Λοκρίδα, ο τόπος του Λοκρού...γιού του Διός 

ΛΑΡΚΟ: Ο Χατζηδάκης, ο νέος CEO, το βαπόρι από την Γουατεμάλα και τα απλήρωτα τιμολόγια της ΔΕΗ

2019-08-06

Ένας υπερήλικας, που κατείχε ανώτατη θέση στη ΛΑΡΚΟ στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας και στη συνέχεια είχε φύγει για να ξαναγυρίσει ως σύμβουλος διοίκησης, φέρεται να αυτοπροτείνεται για επικεφαλής της καταχρεωμένης βιομηχανίας σιδηρονικελίου. 

 Στην αγορά επικρατεί, όμως έντονος, προβληματισμός καθώς τα προβλήματα της ΛΑΡΚΟ είναι αρκετά σοβαρά για να τα διαχειρίζεται ένα τέτοιου προφίλ στέλεχος επισημαίνουν κύκλοι σε γνώση των τεκταινόμενων.

Δεν είναι λίγοι, πάντως, όσοι θεωρούν πως σε καμία περίπτωση δεν θα προχωρήσει η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε επιλογή ανθρώπου που είχε σχέση με τη ΛΑΡΚΟ καθώς αναζητείται πρόσωπο που να μην κουβαλάει βαρίδια από το παρελθόν.

ADVERTISING

Προβληματισμό (sic) προκαλεί και το δεύτερο όνομα που «πλασάρεται» για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου.

Η κινητικότητα για την διάσωση της εταιρείας δεν φαίνεται όμως να έχει αποκτήσει ακόμα momentum αν και στο ΥΠΕΝ πολλοί έχουν αντιληφτεί τη σοβαρότητα του ζητήματος.

Η ΛΑΡΚΟ δεν πληρώνει τη ΔΕΗ

Μάλιστα σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες δεν έχει πληρωθεί το τιμολόγιο της ΔΕΗ για τον Μάιο, παρά τη σχετική συμφωνία ρύθμισης.

Η απερχόμενη διοίκηση της ΔΕΗ αποφάσισε να μη σηκώσει τους τόνους, πιθανώς σε συμφωνία με την κυβέρνηση, καθώς η ΛΑΡΚΟ της οφείλει περισσότερα από 300 εκατ. ευρώ.

Το ΤΑΙΠΕΔ είχε προκηρύξει προ εβδομάδων διαγωνισμό, που έληξε στις 2 Αυγούστου, για την επιλογή μη εκτελεστικού προέδρου, διευθύνοντος συμβούλου και μη εκτελεστικών μελών του διοικητικού συμβουλίου της ΛΑΡΚΟ.

Είναι πιθανό όμως πως οι... «αυτοπροτεινόμενοι» για επικεφαλής της εταιρείας να μην καλύπτουν τις απαιτήσεις της σχετικής προκήρυξης.

Όλα αυτά συμβαίνουν ενώ την προηγούμενη εβδομάδα έφτασε στο λιμάνι της Λάρυμνας το φορτίο μεταλλεύματος από την Γουατεμάλα στο πλαίσιο μια φημολογούμενης συμφωνίας με την αλλοδαπών συμφερόντων ελβετική εταιρεία TELF.

Η «συμφωνία» -για την οποία είναι άγνωστο αν υπάρχει σύμβαση- προβλέπει πως με την πρόσμιξη του μεταλλεύματος θα βελτιωθεί η παραγωγική ικανότητα της ΛΑΡΚΟ με τους Ελβετούς να παίρνουν μεγάλο τμήμα της παραγωγής.

Και γι' αυτό το μυστήριο θα κληθεί να βγάλει άκρη η νέα κυβέρνηση και η νέα διοίκηση.

Η ΛΑΡΚΟ και η Γουατεμάλα

Ήδη προ ολίγων ημερών η Ένωση Εργαζομένων Εταιρίας ΛΑΡΚΟ Α.Ε. Μεταλλεία Εύβοιας σε σχετική ανακοίνωσή της αποκάλυψε ότι «η διοίκηση κατά την επίσκεψη της στην Εύβοια, μας ανακοίνωσε πως θα ξεφορτωθούν 24000 τόνοι μετάλλευμα από την Γουατεμάλα στις εγκαταστάσεις της Λάρυμνας» και ότι με αυτό τον τρόπο «θα υπάρχουν επαρκή χρήματα στα ταμεία της εταιρίας περίπου 2.500.000. $ για την σωστή λειτουργία της». «Έχουμε, όμως, κάποιες απορίες, με δεδομένο το πρόβλημα της μισθοδοσίας (απλήρωτοι εργαζόμενοι).

1. Αν δεν πετύχει το πείραμα τι παραγωγή θα έχουμε τους επόμενους μήνες για να εξασφαλιστεί η μισθοδοσία των εργαζομένων και η ομαλή λειτουργία της εταιρίας (πετρέλαια, μαζούτ, ανταλλακτικά, πρώτες ύλες);

2. Η πληρωμή του τιμολογίου της ΔΕΗ θα εξυπηρετηθεί;

3. Ο ρόλος των μεταλλείων και συγκεκριμένα του ΜΕΕ ποιος θα είναι; Ερωτήματα που δεν απαντήθηκαν και το μόνο που πήραμε ως απάντηση είναι ότι με το υπάρχον μοντέλο δεν υπάρχουν προοπτικές για την εταιρία. Δηλαδή κύριε Κουτσλιωτάκη ήρθατε στην ΛΑΡΚΟ για να αλλάξετε το μοντέλο λειτουργίας; Και αν αυτό είχατε σκοπό γιατί το κάνετε την δεδομένη στιγμή καλώντας τους εργαζομένους και λέγοντας τους ότι αυτή είναι η μόνη διέξοδος;»

Και η ανακοίνωση των εργαζομένων συνεχίζει:

«Θα σας δώσουμε εμείς, την απάντηση συνάδελφοι: το σχέδιο Γουατεμάλας είναι σχέδιο διαφυγής, είναι σχέδιο που εκ των πραγμάτων ξέρουν ότι δεν θα έχει επιτυχία, είναι σχέδιο που πάει να καλύψει την αποτυχία της διοίκησης, είναι σχέδιο που πάει να καλύψει την αναλγησία και την αδιαφορία της κυβέρνησης Συριζα για την ΛΑΡΚΟ. Κύριοι Ρένεση και Κουτσλιωτάκη, γιατί δεν δίνεται την συμφωνία με την TELF στα σωματεία;

Γιατί δεν έχει περάσει από Δ/Σ της εταιρίας; Γιατί διατυμπανίζετε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ είναι ενημερωμένη και έχετε έγκριση από τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη;», σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Και προσθέτει η Ένωση Εργαζομένων Εταιρίας ΛΑΡΚΟ Α.Ε. Μεταλλεία Εύβοιας:

«Συνάδελφοι όχι μόνο δεν είναι σύμφωνοι, αλλά δεν γνωρίζουν ούτε τα συναρμόδια υπουργεία οικονομικών (κος Σταϊκούρας) και ανάπτυξης (κος Χατζηδάκης) για το σχέδιο αυτό.

Γιατί κρύβεται από τους εργαζομένους ότι μετά την παράδοση του μεταλλείου της Γουατεμάλας, εντός 45 ημερών έχετε δεσμευτεί στην TELF, ότι θα της παραδώσετε 530-570 τόνους Νί;

Τι θα μείνει για εμάς ; Η χασούρα !

Συνειδητά απαξιώσατε τα μεταλλεία Ευβοίας αλλά και τα υπόλοιπα της ΛΑΡΚΟ για να έρθει το μετάλλευμα Γουατεμάλας ως σωτήρας της παραγωγής. Ρίξατε τόσα λεφτά στο ΜΕΕ χωρίς αποτέλεσμα και δεν πιάσατε ούτε ένα στόχο.

Μας μιλούσατε για πλατείες που θα γεμίσουν μετάλλευμα και μετάλλευμα δεν είδαμε.

Ακόμα και αυτή την στιγμή το ΜΕΕ στέλνει μετάλλευμα υψηλής περιεκτικότητας (ΚΟΥΤΟΣ) και παράγωγη δεν μπορείτε να βγάλετε.

Ενώ θα έπρεπε να το ανακατεύετε με αυτό της Κατσίκιζας που είναι πιο χαμηλής περιεκτικότητας το «αρπάζετε» χωρίς να σας νοιάζει για το μέλλον των μεταλλείων».


Πηγή  https://www.mononews.gr/business/larko-o-chatzidakis-o-neos-ceo-to-vapori-apo-tin-gouatemala-ke-ta-aplirota-timologia-tis-dei