Παρέμβαση Σαρακιώτη στη Βουλή για την αξίωση επιστροφής στο Υπ. Οικονομικών εκτάσεων στη Λοκρίδα

2025-01-31

Κοινοβουλευτική ερώτηση για την αξίωση του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών να περιέλθουν στην κυριότητά του αγροτικές εκτάσεις της Λοκρίδας, κατέθεσε ο Βουλευτής Φθιώτιδας Γιάννης Σαρακιώτης.

Στο κείμενο της ερώτησής του, γίνεται λόγος για μεγάλη αναστάτωση που έχει ξεσπάσει στην περιοχή της Λοκρίδας μετά και την άσκηση αγωγής του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών μέσω της οποίας ζητά την αναγνώριση της κυριότητας του επί εκτάσεων οι οποίες καλλιεργούνται για δεκάδες χρόνια από αγρότες της περιοχής της Λοκρίδας Φθιώτιδας. Όπως, επισημαίνεται αυτή η πρωτοβουλία έλαβε χώρα με αυθαίρετο τρόπο και στη βάση αόριστων προσεγγίσεων αφού φέρεται να λείπουν επικαιροποιημένα στοιχεία που να προσδιορίζουν με σαφήνεια ακόμη και τα όρια των σχετικών αγροτικών εκτάσεων.

Επιπλέον, στο κείμενο της ερώτησης του Βουλευτή Φθιώτιδας γίνεται λόγος για άκρως αιφνιδιαστική και επιθετική ενέργεια του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, η οποία αφενός αγνοεί επιδεικτικά το γεγονός ότι, από την εκμετάλλευσή τους εξαρτάται ο ίδιος ο βιοπορισμός εκατοντάδων καλλιεργητών και αφετέρου δεν λαμβάνεται υπ' όψιν ότι, όλο αυτό το πολυετές χρονικό διάστημα οι ίδιοι τηρούσαν της υποχρεώσεις τους προς το Ελληνικό Δημόσιο (π.χ. καταβολή του φόρου ιδιοκτησίας). Παράλληλα, υπογραμμίζεται ότι, το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών αδιαφορεί επιδεικτικά για το γεγονός ότι, οι καλλιεργητές και οι αγρότες της περιοχής διέθεσαν σημαντικά ποσά, επενδύοντας σε αυτή τη δραστηριότητα, παραγνωρίζοντας συνάμα τόσο την κρίσιμη περίοδο που διέρχεται ο πρωτογενής τομέας στην περιοχή, αλλά και η ευρύτερη κοινωνικό-οικονομική δραστηριότητα σε αυτή μετά και την παύση της λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ.

Σε δήλωσή του σχετικά με το ζήτημα που έχει ξεσπάσει, ο Βουλευτής Φθιώτιδας σημειώνει:

«Η Κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, επιδεικνύει για μία ακόμη φορά πρωτοφανή κυνισμό, αδιαφορία και κοινωνική αναλγησία απέναντι στη Λοκρίδα. Μετά το κλείσιμο της ΛΑΡΚΟ και το ισχυρό χτύπημα που επέφερε αυτή η εξέλιξη στην οικονομική ζωή και την κοινωνική συνοχή της περιοχής, έρχεται σήμερα, να στερήσει το δικαίωμα μεγάλου αριθμού αγροτών να συνεχίσουν να καλλιεργούν τις αγροτικές εκτάσεις τους. Με μία άκρως επιθετική και αιφνιδιαστική πρωτοβουλία, υποβάλλει σε τεράστια δοκιμασία, τους αγρότες της περιοχής μας, οι οποίοι σε μία δύσκολη περίοδο για τον πρωτογενή τομέα, θα κληθούν να δαπανήσουν χρήματα και να αφιερώσουν μεγάλο κόπο, προκειμένου να υπερασπιστούν το αυτονόητο δικαίωμα τους στον βιοπορισμό. Αδιαφορώντας επιδεικτικά για το γεγονός ότι, όλα αυτά τα χρόνια επένδυσαν σημαντικά ποσά για την αναβάθμιση της δραστηριότητάς τους, τηρώντας ταυτόχρονα τις υποχρεώσεις τους προς το Ελληνικό Δημόσιο, απειλεί το μέλλον ενός εξαιρετικά σημαντικού παραγωγικού τμήματος της τοπικής κοινωνίας. Το αρμόδιο Υπουργείο οφείλει, έστω για μία φορά, να επιδείξει ελάχιστη ευαισθησία και ανθρωπιά στην περιοχή της Λοκρίδας. Διασφαλίζοντας την επωφελέστερη εξυπηρέτηση του γενικού συμφέροντος, άρα και αυτού της τοπικής κοινωνίας».


Αθήνα, 31/01/2025 

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ.

Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών

Θέμα: «Μεγάλη η αναστάτωση στην περιοχή της Λοκρίδας μετά την αξίωση του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών να επιστραφούν αγροτικές εκτάσεις σε αυτό»

Μείζονα αναστάτωση έχει προκληθεί στην περιοχή της Λοκρίδας μετά και την άσκηση αγωγής του Ελληνικού Δημοσίου, όπως νομίμως εκπροσωπείται από τον εκάστοτε Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών με την οποία προβάλλεται το δικαίωμα περί αίτησης αναγνώρισης της κυριότητας του επί – σύμφωνα με την ασκηθείσα αγωγή – επιδίκων ακινήτων και κατ' επέκταση τη διόρθωση προγενέστερων εγγραφών στα κτηματολογικά βιβλία του οικείου κτηματολογικού γραφείου. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, το Ελληνικό Δημόσιο δηλώνει σήμερα ότι, διαθέτει την πλήρη και αποκλειστική κυριότητα αγροτεμαχίων στην περιοχή της Αταλάντης εκτάσεως εκατοντάδων στρεμμάτων. Τα περισσότερα των οποίων αποκτήθηκαν με συμβολαιογραφικά έγγραφα και μετά από έλεγχο στις αρχικές εγγραφές του αρμόδιου κτηματολογικού γραφείου, στα οποία εμφανίζονταν ως ιδιοκτησία κυρίων – ιδιωτών αγροτικής μορφής, και όταν μάλιστα δεν απαιτείται πράξη χαρακτηρισμού για τα συμβόλαια αγοράς αγροτικών ακινήτων.

Η ανωτέρω εκ μέρους του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών αναληφθείσα πρωτοβουλία, λαμβάνει χώρα επί τη βάσει καταφανώς αυθαιρέτου τρόπου και αόριστης προσέγγισης, μιας και φέρεται να εκλείπουν επικαιροποιημένα στοιχεία που να προσδιορίζουν με σαφήνεια ακόμη και τα όρια των ως άνω αγροτεμαχίων. Χαρακτηριστικό είναι ότι, προς υπεράσπιση των ετεροχρονισμένων και καταχρηστικών αξιώσεων του, το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, σύμφωνα και με τεθείσες υπ' όψιν πληροφορίες, επικαλείται απλώς ένα πρωτόκολλο εκτίμησης δημοσίου κτήματος.

Επιπροσθέτως, και εστιάζοντας στην κοινωνική αναταραχή που έχει επιφέρει η άκρως αιφνιδιαστική ενέργεια του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, σύμφωνα και με δηλώσεις των ιδιοκτητών των αγροκτημάτων, αυτή εκλαμβάνεται ως άκρως επιθετική, η οποία αγνοεί επιδεικτικά το γεγονός ότι, από την εκμετάλλευσή τους εξαρτάται ο ίδιος ο βιοπορισμός εκατοντάδων καλλιεργητών. Παράλληλα, δεν λαμβάνεται υπ' όψιν ότι, όλο αυτά τα έτη κατά τα οποία ασκούσαν πράξης νομής εκπλήρωναν κανονικά τις υποχρεώσεις τους, όπως της νόμω οριζομένης καταβολής φόρου ιδιοκτησίας.

Ταυτόχρονα, το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών φαίνεται να μην συνεκτιμά το γεγονός ότι, όλα αυτά τα έτη, οι καλλιεργητές των αγροκτημάτων αυτών έχουν προβεί σε σειρά δαπανηρών ενεργειών και επενδύσεων προς την κατεύθυνση του εκσυγχρονισμού του τρόπου καλλιέργειας. Περαιτέρω, τα θιγόμενα μέρη εκφράζουν τον πλήρη αιφνιδιασμό τους για το γεγονός ότι, από πλευράς του Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών δεν παρεσχέθη καμία προηγούμενη ενημέρωση, με την ενέργεια αυτή να συνιστά πρόδηλο πλήγμα στην αξιοπιστία της Πολιτείας απέναντι στους πολίτες, διαρρηγνύοντας ταυτόχρονα το αίσθημα εμπιστοσύνης των πολιτών απέναντι στο Κράτος και τους θεσμούς του.

Επιπλέον, με βάση τεθέντα υπ' όψιν στοιχεία, το ενάγων Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών ισχυρίζεται ότι, ασκούσε και εξακολουθεί να ασκεί με διάνοια κυρίου και καλή πιστή, χωρίς ουδέποτε να έχει θεωρήσει ότι προσβάλλει οποιοδήποτε δικαίωμα τρίτου όλες εκείνες τις πράξεις που αρμόζουν στο δικαίωμα κυριότητας.

Η διάνοια κυρίου εκδηλώνεται με τη μεταχείριση του πράγματος με τον ίδιο τρόπο με τον οποίο θα μπορούσε να το μεταχειριστεί ο ιδιοκτήτης και «όποιος απέκτησε τη φυσική εξουσία πάνω στο πράγμα (κατοχή) είναι νομέας του, αν ασκεί την εξουσία αυτή με διάνοια κυρίου. Άσκηση νομής η οποία απαιτείται για την κτήση της κυριότητας ακινήτου με έκτακτη (αλλά και με τακτική) χρησικτησία, συνιστούν εμφανείς υλικές ενέργειες πάνω σ' αυτό, που προσιδιάζουν στη φύση και στον προορισμό του, με τις οποίες εκδηλώνεται η βούληση του νομέα να το εξουσιάζει με διάνοια κυρίου, όπως είναι, ενδεικτικά, η εποπτεία, η επίβλεψη, η επίσκεψη, η εκμίσθωση σε τρίτο, η φύλαξή του, η καλλιέργεια, η οριοθέτηση και η επιμέτρηση των διαστάσεών του, η ανάθεση συντάξεως τοπογραφικών διαγραμμάτων, οι

ενέργειες για ένταξή του στο σχέδιο πόλεως, η ανέγερση κτισμάτων κ.λπ.».1 Έχοντας τα ανωτέρω υπ' όψιν σε συνδυασμό με την αντικειμενικά μεγάλη χρονική απόσταση ανάμεσα στο χρόνο εγγραφής του επίδικου ακινήτου (Ιούνιος 1940) στο Γενικό Βιβλίο Καταγραφής της Οικονομικής Εφορίας Λοκρίδας και την εν έτει 2024 τέλεση επιμέρους ενεργειών, όπως είναι ενδεικτικά η καταμέτρηση και οριοθέτηση αυτού, καθώς και η κατάρτιση τοπογραφικού διαγράμματος, καταδεικνύεται ότι, ουδέποτε υπήρξε εκ μέρους του Ελληνικού Δημοσίου ουσιαστική μέριμνα διαχείρισης ή/και αξιοποίησης επωφελούς προς το γενικό συμφέρον και κατά την έννοια της Συνταγματικής πρόβλεψης (παρ. 2 άρθρο 17), χρήσης για δημόσια ωφέλεια που έχει αποδειχθεί με τον προσήκοντα τρόπο και σε κάθε περίπτωση, σίγουρα όχι αντίστοιχης με αυτή που διασφαλίζεται μέσω της άσκησης πράξεως νομής εκ μέρους των εναγομένων.

Επειδή, εν τω μέσω μίας συγκυρίας όπου, η αγροτική παραγωγή και ο πρωτογενής τομέας υφίσταται σειρά πληγμάτων, με αποτέλεσμα να έχουμε οδηγηθεί στην κατά 16% μείωσή της το 2023 εν συγκρίσει με το μόλις 1,5% της Ε.Ε., τέτοιου είδους ενέργειες από πλευράς του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών δεν προάγουν τη βιωσιμότητα του εν λόγω τομέα και την απρόσκοπτη απασχόληση σε αυτόν.

Επειδή, η οικονομική δραστηριότητα και η κοινωνική συνοχή στην περιοχή της Λοκρίδας έχει ήδη επηρεαστεί αρνητικά, μετά και την παύση της λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ, με τον πρωτογενή τομέα να συνιστά, πιθανώς, τη μοναδική ουσιαστική πηγή εισοδήματος στην περιοχή.

Επειδή, η ανωτέρω, εκ μέρους του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών αναληφθείσα πρωτοβουλία της άσκησης αγωγής, σύμφωνα και με δηλώσεις των ιδιοκτητών των αγροκτημάτων, εκλαμβάνεται από εκείνους ως μία άκρως επιθετική ενέργεια του Δημοσίου απέναντι τους, η οποία αγνοεί επιδεικτικά το γεγονός ότι, από την εκμετάλλευσή τους εξαρτάται ο ίδιος τους ο βιοπορισμός.

Επειδή, όλο αυτό το χρονικό διάστημα οι θιγόμενοι καλλιεργητές των αγροκτημάτων αυτών έχουν προβεί σε σειρά δαπανηρών ενεργειών και επενδύσεων προς την κατεύθυνση του εκσυγχρονισμού του τρόπου καλλιέργειας και της αναβάθμισης της λαμβάνουσας χώρα σε αυτά παραγωγικής διαδικασίας.

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

1 Η υπ' αριθ. 1981/2022 Απόφαση του Αρείου Πάγου. https://t.ly/sC4wc

1. Για ποιο λόγο, μετά από πάρα πολλά χρόνια καλόπιστης άσκησης πράξεως νομής από πλευράς των καλλιεργητών, έρχεται το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών να εγείρει δικαίωμα κυριότητας;

2. Με ποιο τρόπο εγγυάται το ενάγον Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, επωφελέστερη και συμβατότερη με την εξυπηρέτηση του γενικού συμφέροντος, άρα και αυτού της περιοχής, χρήση και αξιοποίηση της αξιούμενης ακίνητης περιουσίας, από τη σημερινή;

3. Δεδομένης της μεγάλης αναστάτωσης που έχει προκληθεί, προτίθεται να αναλάβει το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών πρωτοβουλίες που θα συμβάλλουν στην εξεύρεση επωφελούς προς το γενικό συμφέρον λύσης, χωρίς την επιβάρυνση των θιγόμενων καλλιεργητών;

4. Λαμβανομένων υπ' όψιν των εξαιρετικά δαπανηρών ενεργειών και επενδύσεων προς το σκοπό του εκσυγχρονισμού της παραγωγικής διαδικασίας, οι οποίες και έχουν λάβει χώρα μέχρι και σήμερα, σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για την αντιστάθμιση ενδεχόμενων απωλειών;

5. Λαμβανομένου υπ' όψιν του γεγονότος ότι, οι μέχρι σήμερα ασκούντες πράξεις νομής, εκπληρώνουν κανονικά το σύνολο των τακτικών υποχρεώσεων τους προς το Δημόσιο, όπως π.χ. την καταβολή του φόρου ιδιοκτησίας, ποιο είναι το σχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, για την επιστροφή των σχετικών ποσών;

Ο ερωτών Βουλευτής

Σαρακιώτης Ιωάννης