Μαλεσίνα - Μαρτίνο Δήμου Λοκρών: Είναι οι μπαταρίες ιόντων λιθίου ενεργειακή βόμβα για την περιοχή και την Τοπική Κοινωνία?

Omnia cum pretio.– Όλα έχουν την τιμή τους...
Γιουβενάλης (Ρωμαίος σατιρικός ποιητής)
Σάλος έχει προκληθεί στις τοπικές κοινωνίες των Κωμοπόλεων Μαλεσίνας και Μαρτίνου του Δήμου Λοκρών, μετά την αποκάλυψη της Επικεφαλής της Δημοτικής παράταξης Λοκρίδα 2028, κας Μάιτα Γιαννοπούλου, σχετικά με την εγκατάσταση Σταθμού Αποθήκευσης Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΣΑΗΕ), στη περιοχή "Ερημιά" ανάμεσα σε Μαλεσίνα και Μαρτίνο. Δείτε ΕΔΩ ολόκληρη την Ανακοίνωση της κας Γιαννοπούλου)
Είναι η κατασκευή του Σταθμού Αποθήκευσης Ηλεκτρικής Ενέργειας, ενεργειακή βόμβα για την περιοχή και την Τοπική Κοινωνία?
Χωρίς να είμαστε ειδικοί ώστε να μπορέσουμε να απαντήσουμε στο παραπάνω ερώτημα, αλλά κατανοώντας τον κώδωνα του κινδύνου που έχει αρχίσει να κρούει εδώ και πολύ καιρό στην ευρύτερη περιοχή των ΔΔ Μαλεσίνας και Μαρτίνου, προσπαθήσαμε να συλλέξουμε στοιχεία δημοσιευμένων μελετών - δημοσιευμάτων, τα οποία αντλήσαμε- διαβάσαμε και σας παραθέτουμε μαζί με τους ενεργούς τους συνδέσμους (link) στο τέλος του άρθρου, ώστε να βγάλετε τα δικά σας ασφαλή συμπεράσματα.
Βασικά χαρακτηριστικά των σταθμών αποθήκευσης ενέργειας σε μπαταρίες [Battery Energy Storage Systems (BESS)]:
Βασικό στοιχείο των μπαταριών είναι ένα αλκάλιο, το Λίθιο (Li). Ένα χημικό στοιχείο το οποίο είναι εξαιρετικά επικίνδυνο για αυτανάφλεξη υπό συγκεκριμένες συνθήκες.
Η πιθανότητα έναρξης πυρκαγιών στους συγκεκριμενους σταθμούς είναι πολύ μεγάλη από ότι έχει φανεί έως σήμερα, για αυτό υπάρχει μεγάλος προβληματισμός για την ανάπτυξη τέτοιων συστημάτων αποθήκευσης με μπαταρίες.
Εξαιρετικά σημαντικά και πρέπει να τονιστεί είναι , ότι οι φωτιές αυτές δεν σβήνουν με το συμβατικό μέσο της πυρόσβεσης που είναι το νερό.
Ο λόγος είναι ότι το λίθιο αντιδρά με το νερό με μια εξώθερμη αντίδραση εκλύοντας μεγάλη ποσότητα ενέργειας και υδροφθορίου (HF) και εξαιρετικά εύφλεκτων αερίων όπως το υδρογόνο (H2), το μεθάνιο (CH4), το αιθυλένιο (C2H4) και το μονοξείδιο του άνθρακα (CO).
Αν λοιπόν ξεσπάσει μια φωτιά σε μια μονάδα BΕSS θα είναι σίγουρο οτι θα καίγεται ήμερες καθότι η χρήση νερού για τους λόγους που αναφέραμε παραπάνω είναι απαγορευτική.
Άρα η δημιουργία μπαταριών τόσο μεγάλης ισχύος ισοδυναμεί με την τοποθέτηση βομβών που περιμένουμε να εκραγούν ανά πάσα στιγμή.
Μειονεκτήματα των σταθμών αποθήκευσης ενέργειας σε μπαταρίες:
• Περιορισμένη διάρκεια ζωής (έως 10 έτη): Μειώνεται σημαντικά η χωρητικότητα μετά από σχετικά μικρό αριθμό κύκλων φόρτισης/εκφόρτισης.
• Έχουν την δυνατότητα να αποθηκεύουν για πολύ μικρό διάστημα την ενέργεια, από 4 έως 6 ώρες (κατά μ.ο.).
• Ελλείψεις πρώτων υλών: Περιορισμένη διαθεσιμότητα πρώτων υλών, γεγονός που επιβάλλει τεχνολογίες ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης.
• Περιβαλλοντικές επιπτώσεις μετά το πέρας ζωής των μπαταριών (όλοι ξέρουμε ότι τις μπαταρίες που χρησιμοποιούμε για τις μικροσυσκευές στην καθημερινότητά μας, τις ανακυκλώνουμε σε ειδικούς κάδους και αυτή η διαδικασία είναι εξαιρετικά κοστοβόρα, αλλά και απαραίτητη. Αυτές όμως τις τεράστιες σε μέγεθος και σε ποσότητα μπαταρίες, ποιός θα τις ανακυκλώσει; Αυτό το υπέρογκο κόστος ποιός θα το επιβαρυνθεί;).
• Ανησυχίες για την ασφάλεια: Οι μπαταρίες ιόντων λιθίου είναι ευαίσθητες, επιρρεπείς στη φθορά και απαιτούν προστατευτικά κυκλώματα για τη ρύθμιση της τάσης.
• Ευαισθησία στη θερμοκρασία: Η παρακολούθηση είναι απαραίτητη για την αποφυγή θεμάτων που σχετίζονται με ακραίες θερμοκρασίες.
Τα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας που χρησιμοποιούν μπαταρίες ιόντων λιθίου, ενέχουν υψηλό κίνδυνο θερμικής διαφυγής που οδηγεί σε πυρκαγιά. Οι ενδεχόμενες διαρροές υγρών χημικών στοιχείων, επηρεάζουν την τοπική ποιότητα του εδάφους και του νερού, επιδρώντας στο τοπικό οικοσύστημα και φυσικά τις αγροτικές καλλιέργειες. Παράλληλα, η παρουσία συστημάτων ψύξης, μετασχηματιστών και άλλου ηλεκτρικού εξοπλισμού μπορεί να συμβάλει σε έναν συνεχή θόρυβο ενώ υπάρχουν και ανησυχίες σχετικά με τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία που θα εκπέμπει το έργο και τις πιθανές επιπτώσεις τους στην υγεία των κατοίκων. Όλοι αυτοί οι κίνδυνοι, καθιστούν αδύνατη την διαβίωση στα χωριά γύρω από τις αποθήκες ενέργειας.
Το 2023 καταμετρήθηκαν 13 περιπτώσεις επικίνδυνων συμβάντων σε εγκαταστάσεις αποθήκευσης ενέργειας, με την πλειοψηφία αυτών να αφορά φωτιές, όπως αναφέρει η βάση δεδομένων συμβάντων αποτυχίας BESS. Συγκεκριμένα σε εγκατάσταση μπαταριών στην Γαλλία προκλήθηκε έκρηξη που είχε σαν επακόλουθο πυρκαγιά στην γύρω περιοχή με κόστος πάνω από 1 εκατομμύριο ευρώ. Στην Κίνα, ξέσπασε φωτιά σε μία από τις μπαταρίες της εγκατάστασης πριν καν να τεθεί σε λειτουργία, ενώ παρόμοιες περιπτώσεις βλέπουμε και σε ΗΠΑ και Αυστραλία και φυσικά και σε εγκαταστάσεις πολύ μικρότερης ισχύος από την εν λόγω.
Η ετοιμότητα των τοπικών υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης σε ένα συμβάν τέτοιου μεγέθους είναι ελλιπής. Η διάθεση σχεδίων για πιθανές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, η εκπαίδευση του ανθρωπίνου δυναμικού και ο εξοπλισμός που απαιτείται είναι ανύπαρκτα. Άλλωστε πρέπει να ληφθεί υπόψιν και το σημείο τοποθέτησης του έργου, το οποίο είναι πλήρως ακατάλληλο και επισφαλές, λόγω της εγγύτητάς του με το χωριό, την δασική έκταση που το περιβάλλει καθώς και την επικινδυνότητα για σεισμό της περιοχής.
Με βάση την τελευταία παράγραφο διερωτόμαστε? Εμείς στον Δήμο Λοκρών είμαστε σεισμική περιοχή άραγε???

*Πηγές: Θα μπορούσαμε να επισυνάψουμε πάνω από 100 μελέτες - δημοσιεύσεις αλλά όλες κινούνται στο ίδιο μήκος κύματος...
1) https://www.agriniopress.gr/naypaktia-dimosia-diavoyleysi-gia-epta-anemogennitries-me-systima-apothikeysis-me-mpataries/
