Μέτρα 395 εκατ. ευρώ - Πώς θα επιδοτηθούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις

2022-01-08

Επεκτείνεται και τον Ιανουάριο η επιδότηση λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου, τόσο για τα νοικοκυριά όσο και για τις επιχειρήσεις.

«Πρόκειται για ένα γενναίο, αλλά ταυτόχρονα ρεαλιστικό σχέδιο ενισχύσεων. Που βοηθά το παρόν, αλλά δεν θέτει σε κίνδυνο το μέλλον», αναφέρει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το πακέτο μέτρων για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης φτάνει τα 400 εκατ. ευρώ.

Η επιδότηση στο ηλεκτρικό ρεύμα αφορά όλα τα ακίνητα που χρησιμοποιούνται ως πρώτη κατοικία ανεξαρτήτως εισοδήματος, εμβαδού ή παρόχου.

Ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, δήλωσε: «για τις πρώτες 150 KWh κατανάλωσης ανά μήνα επιδοτούμε το 80% της αύξησης με 160 €/MWh, για την μηνιαία κατανάλωση από 151-300KWh επιδοτούμε το 60% της αύξησης με 120 €/MWh. Άρα η μέση μηνιαία ενίσχυση αντιστοιχεί σε 42 ευρώ για τις πρώτες 300KWh».

Στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο απορροφάται το 90% της αύξησης, καθώς η επιδότηση ανέρχεται στα 180 €/ MWh και η μέση μηνιαία ενίσχυση φτάνει τα 54 ευρώ για τις πρώτες 300KWh.

Ο Κ. Μητσοτάκης επισήμανε πως: «Το πρόγραμμα αυτό σύντομα θα πλαισιωθεί και από ένα άλλο, που αφορά συνολικά την εξοικονόμηση ενέργειας. Με βάση αυτό, θα επιδοτείται η αντικατάσταση των παλαιών ηλεκτρικών συσκευών οι οποίες και στη συνέχεια θα ανακυκλώνονται».

Επιδότηση προβλέπεται και για τα τιμολόγια ρεύματος που αφορούν αγροτικές, εμπορικές, βιομηχανικές, επαγγελματικές και λοιπές μη οικιακές χρήσεις, ανεξαρτήτως μεγέθους και επιπέδου τάσης.

Στο φυσικό αέριο η κρατική επιδότηση ανέρχεται στα 20€ ανά θερμική MWh για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης, ανεξαρτήτως εισοδήματος, μεγέθους κατοικίας ή παρόχου. Δίνεται επιπλέον έκπτωση από τη ΔΕΠΑ εμπορίας ύψους 20€ ανά θερμική MWh και θα ζητηθεί αντίστοιχη στήριξη από τους υπόλοιπους παρόχους.

Σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζοντας τα μέτρα αναποτελεσματικά και ανεπαρκή, με μειωμένη μάλιστα κατά 15% την επιδότηση των οικιακών τιμολογίων ρεύματος σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Η Έφη Αχτσιόγλου, τομεάρχης Οικονομικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, σχολίασε πως: «H κυβέρνηση εξακολουθεί να αφήνει χωρίς ουσιαστική προστασία τα νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις από το σαρωτικό κύμα ακρίβειας. Η φτωχοποίηση εργαζομένων, νοικοκυριών και μικρομεσαίων επιταχύνεται με την υπογραφή του κ. Μητσοτάκη».

«Η κυβέρνηση προσπαθεί να καλύψει τις άστοχες και πρόχειρες παρεμβάσεις της μέσα από κονδύλια επιδοτήσεων», επισημαίνει το Κίνημα Αλλαγής.

«Τα νέα ψίχουλα των ελάχιστων ευρώ που ανακοίνωσε η κυβέρνηση δεν καλύπτουν ούτε στο ελάχιστο τις τεράστιες αυξήσεις, ως συνέπεια της πολιτικής της απελευθέρωσης της ενέργειας», τονίζει το ΚΚΕ.

«Η κυβέρνηση "απαντά" στις εξωφρενικές αυξήσεις του ενεργειακού κόστους με "φιλοδώρημα" για μηνιαία κατανάλωση έως 300kWh!», αναφέρει η Ελληνική Λύση.

Το ΜΕΡΑ 25, σχολίασε πως: «Όχι άλλες επιδοτήσεις στους μεγαλοκαρχαρίες της ενέργειας, επανεθνικοποίηση της ΔΕΗ εδώ και τώρα».

Τον Φεβρουάριο θα αξιολογηθεί εκ νέου η κατάσταση και πιθανότατα θα υπάρξουν νέες τιμές επιδότησης.

Χονδρική τιμή ρεύματος

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2022
* μέση τιμή: 185 €/ΜWh ή 0,185 €/MWh

ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΟ
* Κατανάλωση 300 ΚWh

- επιβάρυνση: 52 €
- επιδότηση: 42 €
- κόστος καταναλωτή: 10 €

* Κατανάλωση 600 KWh
- επιβάρυνση: 105 €
- επιδότηση: 42 €
- κόστος καταναλωτή: 63 €

* Κατανάλωση 300 KWh (Κ.Ο.Τ.)
- επιβάρυνση: 52 €
- επιδότηση: 54 €
- κόστος καταναλωτή: 0 €

Πρόγραμμα ανακύκλωσης ηλεκτρικών συσκευών

Μέσα στις εξαγγελίες για τις επιδοτήσεις των λογαριασμών ρεύματος, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε, ούτε λίγο ούτε πολύ, πρόγραμμα, απόσυρσης παλιών ηλεκτρικών συσκευών. Όχι, οι νέες συσκευές δεν έχουν καταλύτη, αλλά έχουν χαμηλότερη ενεργειακή κατανάλωση.

Εδώ και μήνες μιλάμε για τους φουσκωμένους λογαριασμούς ρεύματος εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης. Οι ενεργοβόρες συσκευές που καθημερινά χρησιμοποιούμε, έχουν μεγάλη συμμετοχή στο κόστος τους ρεύματος. Το πρόγραμμα που έρχεται στοχεύει στην αντικατάσταση των παλιών ενεργοβόρων συσκευών με νέες χαμηλότερης κατανάλωσης.

Μία ηλεκτρική συσκευή που αγοράστηκε πριν 10-15 χρόνια, πράγματι με τα δεδομένα εκείνης της εποχής ήταν μια συσκευή αποδοτική. Όμως, πλέον η τεχνολογία έχει βελτιωθεί και η αγορά διαθέτει πολύ πιο αποδοτικές συσκευές, γι αυτό το λόγο, εξάλλου, η ΕΕ αναθεώρησε, αυστηροποίησε την ενεργειακή σήμανση.

Για να δώσουμε ένα παράδειγμα μια συσκευή που όταν την αγοράσαμε ανήκε στην ενεργειακή κλάση Α+++ πλέον υπό προϋποθέσεις μπορεί να ανήκει στην κλάση C D E.

Αλλάζοντας μια παλιά συσκευή με μια νέα μπορεί να πετύχει ενεργειακή εξοικονόμηση 30%-40%, σε σχέση με την προηγούμενη. Αν άλλαζε το σύνολο των συσκευών η εξοικονόμηση θα ήταν θεαματική.

Το πρόγραμμα αναμένεται να ξεκινήσει σύντομα και μέχρι το τέλος του μήνα το ΥΠΕΝ θα έχει έτοιμες τις προδιαγραφές. Αντίστοιχο σχέδιο απόσυρσης έχει ανακοινωθεί και στην Κύπρο με επιχορηγήσεις που κυμαίνονται από 300€-600€ αναλόγως της συσκευής

Πάντως αν κάποιος ενδιαφέρεται να συγκρίνει ενεργειακές επιδόσεις συσκευών μπορεί να το κάνει εύκολα, μέσω του εργαλείου που δημιούργησε το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας, μπαίνοντας στο tool.label2020.eu, σκανάροντας το barcode της συσκευής του, θα δει όλα τα χαρακτηριστικά.

Ρεπορτάζ: Άκης Αθανασόπουλος, Ραλλού Αλεξοπούλου, Κατερίνα Χριστοφιλίδου

Πηγή: www.ertnews.gr/eidiseis/ellada/energeia-epidotisi-400-ekat-e-ton-ianoyario-gia-noikokyria-amp-epicheiriseis/