Ο αγώνας της ΛΑΡΚΟ είναι αγώνας όλων μας - Ενιαία, μαζική απάντηση στο συλλαλητήριο στις 26/2 στο Σύνταγμα

Το ψήφισμα του συλλαλητηρίου στη Λάρυμνα που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 13 Φλεβάρη στο εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα Φθιώτιδας έχει ως εξής:
«Το σχέδιο της κυβέρνησης για την ΛΑΡΚΟ έχει επιστραφεί από την πρώτη στιγμή ως απαράδεκτο και η σύσκεψη που πραγματοποιήσαμε την Κυριακή 13 Φλεβάρη στη Λάρυμνα, η οποία πήρε την μορφή μαζικού συλλαλητηρίου από την μεγάλη συμμετοχή σωματείων και φορέων από όλη την χώρα, μας δίνει την δύναμη να συνεχίσουμε όλοι μαζί τον αγώνα έτσι ώστε:
Να μην σταματήσει η ενιαία λειτουργία της ΛΑΡΚΟ ούτε για ένα λεπτό της ώρας.
Να εξασφαλιστεί η ανάπτυξη της, η βιωσιμότητα της, ο εκσυγχρονισμός και η παραπέρα καθετοποίηση της παραγωγής σύμφωνα με τις τεκμηριωμένες και ειδικευμένες προτάσεις των εργαζομένων. Σύμφωνα με τις τεράστιες δυνατότητες που δίνουν τα αποθέματα νικελίου και κοβαλτίου που έχει η χωρά μας και καλύπτουν το 90% του συνόλου της ΕΕ, αλλά και η τεχνογνωσία του εργατοτεχνικού και επιστημονικού προσωπικού στην πυρομεταλλουργική αξιοποίηση, στα επιτυχημένα πειράματα παραγωγικής εμβέλειας, καθαρού νικελίου, κοβαλτίου και ανοξείδωτου χάλυβα, καθώς και την αξιοποίηση των υποπροϊόντων της.
Να μην απολυθεί και ξεσπιτωθεί κανένας μας, να παραμείνουμε όλοι στα πόστα μας και στα σπίτια μας.
Να μας καταβληθεί στο 100% ο δεδουλευμένος μόχθος μας συμφώνα με αυτά που απορρέουν μέσα από τις συμβατικές υποχρεώσεις που έχουν οι Κυβερνήσεις απέναντι μας.
Με την σημερινή μαζική, μαχητική συμμετοχή εκατοντάδων σωματείων και φορέων που βρέθηκαν στην Λάρυμνα, το σύνθημα «Ο αγώνας της ΛΑΡΚΟ, είναι αγώνας όλων μας» έχει γίνει πράξη.
Ιδιαίτερη σημασία έχει η συμμετοχή συναδέλφων από σωματεία σε χώρους δουλειάς που βρίσκονται αυτή την περίοδο σε κινητοποιήσεις ενάντια, σε απολύσεις, σε διώξεις, σε μετατροπές συμβάσεων, στην απληρωσιά, ενάντια σε σχέδια που βάζουν σε κίνδυνο τις θέσεις εργασίας, την υγεία και ασφάλεια των συναδέλφων, όσους παλεύουν για Συλλογικές Συμβάσεις.
Όλοι αυτοί οι αγώνες που αναπτύσσονται, στη ΛΑΡΚΟ, στα Πετρέλαια Καβάλας, στη COSCO, στα Λιπάσματα, στον Βαρβαρέσο, βρίσκουν σήμερα το κοινό βηματισμό με την συμμετοχή των Ομοσπονδιών των κλάδων μας.
Η απάντηση θα είναι ενιαία, μαχητική και μαζική με απεργία και κοινό συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 26 Φλεβάρη 11 π.μ. στο Σύνταγμα.
Είμαστε οι εργάτες που παράγουμε τα πάντα, αγαπάμε την εργασία μας, δεν την εγκαταλείπουμε, θέλουμε την ανάπτυξη της και απαιτούμε να ζήσουμε καλύτερα.
Καλούμε τα σωματεία και τους εργαζόμενους να συμμετέχουν μαζικά, να εκφραστεί η αλληλεγγύη, αλλά και η οργή και αγανάκτηση που νιώθει ο καθένας μας όταν βλέπει τον πενιχρό μισθό του να εξανεμίζεται από την ακρίβεια, τους λογαριασμούς της ΔΕΗ να είναι μεγαλύτεροι από τον μισθό, την εργοδοτική αυθαιρεσία και τρομοκρατία, την εφαρμογή των αντιδραστικών αντεργατικών νόμων, τις συνέπειες της πανδημίας.
Οι φωνές όλων ενώνονται.
Οι αγώνες, στη ΛΑΡΚΟ, στα Πετρέλαια, στα Λιπάσματα, στον Βαρβαρέσο, στην COSCO, είναι αγώνες όλων μας.
Ούτε βήμα πίσω».
«Κόβουν το μέλλον και την προοπτική των παιδιών μας αλλά είναι γελασμένοι αν νομίζουν ότι θα κάνουμε πίσω»
Η αγωνία για το μέλλον αλλά και η αγωνιστική διάθεση να παλέψουν με όλες τους τις δυνάμεις αποτυπώνονταν στα λόγια των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ στο μεγάλο συλλαλητήριο στη Λάρυμνα.
Όπως τόνισε ο Δημήτρης Πίτας, εργαζόμενος στη ΛΑΡΚΟ και πατέρας δύο παιδιών, το πρόγραμμα που εξήγγειλε η κυβέρνηση είναι μια κοροϊδία. «Πώς θα ζήσω με 500 ευρώ;», αναρωτιόνταν. «Μας κόβουν το μέλλον και την προοπτική, το μέλλον των παιδιών μας», είπε. «Είναι γελασμένοι αν νομίζουν ότι θα κάνουμε πίσω. Θα μείνουμε στις δουλειές μας και ας έρθουν να μας βγάλουν», ξεκαθάρισε δείχνοντας τις διαθέσεις των εργαζομένων.
Από την πλευρά του ο Φώτης Δόσκορης, 50 ετών και πατέρας ενός μικρού παιδιού, ο εργαζόμενος που το 2018 είχε καεί στο κεφάλι από έκρηξη σε κάδο του χυτηρίου, ανέφερε ότι «έχουμε αφήσει τα κομμάτια μας εδώ μέσα. Θα μπορούσα να είμαι ένας ακόμα από τους δεκάδες νεκρούς συναδέλφους μας». Και στη συνέχεια υπογράμμισε ότι «δεν μπορούν να μάς πετάξουν έξω σαν στυμμένες λεμονόκουπες. Δεν γίνεται να δεχτούμε να δουλέψουμε με ακόμα χειρότερες συνθήκες και μισθούς από ό,τι σήμερα για το κέρδος». Έδωσε ακόμα το σύνθημα «ένας για όλους και όλοι για έναν» και πρόσθεσε πως «δίνει δύναμη και κουράγιο η αλληλεγγύη μεταξύ των εργαζομένων, αλλά και η αλληλεγγύη που εκφράζεται από τους εργαζόμενους όλης της Ελλάδας».
Ανάμεσα στους εργαζομένους από άλλους χώρους που βρέθηκαν σήμερα στη Λάρυμνα, ήταν και η 47χρονη Ηλιάνα, άνεργη εμποροϋπάλληλος, η οποία ανέφερε ότι όλοι της οι συγγενείς δουλεύουν στην ΛΑΡΚΟ. «Δεν μπορούσα λοιπόν να μην είμαι στο πλευρό τους. Είμαι ήδη άνεργη, πώς θα ξαναβρώ δουλειά στον τόπο μου αν κλείσει η ΛΑΡΚΟ, από την οποία εξαρτώνται μαγαζιά, η οικονομική ζωή όλων των περιοχών, της Εύβοιας, την Φθιώτιδας, της Βοιωτίας...». Και κατέληξε πώς πρέπει να «σταματήσει το έγκλημα» του επιχειρούμενου κλεισίματος της ΛΑΡΚΟ.