Προσωπικός γιατρός για όλους – Όλα όσα αλλάζουν στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας

2022-03-15

Τον προσωπικό θεράποντα γιατρό τους θα έχουν όλοι οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ, όπως προβλέπει το νομοσχέδιο που προωθεί το υπουργείο Υγείας και το οποίο περιλαμβάνει σημαντικές αλλαγές στον τομέα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ δεν θα μπορούν να υποβληθούν σε δωρεάν διαγνωστικές εξετάσεις, αλλά και σε άλλες ιατρικές πράξεις μη επείγοντος χαρακτήρα, όπως είναι οι τακτικές χειρουργικές επεμβάσεις, εάν δεν έχουν το σχετικό παραπεμπτικό από τον προσωπικό θεράποντα γιατρό τους. Το εν λόγω παραπεμπτικό θα είναι απαραίτητο για την πρόσβαση των ασφαλισμένων στα δημόσια νοσοκομεία, με εξαίρεση τα επείγοντα περιστατικά.

Οι ασφαλισμένοι θα επιλέξουν τον προσωπικό γιατρό τους - Η διαδικασία

Ο προσωπικός θεράπων ιατρός θα είναι παθολόγος ή γενικός γιατρός, ο οποίος θα παραπέμπει τον ασθενή σε συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ γιατρούς άλλων ειδικοτήτων, ανάλογα με το πρόβλημα υγείας το οποίο θα εντοπίζει. Σε περιπτώσεις χρόνιων νοσημάτων, ο προσωπικός γιατρός θα μπορεί να είναι γιατρός ειδικότητας π.χ. καρδιολόγος για τους καρδιοπαθείς.

Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, αναφέρθηκε σήμερα στις αλλαγές που προωθεί το υπουργείο Υγείας στον Τομέα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Σημειώνεται ότι το νομοσχέδιο με τις νέες ρυθμίσεις αναμένεται να έχει ψηφιστεί έως το τέλος Απριλίου.

Στη συνέχεια, οι ασφαλισμένοι θα κληθούν να επιλέξουν τον προσωπικό θεράποντα γιατρό τους, από τη λίστα εκείνων οι οποίοι θα έχουν δηλώσει συμμετοχή στο νέο σύστημα.

Προσωπικοί θεράποντες γιατροί, εκτός από τους ιδιώτες (που θα δηλώσουν συμμετοχή) μπορούν να είναι και γιατροί των δημόσιων δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, δηλαδή εκείνοι οι οποίοι υπηρετούν σε Κέντρα Υγείας και σε ΤΟΜΥ, έναντι πρόσθετων αποδοχών.

Ο προσωπικός θεράπων γιατρός, θα συντάσσει τον ψηφιακό φάκελο υγείας, θα συνταγογραφεί και θα συστήνει τη διενέργεια προληπτικών εξετάσεων και, βέβαια, θα είναι υπεύθυνος για την παραπομπή των ασθενών στα δημόσια νοσοκομεία.

Όπως προβλέπεται, οι συγκεκριμένοι γιατροί θα αμείβονται, σε ετήσια βάση, με ένα σταθερό χρηματικό ποσό, ανά ασθενή και θα μπορούν να παρακολουθούν έως και 2.000 ασθενείς.

Σύμφωνα με τις νέες νομοθετικές ρυθμίσεις, η σύμβαση των ιδιωτών γιατρών με τον ΕΟΠΥΥ, θα προβλέπει ότι θα είναι υποχρεωμένοι να καλύπτουν ανάγκες σε τοπικές δημόσιες Μονάδες Υγείας (νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας), όταν υπάρχουν κενά σε συγκεκριμένες ειδικότητες, κυρίως σε νησιωτικές περιοχές. Οι γιατροί αυτοί, θα προβλέπεται π.χ. να κάνουν δύο εφημερίες το μήνα, έναντι αμοιβής.

Το νομοσχέδιο προβλέπει, ακόμη, ότι στις βασικές αλλαγές αναδιάρθρωσης του ΕΟΠΥΥ περιλαμβάνονται:

-O έλεγχος όλων των παρόχων του Οργανισμού, σε πραγματικό χρόνο, ώστε να αξιολογούνται άμεσα οι παρεχόμενες υπηρεσίες.
-Η ένταξη κριτηρίων και δεικτών ως βασικής προϋπόθεσης για τη σύναψη συμβάσεων με τον Οργανισμό.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, εντός του Μαρτίου θα ξεκινήσουν πιλοτικά το πρόγραμμα προληπτικών εξετάσεων "Σπύρος Δοξιάδης" και το πρόγραμμα "Φώφη Γεννηματά" για τον έλεγχο των γυναικών για τον καρκίνο του μαστού, με τη διενέργεια μαστογραφίας.


Πηγή   www.enikos.gr/society/prosopikos-giatros-gia-olous-ola-osa-allazoun-stin-protovathmia-frontida-ygeias/1770811/