Πάνω από 62 ετών οι 9 στους 10 συνταξιούχους στην Ελλάδα – Τι ισχύει για τα όρια ηλικίας

2022-07-13

Στην κορυφή των χωρών της Ε.Ε. όσον αφορά στα γενικά όρια ηλικίας συνταξιοδότησης αλλά και τη μέση πραγματική ηλικία αποχώρησης των συνταξιούχων από τον ενεργό εργασιακό βίο βρίσκεται η Ελλάδα.

Μάλιστα οι 9 στις 10 συνταξιούχους στη χώρα μας έχουν ηλικία πάνω από 62 ετών, γεγονός που αποδεικνύει τις «παρενέργειες» από την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης που έγινε τα τελευταία χρόνια αλλά και την αδυναμία των ασφαλισμένων να εξέλθουν με πιο αξιοπρεπή σύνταξη λόγω των δραματικών περικοπών που επέφερε ο νόμος Κατρούγκαλου επί ΣΥΡΙΖΑ.

Το δεύτερο μνημόνιο που συντάχθηκε το 2012 επέβαλε απότομη αύξηση των ορίων κατά δύο έτη, από τα 60 στα 62 και από τα 65 στα 67. Την ίδια ώρα τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας δείχνουν ότι:

Μόνο 233.764 συνταξιούχοι έχουν ηλικία έως 60 ετών στους οποίους συμπεριλαμβάνονται χήρες/χήροι, ορφανά, ανασφάλιστοι, ανάπηροι κλπ.

Η συντριπτική πλειονότητα δηλ. ποσοστό 89% έχει ηλικία πάνω από 62 έτη.

Σύμφωνα με την ΕΝΥΠΕΚΚ, οι Έλληνες αναγκάζονται να εργάζονται έως και τα 67 και τα 70 χρόνια ζωής τους, ώστε να ακτοχυρώσουν κάποτε τις συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις του νόμου Κατρούγκαλου.

Πάντως, σύμφωνα με την εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», ισχυρές πιέσεις θα δεχτεί τα επόμενα χρόνια το ασφαλιστικό σύστημα λόγω του δημογραφικού, χωρίς να αποκλείεται μια μελλοντική αύξηση στο γενικό όριο ηλικίας συνταξιοδότησης.

Σύμφωνα με τα ισχύοντα, από την Πρωτοχρονιά του 2024 τα όρια ηλικία θα ανακαθορίζονται ανά τριετία, με βάση πάντα το προσδόκιμο ζωής.

Ουσιαστικά η πρώτη αναπροσαρμογή θα μπορούσε να έχει αρχίσει από την 1/1/2021. Ωστόσο η πανδημική κρίση και τα ήδη υψηλά όρια ηλικίας στη χώρα μας «φρέναραν» μια τέτοια αρνητική εξέλιξη.


Πηγή   www.enikonomia.gr/economy/pano-apo-62-eton-oi-9-stous-10-syntaxiouchous/392501/