Πετρέλαιο θέρμανσης: Σε ποια τιμή θα κάνει… πρεμιέρα – Όλα όσα ισχύουν για το επίδομα

2022-10-13

Την εκτίμηση ότι το πετρέλαιο θέρμανσης θα κινηθεί πάνω από τα επίπεδα του 1,50 ευρώ με βάση τις σημερινές τιμές, εξέφρασε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ) και της Ένωσης Βενζινοπωλών Θεσσαλονίκης, Θέμης Κιουρτζής μιλώντας στον ΑΝΤ1.

«Υπάρχει μια πολύ σημαντική μεταβλητότητα στις τιμές το τελευταίο χρονικό διάστημα. Δηλαδή περιμέναμε το τριήμερο να έχει μια πτώση της τάξεως των 5 λεπτών, ωστόσο φαίνεται πως αυτό δεν είναι εφικτό να γίνει. Είχαμε μια διαφοροποίηση στις διεθνείς τιμές χθες, μια υψηλότερη τιμή στα διυλισμένα προϊόντα ιδιαίτερα στο πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης. Και έτσι το 5λεπτο που περιμέναμε ότι θα έχει μείωση δεν έχει» συμπλήρωσε ο κ. Κιουρτζής.

Επίσης ρωτήθηκε εάν το πετρέλαιο θέρμανσης θα κινηθεί πάνω από 1,60 ευρώ σε κάποιες περιοχές. «Τα 1,60 ευρώ είναι σίγουρα στις απομακρυσμένες περιοχές. Αυτές έχουν σημαντικό κόστος μεταφοράς. Γιατί πολύ σημαντικός παράγοντας είναι και η μεταφορά. Τα περιθώρια κέρδους είναι πολύ μικρά. Και πρέπει να τονίσω ότι όταν μιλάμε για τις τιμές, σημαίνει ότι αυτές προέρχονται από νόμιμη διακίνηση καυσίμων και όχι από τα πολλά παρατράγουδα που έχει η αγορά» .

Πετρέλαιο θέρμανσης: Τι είπε για τις παραγγελίες

Ο κ. Κιουρτζής μίλησε και για το πώς κινούνται οι παραγγελίες.

«Παραγγελίες υπάρχουν. Γιατί οι καταναλωτές τον Απρίλιο δεν έβαλαν πετρέλαιο στις δεξαμενές τους δεδομένου ότι η διυλιστηριακή τιμή του πετρελαίου ήταν περίπου στο 1,60 ευρώ και 1,57 ευρώ. Άρα οι καταναλωτές δεν φουλάρισαν πέρυσι πετρέλαιο στο τέλος της σεζόν. Δεύτερον όλες οι πηγές θέρμανσης που έχουμε είναι πολύ ακριβότερες: τα πέλλετ, το ρεύμα και το φυσικό αέριο. Φαίνεται ότι πολλοί καταναλωτές στρέφονται ξανά προς το πετρέλαιο θέρμανσης» σημείωσε μεταξύ άλλων.

Επίδομα θέρμανσης: Πότε θα ανοίξει η πλατφόρμα για τις αιτήσεις

Κοντά στα Χριστούγεννα θα ανοίξει η πλατφόρμα για το επίδομα θέρμανσης, όπως είχε γνωστοποιήσει το Σάββατο, 8 Οκτωβρίου ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης στο OPEN. Για να λάβει κανείς το επίδομα θα πρέπει πρώτα να έχει πληρώσει το πετρέλαιο θέρμανσης, είχε προσθέσει.

Υπενθύμισε δε, πως το ποσό του επιδόματος θα είναι πολύ μεγαλύτερο φέτος καθώς θα καλύπτει και νοικοκυριά που θα επιλέξουν να ζεσταθούν με πετρέλαιο θέρμανσης ή με άλλα είδη θέρμανσης.

«Είναι μια καλή βοήθεια την οποία θα πάρουν τα νοικοκυριά. Η μεγάλη βοήθεια είναι η επιδότηση των 0, 25 στο πετρέλαιο θέρμανσης. Γιατί το 0,25 αφορά στο σύνολο των νοικοκυριών. Ο συνδυασμός των δύο θα απαλύνει το πρόβλημα της θέρμανσης το οποίο προηγείται άλλων πραγμάτων. Η δική μας ιεραρχία είναι, πρώτα ο ηλεκτρισμός, μετά η θέρμανση και μετά τα ευάλωτα νοικοκυριά» είχε σημειώσει μεταξύ άλλων ο κ. Σκυλακάκης.

Η διαδικασία για την υποβολή αιτήσεων

Υπενθυμίζεται ότι οι αιτήσεις για το επίδομα θέρμανσης γίνονται στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ," myAADE" και οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να ακολουθήσουν τη παρακάτω διαδικασία:

 • Αρχικά θα πρέπει να εισέλθουν στην πλατφόρμα
 • Επιλέγουν " Εκδήλωση ενδιαφέροντος"
 • Επιλέγουν αν διαμένουν σε μονοκατοικία ή πολυκατοικία
 • Επιλέγουν αν είναι ιδιοκτήτες ή ένοικοι, οπότε συμπληρώνουν τον ΑΦΜ του ιδιοκτήτη
 • Επιλέγουν είδος καυσίμου
 • Συμπληρώνουν τον Αριθμό παροχής ρεύματος
 • Επιλέγουν οικισμό
 • Συμπληρώνουν τα τ.μ. της κατοικίας
 • Συμπληρώνουν τον IBAN στο myAADE

Αυτοί είναι οι δικαιούχοι που θα λάβουν διπλό το επίδομα θέρμανσης

Διπλό επίδομα θέρμανσης στα 700 ευρώ θα λάβουν φέτος οι πολίτες που θα εγκαταλείψουν το κλιματιστικό ή το φυσικό αέριο και θα στραφούν προς το πετρέλαιο θέρμανσης αλλά και τα νοικοκυριά που δικαιούνται για πρώτη φορά επίδομα θέρμανσης, λόγω αύξησης των εισοδηματικών κριτηρίων. Επίσης επισημαίνεται πως το βασικό ποσό του επιδόματος είναι 350 ευρώ και αυτό προσαυξάνεται κατά 20% για κάθε τέκνο. Πάντως επιδοτούνται το πετρέλαιο θέρμανσης, το φυσικό αέριο, το υγραέριο, τα καυσόξυλα, και τα pellet. Για να λάβει κάποιος το επίδομα θα πρέπει να γνωρίζει μεταξύ άλλων ότι :

Α. Τα εισοδηματικά κριτήρια είναι:

 • Έως 16.000 ευρώ για τους άγαμους
 • Έως 24.000 ευρώ για τους για τους έγγαμους χωρίς παιδιά
 • 27.000 ευρώ για τους έγγαμους με ένα παιδί
 • 30.000 ευρώ για τους έγγαμους με δύο παιδιά
 • Συν 3000 ευρώ για τους έγγαμους που έχουν ένα επιπλέον παιδί

Για τις μονογονεϊκές οικογένειας είναι : έως 27.000 ευρώ συν 3.000 ευρώ /παιδί

Β. Η αξία της ακίνητης περιουσίας θα πρέπει να είναι :

 • για τους άγαμους 180.000 ευρώ
 • για τους έγγαμους 300.000 ευρώ


Πηγή   www.enikonomia.gr/my-money/petrelaio-thermansis-se-poia-timi-tha-ka/415113/