Κοινοβουλευτική παρέμβαση Γ. Σαρακιώτη για τις καταστροφές στην περιοχή της Αταλάντης από την πρόσφατη κακοκαιρία

2022-02-25

Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κατέθεσαν 47 Βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία, μεταξύ των οποίων και ο Βουλευτής Φθιώτιδας και Αναπληρωτής Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του κόμματος Γιάννης Σαρακιώτης, κατόπιν πρωτοβουλίας του Βουλευτή Λακωνίας και Τομεάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρου Αραχωβίτη.

Οι Βουλευτές αναφέρονται εκτενώς στις ζημιές, τις οποίες προκάλεσε η κακοκαιρία «Ελπίδα» και στις καλλιέργειες στον κάμπο της Αταλάντης όπου έχουν υποστεί ολική καταστροφή χιλιάδες ελαιόδεντρα. Όπως επισημαίνεται οι ζημιές αποδίδονται τόσο στη θυελλώδη επέλαση του χιονιού όσο και στον παγετό που ακολούθησε και προστίθενται στη δίνη της κρίσης και των επιπτώσεων της πανδημίας, με τη μείωση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών και την τεράστια αύξηση τους κόστους παραγωγής με αυξήσεις σε εφόδια, καύσιμα και ενέργεια.

Ο κ. Σαρακιώτης και οι Βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ζητούν την ταχεία καταγραφή των ζημιών και την άμεση αποζημίωση των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα καθώς, όπως τονίζεται: «Οι αγρότες βρίσκονται ήδη σε καθεστώς οικονομικής ασφυξίας και είναι αδύνατον να απορροφήσουν άλλες επιβαρύνσεις. Η αύξηση του κόστους παραγωγής και η κυβερνητική αδιαφορία οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια τον αγροτικό κόσμο στην ανέχεια, τη στιγμή που δεν έχουν αποπληρωθεί έστω οι ζημιές του 2021 και η οικονομική βιωσιμότητα του Ε.Λ.Γ.Α. έχει τεθεί εν αμφιβόλω με ευθύνη της Κυβέρνησης της Ν.Δ.».