Προ των πυλών τα πρόστιμα για τα ηλεκτρονικά βιβλία – Πότε και σε ποιους θα επιβάλλονται

2022-01-06

Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για πρόστιμα σε όσους δεν αποστέλλουν μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας myData τα τιμολόγια που εκδίδουν.

Πολύ σύντομα οι σχετικές διατάξεις θα είναι έτοιμες και η ηλεκτρονική υποβολή των τιμολογίων θα καταστεί υποχρεωτική.

Πάντως το ΥΠΟΙΚ εξετάζει το ενδεχόμενο τρίμηνης παράτασης μέχρις ότου οι διατάξεις αυτές ενεργοποιηθούν. Μάλιστα θα κληθούν όσοι δεν έχουν υποβάλει τα σχετικά τιμολόγια του προηγούμενου έτους στην ηλεκτρονική πλατφόρμα να το πράξουν χωρίς πρόστιμο μέχρι την ημερομηνία που θα οριστεί από το υπουργείο Οικονομικών.

Όπως αναφέρουν πηγές που επικαλείται η εφημερίδα «Καθημερινή», αναφέρουν ότι εφόσον διαπιστωθεί ότι όλα κυλούν ομαλά και έχουν επιλυθεί τα όποια προβλήματα υπάρχουν σε κλάδους της οικονομίας, θα θεσμοθετηθούν και πρόστιμα σε όσους δεν αποστέλλουν τα παραστατικά στην ηλεκτρονική πλατφόρμα myData.

Έως σήμερα η νομοθεσία δεν προβλέπει πρόστιμα για όσους έχουν ξεχάσει ή αποφεύγουν να χρησιμοποιούν τα ηλεκτρονικά βιβλία, καθιστώντας επί της ουσίας προαιρετικό μέτρο.

Από τον προσεχή Απρίλιο όλες οι επιχειρήσεις θα είναι υποχρεωμένες, όχι μόνο να εκδίδουν ηλεκτρονικά τα παραστατικά τους αλλά και να τα αποστέλλουν στην εφαρμογή myData.

Σε διαφορετική περίπτωση τα πρόστιμα θα είναι τσουχτερά.

Τα παραστατικά εσόδων που θα εκδώσουν οι επιχειρήσεις έως την ημερομηνία έναρξης υποχρεωτικής διαβίβασης πρέπει να διαβιβαστούν στην πλατφόρμα του myData έως 31 Μαρτίου 2022.

Σημειώνεται ότι ειδικά για το 2021 η υποχρέωση διαβίβασης αφορούσε μόνο στα παραστατικά εσόδων και όχι τους λογιστικούς χαρακτηρισμούς εξόδων.