Παρέμβαση στο ζήτημα της χωροθέτησης πλωτού φωτοβολταϊκού στη Λεκούνα από Σύλλογο Προστασίας Περιβάλλοντος Αγ.Ιωάννη Θεολόγου-ΟΣΜΑΕΣ Δήμου Λοκρών

2022-10-05

 Την ακόλουθη ανάρτηση  στα social έκανε ο  Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Αγ.Ιωάννη Θεολόγου-ΟΣΜΑΕΣ Δήμου Λοκρών με αφορμή την χωροθέτηση πλωτού φωτοβολταϊκού στην θέση  Λεκούνα, Μαλεσίνας του Δήμου Λοκρών


ΠΡΟΣ: ΥΠΕΝ ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ & ΑΣΤΙΚΟΥ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ ΧΩΡ.ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ

Δ/ΣΗ ΧΩΡ. ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ

Τμήμα Ειδικών Χωροταξικών Πλαισίων (Β')

Υπόψιν κυρίου Γ. Μανούρη

ΚΟΙΝ: Δήμο Λοκρών

Θέμα: Χωροθέτηση Πιλοτικού Θαλάσσιου Πλωτού Φωτοβολταικού Σταθμού (Π.Θ.Π.Φ.Σ) ισχύος 1 MW της εταιρείας «ΠΕΠΠΑΣ ΚΑΙ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΟΙΚΟΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΠΕ» στη θέση «ΛΕΚΟΥΝΑ-ΒΟΡΕΙΟΣ ΕΥΒΟΙΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ» Δήμου Λοκρών Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

Σχετικό: ΑΠ. ΥΠΕΝ Δ/ΧΩΡΣ 76744/1046/22-7-2022

Σε συνέχεια του σχετικού εγγράφου, σας ενημερώνουμε για τα εξής:

Η εν θέματι χωροθέτηση πλήττει ανεπανόρθωτα τον τουριστικό, παραθεριστικό και αναψυχής προορισμό της εν λόγω περιοχής (Παραλίας Λεκούνας ) , εμποδίζει την ανάπτυξη του οικιστικού παραθεριστικού Οικισμού ΤΕΚΤΩΝ, δημιουργεί δυσμενείς συνθήκες για την διεξαγωγή της αλιείας και υποβαθμίζει δραματικά το πλούσιο φυσικό κάλλος της περιοχής.

Αναλυτικά:

α) Σύμφωνα με το Εγκεκριμένο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (Γ.Π.Σ) της Δημοτικής Ενότητας Μαλεσίνας του Δήμου Λοκρών,η Δ.Ε. Μαλεσίνας και συγκεκριμένα η περιοχή Λεκούνα λόγω του παράκτιου χαρακτήρα, έχει ορισθεί ως ζώνη τουρισμού

- αναψυχής. Το φυσικό περιβάλλον κατά μήκος της ακτογραμμής και οι κατάλληλες υποδομές στην περιοχή καθιστούν τον τόπο παραθεριστικό προορισμό.

β) Στην συγκεκριμένη περιοχή έχει ιδρυθεί νομίμως ο αστικός και παραθεριστικός οικοδομικός συνεταιρισμός «ΤΕΚΤΩΝ», γεγονός που καθιστά αδύνατη την εγκατάσταση ενός τέτοιου έργου στην περιοχή.

γ)Η χωροθέτηση του ανωτέρου έργου θα εμποδίσει και θα δημιουργήσει δυσμενείς συνθήκες στην διεξαγωγή της παράκτιας αλιείας, βιοποριστική δραστηριότητα για σημαντικό ποσοστό κατοίκων της περιοχής.

δ) Κύριο χαρακτηριστικό της περιοχής αποτελεί το πλούσιο φυσικό κάλος. Πρόκειται για ενδιαφέροντα τοπία με εξαιρετική ποικιλία όπως μεγάλες εκτάσεις πρασίνου, απότομες και βραχώδεις ακτές, παραλίες και παράκτιους βιότοπους, χαρακτηριστικά που θα επηρεαστούν σημαντικά από την εγκατάσταση ενός τέτοιου έργου.

Κατόπιν των ανωτέρω ως Σύλλογος, διαφωνούμε πλήρως για τη χωροθέτηση και αδειοδότηση του Πιλοτικού Θαλάσσιου Πλωτού Φωτοβολταϊκού (Π.Θ.Π.Φ.Σ) ισχύος 1 MW της εταιρείας «ΠΕΠΠΑΣ ΚΑΙ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΟΙΚΟΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΠΕ» στη θέση «ΛΕΚΟΥΝΑ-ΒΟΡΕΙΟΣ ΕΥΒΟΙΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ» Δήμου Λοκρών Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και απαιτούμε

ως αναγκαία, την άμεση απόσυρση του εν θέματι χωροταξικού

σχεδιασμού αλλά και όποιου άλλου ο οποίος θα εμποδίσει και θα

δυναμιτίσει τη μόνη μορφή βιώσιμης εξέλιξης και ανάπτυξης

του Δήμου Λοκρών: Την Τουριστική.Για το ΔΣ του Συλλόγου

Ο πρόεδρος Ηλίας Δημητρόπουλος

Ο γεν. γραμματέας Γιώργος Μπατάτσιος