Προσοχή με τον χαρταετό: Τι να μην κάνετε αν μπλεχτεί σε καλώδια

2023-02-26

Αν και το πέταγμα του χαρταετού είναι μια δραστηριότητα που μας γεμίζει χαρά και ξεγνοιασιά, είναι σημαντικό να θυμόμαστε και να τηρούμε τις απαραίτητες οδηγίες ασφαλείας.

Ο πιο σημαντικός κανόνας είναι να επιλέγουμε ανοιχτούς χώρους, μακριά από ηλεκτροφόρα καλώδια, καθώς υπάρχει σοβαρός κίνδυνος ηλεκτροπληξίας και διακοπής της παροχής ρεύματος στη γύρω περιοχή, όπως προειδοποίησε μέσα από σχετική του ανακοίνωση, ο Διαχειριστής Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ).

Τι να μην κάνετε αν ο χαρταετός μπλεχτεί σε καλώδια

Σύμφωνα με τον ΔΕΔΔΗΕ, εάν ο χαρταετός σας μπλεχτεί σε καλώδια, τότε θα πρέπει να αποφύγετε τα παρακάτω, για την ασφάλειά σας:

  • Μην επιχειρήσετε να απελευθερώσετε τον χαρταετό τραβώντας τον σπάγκο ή χρησιμοποιώντας άλλα αντικείμενα, ακόμη και ξύλινα.
  • Μην προσπαθήσετε να αναρριχηθείτε πάνω σε ικριώματα ή στύλους διανομής ηλεκτρικού ρεύματος ή ηλεκτροφωτισμού, ούτε και σε σημεία που βρίσκονται κοντά σε ηλεκτροφόρα καλώδια.

Αυτό που πρέπει να κάνετε, είναι να ζητήσετε βοήθεια, ειδοποιώντας το τμήμα του ΔΕΔΔΗΕ για τις βλάβες και τις διακοπές ρεύματος ή επικοινωνώντας με το τοπικό αστυνομικό τμήμα.

Πώς θα επικοινωνήσετε με τον ΔΕΔΔΗΕ:

  • μέσω των τηλεφωνικών γραμμών 800 400 4000 και 11500 (Τηλεφωνικό Κέντρο Εξυπηρέτησης & Βλαβών)
  • μέσω της εφαρμογής κινητού MyDEDDIEApp
  • μέσω της online δήλωσης βλάβης στην ιστοσελίδα του ΔΕΔΔΗΕ 

Για την ταχεία αποκατάσταση τυχόν βλαβών από το πέταγμα των χαρταετών, ο ΔΕΔΔΗΕ θα έχει αυξημένα συνεργεία σε όλες τις Υπηρεσίες του ανά την Επικράτεια.