ΛΑΡΚΟ: Τιμολόγια πελατών και… δωρεάν λιγνίτης στη ΔΕΗ

2019-02-07

Στη διασφάλιση μηνιαίως 4,5 εκατ. ευρώ για τις τρέχουσες καταναλώσεις ρεύματος της ΛΑΡΚΟ επιδιώκει με τη νέα σύμβαση προμήθειας η ΔΕΗ. Τι προβλέπουν οι όροι για τα συσσωρευμένα χρέη, ύψους 300 εκατ. ευρώ. 

Πλειάδα εγγυήσεων και ρητρών για τη διασφάλιση των τρεχουσών οφειλών, αλλά και για τον διακανονισμό της πληρωμής πρόσφατου χρέους άνω των 120 εκατ. ευρώ, σε σύνολο 300 εκατ. ευρώ, περιλαμβάνει η σύμβαση προμήθειας ρεύματος της ΔΕΗ ΔΕΗ -4,80% προς τη βιομηχανία παραγωγής νικελίου ΛΑΡΚΟ.

Το διοικητικό συμβούλιο της δημόσιας εταιρείας ηλεκτρισμού ενέκρινε χθες το τιμολόγιο, αλλά και τους όρους καταβολής των οφειλών της βιομηχανίας για το διάστημα 12 Ιανουαρίου του 2019-31 Δεκεμβρίου του 2020.

Σύμφωνα με πληροφορίες, με τη σύμβαση η ΛΑΡΚΟ υποχρεώνεται σε μείωση της ισχύος των εγκαταστάσεών της, ώστε η ενέργεια που θα καταναλώνει να ανέρχεται ετησίως σε 900 Γιγαβατώρες (GWh) ή 75 GWh μηνιαίως.

Με πιο απλά λόγια, η δημόσια εταιρεία επιδιώκει μέσα από τη συμφωνία να έχει εξασφαλισμένα κάθε μήνα περί τα 4,5 εκατ. ευρώ για την κατανάλωση ρεύματος της ΛΑΡΚΟ. Πώς το πετυχαίνει αυτό; Όπως αναφέρουν πηγές, ποσό της τάξης των 2,5 εκατ. ευρώ θα προέρχεται από τον μεγάλο βιομηχανικό πελάτη της ΛΑΡΚΟ, την Outokumpu, το οποίο θα πηγαίνει κατευθείαν σε λογαριασμό της ΔEH.

Στη ΔEH περνάνε επίσης τιμολόγια της ΛΑΡΚΟ προς τον ΑΔΜΗΕ για την πληρωμή των υπηρεσιών διακοπτόμενου φορτίου που παρείχε. Η μηνιαία αξία τους υπολογίζεται σε περίπου 650.000 ευρώ.
Ακόμη η ΛΑΡΚΟ θα παραδίδει μηνιαίως 24.000 τόνους λιγνίτη από τα ορυχεία της στα Σέρβια Κοζάνης για τις ανάγκες των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής της Καρδιάς και του Αμυνταίου. Το ποσό που συμψηφίζεται εκτιμάται γύρω στις 250.000 ευρώ.

Επιπλέον η ΛΑΡΚΟ θα παραδίδει εγγυητική επιστολή 400.000 ευρώ για την κάλυψη ισόποσης αξίας κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας. Στο ενδεχόμενο που η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας ξεπεράσει τη μηνιαία κατανάλωση των 75 GWh έως ποσοστού 10%, η βιομηχανία θα παραδίδει εγγυητική επιστολή 600.000 ευρώ στη ΔEH.

Η σύμβαση περιλαμβάνει και προσαύξηση της τιμής ρεύματος ανάλογα με τη διαμόρφωση της διεθνούς τιμής του νικελίου. Αυτή θα ανεβαίνει κλιμακωτά από τις 11.000 ευρώ τον τόνο και πάνω.

Σε ό,τι αφορά πρόσφατες ληξιπρόθεσμες οφειλές συνολικού ύψους 120 εκατ. ευρώ που γεννήθηκαν από το 2016 και έως και το 2018, αυτές θα αποπληρώνονται και πάλι με βάση την προσαύξηση της τιμής του νικελίου (ανά 1.000 ευρώ από τις 11.000 ευρώ ορίζεται κι ένα αντίστοιχο ποσό) αλλά και με την παράδοση πρόσθετων ποσοτήτων λιγνίτη στους σταθμούς της ΔEH στην Καρδιά και στο Αμύνταιο.

Τέλος, οι δύο πλευρές συμφωνούν και στην έναρξη διαπραγματεύσεων για διακανονισμό παλαιότερων απλήρωτων λογαριασμών ρεύματος, ύψους 178,2 εκατ. ευρώ.

Άρθρο: Χρήστος Κολώνας

Πηγή  https://www.euro2day.gr/news/enterprises/article/1663753/larko-timologia-pelaton-kai-dorean-ligniths-sth-de.html