Οικονόμου: Απαράδεκτες οι ενέργειες της Τουρκίας στο Αιγαίο - Έχουμε ενεργειακή επάρκεια

2022-04-28

Τους πολιτικούς συντάκτες ενημέρωσε το μεσημέρι της Πέμπτης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου για τις τελευταίες εξελίξεις στην πολιτική σκηνή.

Ο κ. Οικονόμου ξεκίνησε λέγοντας πως υπάρχει ενεργειακή επάρκεια στη χώρα και δεν θα προκύψει διαταραχή, ενώ οι επόμενες πληρωμές στην Gazprom θα γίνουν το τρίτο 10ημερο του Μαΐου και μέχρι τότε θα έχει αποσαφηνιστεί η στάση των κρατών και των εταιρειών εντός ΕΕ.

Σημείωσε πως η χώρα μας θα συνεχίσει να πληρώνει τη Ρωσία με τρόπο που δεν θα παραβιάζονται οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη χώρα. «Είναι τεχνικό το θέμα μετατροπής του ευρώ σε ρούβλια, εμείς με ευρώ θα συνεχίσουμε να πληρώνουμε. Το πώς θα γίνεται η μετατροπή είναι ένα ζήτημα το οποίο θα λυθεί».

Από το υπουργείο Ενέργειας, σημείωσε, «έχει ήδη καταρτιστεί και ανακοινωθεί αναλυτικό σχέδιο για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της χώρα, ακόμα και στην ακραία περίπτωση -που φαντάζει πολύ λίγο πιθανή- που θα έχουμε προβλήματα στον εφοδιασμό».

«Για τα έργα για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας είναι γνωστό ότι βρίσκεται σε διαβούλευση σχέδιο νόμου. Η κυβέρνηση συνεχίζει όπως προκύπτει και από αυτό το σχέδιο νόμου τις μεταρρυθμίσεις που στόχο έχουν την μεγαλύτερη αυτάρκεια της χώρας και την ενίσχυση της επάρκειας και την μείωση των εκπομπών αερίου», είπε.

Ο κ. Οικονόμου συνέχισε λέγοντας πως:

«Στρατηγικός στόχος της κυβέρνησης είναι έως το 2030 η συνολική εγκατεστημένη ισχύς από ΑΠΕ να ανέλθει στα 25 γιγαβάτ από τα 8,62 που είναι σήμερα και έως το τέλος της δεκαετίας να έχουν τεθεί σε λειτουργία σταθμοί αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας τουλάχιστον 3,5 γιγαβάτ»

 Ο Γιάννης Οικονόμου είπε ακόμα μια σημαντική εξέλιξη αφορά τον μηδενισμό των εκκρεμών συντάξεων στο ΝΑΤ. Εκκρεμείς κύριες συντάξεις ήταν 3.100 τον Φεβρουάριο και πλέον εκκρεμούν μόνο 12.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε και στον τουρισμό και τόνισε ότι υπάρχει αισιοδοξία ότι το καλοκαίρι θα είναι εξαιρετικά προσοδοφόρο.


Οικονόμου για Τουρκία: «Δεν είναι πρόσφορο το κλίμα για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης»

Για την Τουρκία είπε πως οι «ενέργειες στο Αιγαίο είναι απαράδεκτες, αποτελούν παραβίαση της εδαφικής κυριαρχίας, συνιστούν απαράδεκτη πρόκληση, που δεν μένει αναπάντητη ούτε στο διπλωματικό επίπεδο ούτε στο πεδίο και με κάνεναν τρόπο δεν συνάδουν ούτε με το πνεύμα ούτε με το περιεχόμενο της πρόσφατης συνάντησης του πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο.

Είναι απολύτως σαφές ότι υπό τις συνθήκες αυτές δεν είναι πρόσφορο το κλίμα για να γίνουν συναντήσεις για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης».

Για το ηλεκτρικό ρεύμα

Για τις τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα είπε πως η κυβέρνηση «θα συνεχίσει να κάνει ότι είναι δυνατόν για να μπορεί ο κόσμος να πληρώνει το ρεύμα, σημειώνοντας πως οι πολίτες μπορούν να κάνουν χρήση και των δόσεων. Οι διακοπές του ρεύματος δεν είναι κάτι που αφορά την ενεργειακή κρίση, αφορούσαν και το παρελθόν και είναι μικρότερες σε σχέση με αυτές του 2017 και 2018».

Για την κατάργηση της ρήτρας επαναπροσαρμογής είπε πως αναμένονται οι συζητήσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωσης.Πηγή  www.cnn.gr/politiki/story/310292/live-i-enimerosi-apo-ton-kyvernitiko-ekprosopo-gianni-oikonomoy