Με έλεγχο από την Εφορία κινδυνεύουν όσοι αγρότες εμφανίζουν μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ εσόδων και εξόδων

2019-01-10

Όσοι αγρότες εμφανίζουν στις φορολογικές τους δηλώσεις μεγάλες αποκλίσεις, μεταξύ των δηλωθέντων εσόδων και των εξόδων τους, είναι πολύ πιθανό να κληθούν σε έλεγχο από τις φορολογικές Αρχές.

Οι οδηγίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) είναι σαφείς προς την κατεύθυνση, πιθανών υποθέσεων φορο-αποφυγής και περισσότερο στο στόχαστρο έχουν μπει εσχάτως οι ελεύθεροι επαγγελματίες.

Χρήσιμες «υπηρεσίες» προς αυτή την κατεύθυνση στην ΑΑΔΕ προσφέρει το νέο έντυπο Ε3, το οποία παρέχει πλέον την ευχέρεια γρήγορου ελέγχου τυχόν αποκλίσεων δηλωθέντων εσόδων και δαπανών σε σχέση με τον μέσο όρο ακαθάριστων εσόδων και δαπανών που έχουν καταγραφεί για κάθε επαγγελματική δραστηριότητα.


Παράλληλα, σε σχέση με τους υπόλοιπους ελεύθερους επαγγελματίες και όχι τους αγρότες, οι οποίοι δεν έχουν τέτοια υποχρέωση, «υποψήφιοι» για έλεγχο μπαίνουν όσοι δεν έχουν δηλώσει επαγγελματικό λογαριασμό ή δεν έχουν προμηθευτεί POS.

Σημειωτέον, ότι μετά την εκπνοή της προθεσμίας της 15ης Ιανουαρίου για τη δήλωση τραπεζικών επαγγελματικών λογαριασμών, θα τρέχει αντίστροφα ο χρόνος για ελέγχους με έμφαση στα POS.

Από τους περίπου 700.000 επιχειρηματίες και ελεύθερους επαγγελματίες που ασκούν μία ή περισσότερες από τις 143 δραστηριότητες για τις οποίες υπάρχει υποχρέωση χρήσης POS και διασύνδεσης με τραπεζικό λογαριασμό, από τις 16 Ιανουαρίου και μετά θα αρχίσει η επιλογή υποθέσεων για έλεγχο, κατά προτεραιότητα σε όσους είτε δεν δήλωσαν τον τραπεζικό λογαριασμό είτε «ξέχασαν» να ενσωματώσουν στο Ε3 το POS, το οποίο είναι υποχρεωμένοι να χρησιμοποιούν.

Τα πρόστιμα κατά περίπτωση κυμαίνονται από 1.000 έως και 1.500 ευρώ, ενώ μόνο η εκπρόθεσμη δήλωση τραπεζικού λογαριασμού στοιχίζει 100 ευρώ.

Πηγή  https://www.agrotypos.gr/index.asp?mod=articles&id=112729