αλλοδαπών εργατών γης από τις όµορες χώρες, έστρεψε µεγάλο αριθµό αυτών των εργατών προς άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Η σηµερινή έλλειψη αυτών των εργατών έχει σαν συνέπεια την σηµαντική αύξηση των ηµεροµισθίων και του κόστους παραγωγής του προϊόντος, κυρίως όµως η µη συλλογή των καρπών, πέραν της µείωσης του εισοδήµατος, δηµιουργεί και αισθήµατα απόγνωσης


Πηγή     www.agrotypos.gr/kalliergeies/elia/provlima-sti-sygkomidi-elias-i-elleipsi-ergaton-leei-i-diepaggelmatiki