Μεγάλο αφιέρωμα στα τρακτέρ. Τους πρωταγωνιστές της καλλιεργητικής χρονιάς!

2022-01-08

Τρακτέρ ή γεωργικός ελκυστήρας ονομάζεται το όχημα με μεγάλη δύναμη, ώστε να μπορεί να μετακινεί γεωργικά και άλλα μηχανήματα. Έχει όμως επικρατήσει σε διεθνή κλίμακα, να λέγονται τρακτέρ τα μηχανήματα που προσφέρουν τεράστιες υπηρεσίες στην καλλιέργεια της γης. 

Κυρίως χρησιμοποιείται για την έλξη διαφόρων γεωργικών μηχανημάτων όπως άροτρα, φρέζες, καλλιεργητές, κ.α. καθώς και για συντήρηση αθλητικών χώρων και πάρκων. Αυτή τη δουλειά παλιότερα την έκαναν τα ζώα, οι ανάγκες όμως αυξήθηκαν και η πρόοδος της τεχνολογίας έδωσε τη δυνατότητα να καλυφθούν αυτές με πολύ καλύτερο τρόπο.

Τα τρακτέρ παλιά κινούνταν με ατμό ή βενζίνη, ενώ με την εφεύρεση του ντίζελ επικράτησε ως καύσιμο το πετρέλαιο . Υπάρχουν τρακτέρ τροχοφόρα και ερπυστριοφόρα, τα οποία χρησιμοποιούνται για βαθιά άροση και για τη μετακίνηση σε ανώμαλα εδάφη. Στην Ελλάδα τα πρώτα τρακτέρ κυκλοφόρησαν το 1924.

Το 2022 όπως λένε είναι µία µεταβατική χρονιά καθώς ξεκινάει ο νέος κύκλος των Σχεδίων Βελτίωσης, µε την αγορά να συνεχίζει να προσφέρει ευέλικτες χρηµατοδοτικές λύσεις µε ή χωρίς επιδότηση. 

Δείτε  ΕΔΩ ολόκληρο το ειδικό αφιέρωμα της  Agrenda με όλα τα μοντέλα της αγοράς