Λιγδής Χρήστος του Λουκά: Ο Ήρωας της Κυπριακής Τραγωδίας από την Αταλάντη

2025-07-20
Κι αν είναι να πεθάνωμε για την Ελλάδα, θεία είναι ή δάφνη. Μια φορά κανείς πεθαίνει!   -    Frédéric Mistral (Γάλλος ποιητής Νόμπελ 1904)

ΚΥΠΡΟΣ 74 Κ.Δ ΛΙΓΔΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ Α! ΜΟΙΡΑ ΚΑΤΑΔΡΟΜΩΝ
ΛΙΓΔΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΟΥ ΛΟΥΚΑ ΚΑΤΑΔΡΟΜΕΑΣ ΑΠΟ ΑΤΑΛΑΝΤΗ 

Ο Χρήστος Λιγδής  του Λουκά ήταν Στρατιώτης Καταδρομών (ΑΣΜ: 103/19520/73). 

Γεννήθηκε στην Αταλάντη Φτιώτιδας και Υπηρετούσε στην Α' Μοίρα Καταδρομών στο Μάλεμε στα Χανιά, η οποία πήρε διαταγή να ετοιμαστεί για την Κύπρο, με την επιχείρηση ΝΙΚΗ.

Επέβαινε στο μοιραίο Noratlas 52-122 της 354 Μοίρας Μεταφορών Πήγασος (αποστολή ΝΙΚΗ4), το αεροσκάφος που καταρρίφθηκε από φίλια πυρά ενώ προσέγγιζε για προσγείωση το αεροδρόμιο της Λευκωσίας το βράδυ 21ης προς τα ξημερώματα της 22ας Ιουλίου 1974

Στον λόφο της Μακεδονίτισσας,  ανεγέρθηκε  μνημείο για να θυμίζει σε όλους τη θυσία των παλικαριών που έμειναν στην κυπριακή γη...

Σήμερα στον αύλειο χώρο του ναού των Αγίων Θεοδώρων Αταλάντης βρίσκεται η προτομή του. 

Όταν ο γέρος πατέρας του Καταδρομέα, Λουκάς Λιγδής επισκέφθηκε τον Τύμβο της Μακεδονίτισσας το 1984 έπεσε κυριολεκτικά πάνω στην μαρμάρινη πλάκα με τα ονόματα των νεκρών Καταδρομέων κλαίγοντας για τη θυσία του παιδιού του...  



Σήμερα στον αύλειο χώρο του ναού των Αγίων Θεοδώρων Αταλάντης βρίσκεται η προτομή του. Η τελετή αποκαλυπτηρίων πραγματοποιήθηκε στις 15 Ιουλίου 2011. 


Η επιστροφή των λειψάνων των καταδρομέων

Τα λείψανα των 16 Ελλήνων καταδρομέων μεταξύ αυτών και του Χρήστου Λιγδή που επέβαιναν το 1974 στο αεροσκάφος της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας Νοράτλας «Νίκη 4» και κατέπεσε επέστρεψαν τον Οκτώβριο του 2016 στην Ελλάδα.

Σε ειδική τελετή στην αεροπορική βάση στο Τατόι παρουσία και του προέδρου της Κυπριακής δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη έγινε η υποδοχή των οστών των 16 ηρώων τα οποία μεταφέρθηκαν στις ιδιαίτερες πατρίδες τους.

Μέσα σε ένα συγκινησιακά φορτισμένο κλίμα πλήθος κόσμου και φορείς υποδέχτηκαν στην κεντρική πλατεία της Αταλάντης τα οστά του Χρήστου Λιγδή παρουσία του αδελφού του.

Σήμερα στον αύλειο χώρο του ναού των Αγίων Θεοδώρων Αταλάντης βρίσκεται η προτομή του. 

Η τελετή αποκαλυπτηρίων πραγματοποιήθηκε στις 15 Ιουλίου 2011. 

Το ονοματεπώνυμό του με α/α 35 υπάρχει στον Πίνακα με τους «Ελλαδίτες πεσόντες/Οπλίτες» που συνέταξε ο Ξενοφών Καλλής, εισηγητής τουΚαταλόγου Πεσόντων του Υπουργείου Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Με το ΦΕΚ/Γ/Φύλλο 1178/31-12-2008 προήχθη σε έφεδρο Ανθυπασπιστή από 21ης Ιουλίου 1974, ημερομηνία προηγουμένη κατά μία ημέρα από το θάνατό του.

Σήμερα στον αύλειο χώρο του ναού των Αγίων Θεοδώρων Αταλάντης βρίσκεται η προτομή του.