Λοκρίδα, ο τόπος του Λοκρού...γιού του Διός 

Πού θα στηθούν τα μπλόκα των αγροτών στην Φθιώτιδα

2022-02-04

Με διοργανωτές τους κατά τόπους Αγροτικούς Συλλόγους και τις Ομοσπονδίες, που συντονίζουν τη δράση τους μέσα από την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι έχουν έτοιμες να βάλουν μπρος τις μηχανές των τρακτέρ προκειμένου να ξεκινήσουν από την Παρασκευή, 4 Φεβρουαρίου το στήσιμο μπλόκων και την πραγματοποίηση πολύμορφων δράσεων, κλιμακώνοντας έτσι την πάλη τους για τα δίκαια αιτήματά τους που αφορούν την ίδια την επιβίωσή τους.

Σειρά από κινητοποιήσεις και διεργασίες που προηγήθηκαν δείχνουν ότι τα μπλόκα που θα στηθούν από σήμερα, Παρασκευή δεν είναι «κεραυνός εν αιθρία», αλλά αποτελούν συνέχεια του αγώνα που δίνουν εδώ και μήνες οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι. Ενδεικτικά, μέσα στον Γενάρη, πραγματοποιήθηκαν δεκάδες συσκέψεις σε χωριά, παραστάσεις διαμαρτυρίας σε καταστήματα της ΔΕΗ, σε Περιφέρειες, στον ΕΛΓΑ αλλά και συλλαλητήρια με τρακτέρ.

Τα μπλόκα στη Φθιώτιδα

Στην Φθιώτιδα τα μπλόκα των αγροτών αναμένεται να στηθούν με το ξεκίνημα της δεχόμενης εβδομάδας. Σύμφωνα με πληροφορίες μπλόκα θα στηθούν σε τέσσερα σημεία: Στην Ανθήλη, στον κόμβο της Πελασγίας, στη Μακρακώμη και στην παλιά Εθνική Οδό Αθηνών -Λαμίας, στο ύψος του «παλιού Λεβέντη». Στόχος των αγροτών είναι στις 10 Φλεβάρη να συγκροτηθεί ένα κεντρικό μπλόκο στην Ανθήλη, το οποίο θα στηριχθεί και θα ενισχυθεί από όλες τις περιοχές.

Με μηχανοκίνητη πορεία από τον κόμβο της Στροφυλιάς μέχρι τη Λίμνη ξεκινούν τις κινητοποιήσεις τους, σήμερα, Παρασκευή, 4 Φλεβάρη, στις 11:00 π.μ., οι αγρότες και κτηνοτρόφοι της βόρειας Εύβοιας.

Η Ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων:

«Συνάδελφοι, την Κυριακή 30 Γενάρη πραγματοποιήθηκε ανοιχτή συγκέντρωση στην Ανθήλη με συμμετοχή εκπροσώπων από όλους σχεδόν τους αγροτικούς συλλόγους του νομού μας και αποφασίσαμε ομόφωνα ότι μπροστά σε αυτή την κατάσταση που αντιμετωπίζουμε με τις τεράστιες αυξήσεις στο κόστος παραγωγής που μας οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στο να μην μπορούμε να επιβιώσουμε ως αγρότες και κτηνοτρόφοι, δεν έχουμε άλλη επιλογή από τον δρόμο των κινητοποιήσεων και του αγώνα.

Επίσης ψηφίστηκε ομόφωνα το πλαίσιο αιτημάτων και το χρονοδιάγραμμα των κινητοποιήσεων. Στις 7 και 8 Φλεβάρη ξεκινάμε την συγκέντρωση τρακτέρ στις πλατείες στα χωριά. Επίσης ο Α.Σ. Μακρακώμης στον κόμβο στο Καστρί, ο Α.Σ. Δυτικής Λοκρίδας στον κόμβο του Λεβέντη, με στόχο στις 10 Φλεβάρη να συγκροτηθεί κεντρικό μπλόκο στην Ανθήλη το οποίο θα στηριχθεί και θα ενισχυθεί από όλες τις περιοχές.

Συνάδελφοι, πρέπει να πάρουμε θέση μάχης, για να υπερασπιστούμε το εισόδημά μας, το δικαίωμά μας να ζούμε αξιοπρεπώς από τη δουλειά μας και την παραγωγή μας στον τόπο μας, το δικαίωμα της επόμενης γενιάς αγροτών και κτηνοτρόφων να ζήσουν στα χωριά μας κάνοντας αυτή τη δουλειά.

ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΙΤΗΜΑΤΩΝ

Αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο.

Καμία αύξηση στις τιμές αγροτικού και οικιακού ρεύματος. Να αφαιρεθούν από τους λογαριασμούς, οι λοιπές χρεώσεις και να πληρώνουμε μόνο το ρεύμα.

Να δοθεί επιδότηση για να καλυφθεί το κόστος από τις τεράστιες αυξήσεις στα αγροεφόδια και τις ζωοτροφές.

Να σταματήσει το αίσχος με τον κανονισμό του ΕΛΓΑ και να αποζημιωνόμαστε άμεσα στο 100% των ζημιών από όλες τις φυσικές καταστροφές και ασθένειες.

Να οριστούν κατώτερες εγγυημένες τιμές για τα προϊόντα, που να προστατεύουν το εισόδημά μας, ιδιαίτερα τώρα που το κόστος παραγωγής είναι απρόβλεπτο.
Πηγή   https://e-sterea.gr/index.php/topika/sterea/43065-poy-tha-stithoyn-ta-bloka-ton-agroton-stin-fthiotida?fbclid=IwAR0wZb7kFo8PVnyN6oScXmJbWw2fL710FJOEFLDjccmfzJ723BAwL3-XaWo