Κακοκαιρία “Ελπίς”: Άνοιξε η πλατφόρμα για τις αποζημιώσεις συσκευών που καταστράφηκαν από τις διακοπές ρεύματος

2022-01-29

Για το εάν θα δοθεί αποζημίωση στους πολίτες που έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα λόγω της κακοκαιρίας "Ελπίς" μίλησε μεταξύ άλλων ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας στον ΑΝΤ1.

Σχετικά με τις αποζημιώσεις ο κ. Σκρέκας ανέφερε ότι για τις οικιακές συσκευές που υπέστησαν ζημιές από τις διακοπές ρεύματος έχει ανοίξει ήδη η ηλεκτρονική πλατφόρμα για να υποβάλουν τα στοιχεία τους οι δικαιούχοι και για να δηλώσουν τη ζημιά.

"Σε ό,τι αφορά τις συσκευές που έχουν καταστραφεί ήδη υπάρχει ηλεκτρονική πλατφόρμα και καλούμε τους ενδιαφερόμενους να υποβάλουν τα στοιχεία τους είτε να πάνε σε κάποιο κατάστημα του ΔΕΔΔΗΕ για να μπορέσουν να δηλώσουν τη ζημιά και να γίνει η αντικατάσταση της συσκευής", τόνισε με έμφαση ο κ. Σκρέκας και πρόσθεσε " αυτό θα το οργανώσουμε ακόμη καλύτερα το επόμενο διάστημα .Από εκεί και πέρα έχει ολοκληρωθεί η αποκατάσταση των ζημιών και θα δούμε πώς μπορούμε τελικά να στηρίξουμε αυτούς που έμειναν για μερικά 24ωρα χωρίς ηλεκτρική ενέργεια".

Ωστόσο, την ίδια ώρα απέφυγε να αναφέρει το ακριβές ποσό της αποζημίωσης. Όπως είπε "είναι νωρίς να πούμε. Επιτρέψτε μου να μην διακινδυνεύσω να κάνω μια εκτίμηση η οποία θα αποδειχθεί λάθος μετά".

Ποιοι θα είναι δικαιούχοι της αποζημίωσης

Όσον αφορά στο ποιοι θα είναι οι δυνητικοί δικαιούχοι αυτής της αποζημίωσης επεσήμανε ότι" ένα νοικοκυριό το οποίο έχει μείνει πάνω από μία μέρα, δηλαδή από το μεσημέρι της Τρίτης χωρίς ηλεκτροδότηση λογικά θα πρέπει με κάποιο τρόπο να αποζημιωθεί. Όχι ΄ότι αυτό θα καλύψει την ταλαιπωρία ή θα καλύψει κάποιο άλλο κόστος που μπορεί να έχει προκύψει επειδή έμεινε χωρίς ηλεκτρική ενέργεια .Αλλά αυτό θα είναι ένα δείγμα ότι ο ΔΕΔΔΗΕ συμπαραστέκεται".

Στην ερώτηση εάν εξετάζεται να δοθεί κάποια επιπλέον επιδότηση στους πληγέντες της κακοκαιρίας που έμειναν χωρίς ρεύμα πέραν της αποζημίωσης αυτής είπε ότι " ο ΔΕΔΔΗΕ εξετάζει με ποιο τρόπο μηχανισμό αποζημίωσης θα καλύψει αυτούς που θέλουν βοήθεια".

ΔΕΔΔΗΕ: Αποζημίωση έως 600 ευρώ για βλάβες σε συσκευές λόγω διακοπών ρεύματος

Σύμφωνα με τον ΔΕΔΔΗΕ, οι πολίτες θα πρέπει να ακολουθήσουν συγκεκριμένα βήματα για τη χορήγηση της αποζημίωσης, που θα είναι έως 600 ευρώ, για τις βλάβες που υπέστησαν στις οικιακές συσκευές τους λόγω διακοπών ρεύματος εν μέσω της κακοκαιρίας "Ελπίς".

Αναλυτικά, οι ενδιαφερόμενοι:

-Aρχικά θα πρέπει να επισκεφτούν την ιστοσελίδα του ΔΕΔΔΗΕ https://apps.deddie.gr/ccrWebapp/newccticket.html

-Εν συνεχεία θα πρέπει να πάνε στην επιλογή κατηγορία αιτήματος και επιλέξουν «αίτημα επικοινωνίας» και στην υποκατηγορία αιτήματος την επιλογή «αποζημιώσεις».

Αποζημίωση: Τι πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες

Σύμφωνα με τον ΔΕΔΔΗΕ, για την καταβολή της αποζημίωσης ο πολίτης θα πρέπει:

• να υποβάλει έγκαιρα (εντός 10 εργάσιμων ημερών από το συμβάν) την παραπάνω αίτηση αποζημίωσης

• να θέσει στη διάθεσή του ΔΕΔΔΗΕ (για 2 εργάσιμες ημέρες), εφόσον του ζητηθεί, τις συσκευές ή τον εξοπλισμό που έχει υποστεί βλάβη, για έλεγχο πριν από την επισκευή τους

• να θέσει στη διάθεση του ΔΕΔΔΗΕ, όταν του ζητηθεί, παραστατικά ηλεκτρολογικού συνεργείου τεκμηρίωσης της βλάβης και του κόστους επισκευής ή αντικατάστασης των συσκευών με άλλα παρόμοιων προδιαγραφών (τιμολόγια κ.λπ.).

• να υπογράψει Υπεύθυνη Δήλωση αποδοχής της αποζημίωσης ή του χρηματικού ποσού που του χορηγείται

• να γνωστοποιήσει στοιχεία του τραπεζικού του λογαριασμού για κατάθεση του χρηματικού ποσού της αποζημίωσής του

Διαβάστε περισσότερα για την αποζημίωση εδώ