Πρώτη φορά δηλώσεις ΟΣΔΕ μέσα στο... κατακαλόκαιρο, στον Πιερρακάκη τα ηνία

2022-05-10

Τρέχουν και δεν... φθάνουν στην κυβέρνηση και στο ΥπΑΑΤ, με το νέο σύστημα ΟΣΔΕ, καθώς από την πρώτη κιόλας στιγμή έχουν αναδειχθεί πάμπολλες αδυναμίες.

Πρώτη χρονιά με νέα δεδομένα και το σύστημα ΟΣΔΕ στο κυβερνητικό cloud (gov.gr) και τα προβλήματα που αναδεικνύονται (τα οποία και κατέγραψε ο ΑγροΤύπος από την πρώτη στιγμή) είναι πολλά. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γιώργος Γεωργαντάς, δεν είχε πλήρη εικόνα των προβλημάτων και των αστοχιών του νέου συστήματος μέχρι πριν από λίγες ημέρες. Μια σαφή εικόνα πήρε, λένε σχετικές πληροφορίες, στο πλαίσιο συνάντησής του, την περασμένη Παρασκευή στο ΥπΑΑΤ με την ΠΕΦΑ (Πανελλήνια Ένωση Φορέων Α'), αλλά και νωρίτερα από τις παρατηρήσεις που απέστειλαν στο ΥπΑΑΤ αρκετά ΚΥΔ.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, τα ηνία της δήλωσης ΟΣΔΕ 2022 ανέλαβε εξ ολοκλήρου η ομάδα Πιερρακάκη με έμπειρους προγραμματιστές, οι οποίοι ανέλαβαν να βελτιώσουν τις παρεχόμενες εφαρμογές, κοινώς, να βγάλουν τα κάστανα από την φωτιά. Στη σύσκεψη με την ΠΕΦΑ ο Γιώργος Γεωργαντάς δήλωσε πως το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω όσον αφορά στις πολιτικές επιλογές του ΥπΑΑΤ, ενώ αναφέρθηκε σε ένα... plan b, το οποίο και προαναφέραμε, όσον αφορά στο ΟΣΔΕ, με βελτίωση των εφαρμογών από την ομάδα Πιερρακάκη. Ακόμα προσπάθησε να βάλει φραγμό στις ορέξεις όσων προσπαθούν να κάνουν... business με το ΟΣΔΕ, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι αυτά έχουν τελειώσει.

Ψάχνονται για την καταληκτική ημερομηνία των δηλώσεων ΟΣΔΕ

Χωρίς καταληκτική ημερομηνία θα τρέξουν οι δηλώσεις ΟΣΔΕ 2022, μόλις το σύστημα γίνει πλήρως λειτουργικό, την ίδια ώρα που αυτή τη στιγμή η διαδικασία υποβολής δεν μπορεί να οδηγήσει σε οριστικοποίηση της ΕΑΕ. Μπροστά στην ανησυχία των ΚΥΔ και των παραγωγών αναφορικά με τις ημερομηνίες (άλλες χρονιές υπήρχε καταληκτική ως τις 15 Μαΐου και συνήθως δίδονταν παράταση), ο υπουργός τόνισε πως δεν θα μείνει κανένας παραγωγός χωρίς δήλωση ΟΣΔΕ... Αναφορικά με τις ημερομηνίες, αυτό που διατείνεται το ΥπΑΑΤ, είναι πως δεν υπάρχει κάποια δέσμευση της χώρας μας βάσει ευρωπαϊκού κανονισμού, από την στιγμή που δεν έχει δοθεί συγκεκριμένη ημερομηνία καταληκτική, όμως απ' ό,τι φαίνεται πάμε για δηλώσεις μέσα στο... κατακαλόκαιρο.Πηγή   www.agrotypos.gr/chrima/opekepe-ypaat/proti-fora-diloseis-osde-mesa-sto-katakalokairo-ston-pierrakaki-ta-inia